Fora

Många underskattar tjänstepensionens betydelse

Dela

Knappt fyra av tio svenskar, 37 procent, tror att tjänstepension är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men betydligt fler, 44 procent, tror att privat sparande är viktigast. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, som infaller den 27 september.

Messiah Hallberg i kampanj för att uppmärksamma Tjänstepensionens dag 27 september
Messiah Hallberg i kampanj för att uppmärksamma Tjänstepensionens dag 27 september

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Utan tjänstepension måste du själv spara många tusenlappar varje månad i stället, och det är få som har råd med det, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, en av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag. Den som har en lön på 39 000 kronor måste spara ungefär 2 000 kronor per månad för att kompensera för utebliven tjänstepension. Den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 5 000 kronor.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension – ofta mindre än halva den tidigare lönen.

– Det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Tjänstepensionen är en kanonbra förmån som många arbetsgivare kunde lyfta fram mer i lönesamtal och vid rekrytering, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension. I år står ett tjugotal aktörer bakom temadagen, bland dem fack, arbetsgivare, valcentraler, pensionsförvaltare och myndigheter.

Bilagor

Länk: Tjänstepensionens dag

Tipsruta: Tre tips för en hög pension

Tabell: Så stor blir pensionsavsättningen

Fakta: Om Sifofrågan

Länk till Sifoundersökningen: Faktorer för hög pension

Tjänstepensionens dag firas alltid den 27 september, i år för sjunde gången. Dagen syftar till att uppmärksamma tjänstepensionens betydelse för den framtida inkomsten som pensionär. Organisationerna som står bakom dagen i år är Alecta, AMF, Collectum, Fora, KPA Pension, Länsförsäkringar, Min Pension, Nordea, OFR, Pensionsmyndigheten, PRI Pensionsgaranti, PTK, Skandia, SPV, Svenskt Näringsliv, Swedbank och Unionen. Läs mer på tjanstepensionensdag.se och på Facebook.

Kontakter

Bilder

Messiah Hallberg i kampanj för att uppmärksamma Tjänstepensionens dag 27 september
Messiah Hallberg i kampanj för att uppmärksamma Tjänstepensionens dag 27 september
Ladda ned bild

Dokument

Om

Fora