Civil Rights Defenders

Människorättsaktivister från krigets Ukraina på plats i Stockholm

Dela

Den 10–14 oktober kommer 13 aktivister direkt från krigets Ukraina till Stockholm för att medverka på Defenders’ Days. I samband med detta går det att boka tid för en intervju.

Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty

Sedan Rysslands invasion har inget varit sig likt för de som arbetar för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati i Ukraina. Flera organisationer har fått ändra fokus och många journalister har från en dag till en annan blivit krigskorrespondenter. Den 10–14 oktober finns spännande människorättsförsvarare och journalister på plats i Stockholm och kan prata om sin verklighet. 

Vill du boka en intervju med någon av våra ukrainska deltagare? 

Här är några av de ukrainska människorättsförsvarare som kommer vara på plats:  

Mariia Sulialina, engagerad för barn och ungas rättigheter i kriget 

Mariia Sulialina är 26 år och arbetar som projektledare på människorättsorganisationen Almenda. Sedan kriget har organisationen ställt om sin verksamhet och fokuserar nu främst på att skydda barn och unga som fallit offer för Rysslands aggressioner. Mariia Sulialina arbetar med att dokumentera krigsbrott mot barn och unga. Hon var med och organiserade Euromaidan i Yalta på Krim men har sedan tvingats lämna området. Hon drömmer om den dagen hon kan återvända till ett Yalta där den ukrainska flaggan hissas. 

Anton Naumliuk, rysk journalist, historiker och människorättsaktivist som bott länge i Ukraina 

Anton Naumliuk är rysk journalist, historiker och människorättsaktivist sedan länge bosatt i Ukraina. Just nu befinner han sig dock i Warszawa eftersom Ukraina inte släpper in ryska medborgare. Han kan inte heller resa tillbaka till Ryssland – gör han det riskerar han 15 års fängelse eftersom han rapporterat om kriget. År 2019 grundade han onlinemagasinet och mediebolaget Graty som från början rapporterade om orättvisor och människorättskränkningar inom rättssystemet i de ockuperade områdena men nu fokuserar på rapportering om kriget.   

Kateryna Rashevska, dokumenterar krigsbrott 

Kateryna Rashevska är jurist på den ukrainska organisationen the Regional Center for Human Rights (RCHR). Organisationen grundades i Sevastopol på Krimhalvön 2013 men tvingades att flytta till Kyiv efter ockupationen 2014. Sedan Rysslands invasion har RCHR fokuserat på att dokumentera krigsbrott, utveckla metoder för att ställa ryska militären till svars för folkmord och påverkansarbete för att det ska skapas en specifik tribunal med fokus på Rysslands aggressioner. De har även organiserat utbildningar om dokumentation av krigsbrott för över 3000 ukrainare som kunnat använda sig av kunskaperna för att själva dokumentera krigsbrott. 

Yevheniia Motorevska, chefredaktör för oberoende medieplattform grundad under Maidan  

Yevheniia Motorevska är chefredaktör för oberoende Hromadske. Hromadske, som betyder “offentlig” på ukrainska, startades under en av de mest tumultartade dagarna i ukrainsk historia – precis i början av Euromaidan i november 2013. Målet var att rapportera om händelserna utan censur. Medieplattformen grundades och drivs av journalister och finansieras av ideella organisationer. Just nu fokuserar Hromadske stor del av sin rapportering på kriget.  

Lina Kuchch, stöttar journalister som är kvar i Ukraina 

Lina Kuchch är journalist och förste sekreterare för det ukrainska journalistförbundet. Sedan de allra första dagarna av invasionen har journalistförbundet arbetat för att stötta journalister i landet. Man har öppnat tre stödcenter för journalister i västra Ukraina och två nära fronten. Här kan journalister få hjälp med skyddsutrustning, teknisk utrustning, finansiellt stöd och att ta sig till säkra platser. Lina Kuchch är en erfaren journalist med fokus på konflikrapportering och har skrivit för både Reuters och BBC.  

Om Civil Rights Defenders arbete i Ukraina 

Sedan början av kriget har Civil Rights Defenders stöttat människorättsförsvarare, journalister och aktivister på plats så att de kan fortsätta sitt arbete. Bland annat genom vår Akutfond. Vi har bidragit med skottsäkra västar och första hjälpen-kit till journalister på plats i landet, hjälpt människorättsförsvarare evakuera och ta sig till temporära skyddade platser och gett psykosocialt stöd till journalister vid frontlinjen. Vi stöttar även organisationer som arbetar med att dokumentera krigsbrott med pengar och genom att ge dem juridisk rådgivning.  

Om Defenders’ Days  

Sedan starten 2013 har Defenders' Days blivit en av de främsta konferenserna med och för människorättsförsvarare. Defenders' Days erbjuder en trygg plats för människorättsförsvarare runt om i världen. Under konferensen får deltagarna ta del av utbildningar om allt ifrån digital säkerhet till mental hälsa, panelsamtal och möjligheter att träffa och lära av andra i samma situation. Konferensen är också ett tillfälle för deltagarna att samla kraft och ta en paus från de hot och risker många av dem möter i sina hemländer. 

Defenders' Days äger rum 10–14 oktober 2022 i Stockholm, med närmare 200 deltagare från 50 länder.     

För mer information och för att boka intervjuer med människorättsförsvarare, vänligen kontakta Civil RightsDefenders på:  

Telefon: 076 576 27 62 / E-post: press@crd.org   

Bilder

Foto: Stas Yurchenko, Graty
Foto: Stas Yurchenko, Graty
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

Nobels Fredspris 2022 – Civil Rights Defenders kan kommentera 7.10.2022 12:00:54 CEST | Pressmeddelande

Nobels fredspris 2022 tilldelas bland annat den belarusiska människorättskämpen Ales Bialiatski. Civil Rights Defenders har mångårig erfarenhet av att bevaka och kommentera läget för mänskliga rättigheter i Belarus, och nära relation till Ales Bialiatski. 2014 tilldelades Ales Bialiatski Civil Rights Defenders pris Civil Rights Defender of the Year Award. Han sitter just nu frihetsberövad i Belarus. Vi kan kommentera årets pristagare samt läget för mänskliga rättigheter i Belarus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum