DiakoniaDiakonia

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Dela

För åttonde året i rad prisas människorättskämpar i Colombia. Att uppmärksamma deras riskfyllda arbete är viktigt för det fortsatta fredsarbetet i landet – inte minst efter att en tidigare ledare för den nu avvecklade Farc-gerillan nyligen hotat med att återuppta den väpnade kampen. Det nationella priset delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan.

Clemencia Carabali Rodallega , Ricardo Esquivia Ballestas, Marco Romero från CODHES och María Irene Ramírez Amaya från Asociación campesina del valle del río Cimitarra (ACVC) Fotograf: Elin Stenung
Clemencia Carabali Rodallega , Ricardo Esquivia Ballestas, Marco Romero från CODHES och María Irene Ramírez Amaya från Asociación campesina del valle del río Cimitarra (ACVC) Fotograf: Elin Stenung

– Jag vet att det är många som är rädda nu. Rädda för våldet. Men efter att ha ägnat ett helt liv åt att försvara våra rättigheter vet jag att vi kommer vidare, för vi har sått frön av kärlek, frön för förändring. Nu är det den nya generationens uppdrag att fortsätta detta arbete, sa Ricardo Esquivia Ballestas som mottog priset ”Ett helt liv”. Det tilldelas personer som vigt sitt liv till kampen för mänskliga rättigheter.  

Ricardo har under närmare 40 år varit en nyckelperson i regionen Montes de Maria i norra Colombia som varit hårt utsatt för paramilitärt våld under den väpnade konflikten. Han har agerat medlare i ett flertal konflikter och arbetat hårt för att öka kunskapen om fred och rättvisa i sitt samhälle.
– Priset hjälper oss att sätta Montes de Maria på kartan. För att vi inte ska glömmas bort. Vi behöver fortsätta på den positiva väg som vi har skapat och skörda de frön som vi har sått, sa Ricardo efter prisceremonin.   

Årets människorättsförsvare
Clemencia Carabali Rodallega mottog priset som ”Årets människorättsförsvarare” för sitt över 30 år långa arbete med att försvara afrocolombianers och kvinnors rättigheter i norra Cauca-regionen. Hon har framförallt bidragit till produktiva projekt för kvinnor för att öka kvinnors ekonomiska oberoende. 
– Det är inte lätt att leva mitt i en konflikt. Det gör ont att se hur mycket blod som har spillts i vårt land. Jag vill tillägna det här priset till alla kvinnor som kämpar för sina rättigheter och jag vill tacka afro-kvinnorörelsen i Colombia för att vi har gått sida vid sida i kampen. Jag finns för att vi finns tillsammans, sa Clemencia Carabali Rodallega när hon mottog priset.

Årets kollektiva insats
Priset ”Årets kollektiva insats” tilldelades  Asociación campesina del valle del río Cimitarra (ACVC) för sitt arbete och försvar av mänskliga rättigheter, och sitt politiska och sociala arbete för att förbättra levnadsvillkoren för människor i regionen Valle del Rio Cimitarra.   

Årets organisation
Organisationen Consultatoria para los derechos humanos i el desplazamiento (CODHES) mottog priset ”Årets organisation” för sitt arbete med att bevaka och dokumentera situationen för mänskliga rättigheter i Colombia. De står alltid på offrens sida och skapar tydlig och tillgänglig information.
– Vi hyllar ert mod och ert arbete. Det är en ära att få vara här tillsammans med er. Ni är bärare av sanningen som modigt kämpar för rättvisa och jämlikhet, sa Mattias Brunander, Diakonias regionchef i Latinamerika när han riktade sig till finalisterna i sitt tal under ceremonin.

Avhopp ökar rädslan för nya strider
Sedan fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen skrevs under 2016 har den generella våldsnivån minskat i Colombia. Men riktade mord och attacker mot människorättsförsvarare ökade kraftigt när områden som Farc haft under kontroll övergavs, och paramilitära och kriminella grupper tog över.  

Rädslan för nya strider och mer våld är stor efter att några tidigare ledare från den numera avvecklade Farc-gerillan i förra veckan meddelade att de går tillbaka till den väpnade kampen. De menar att regeringen inte hållit överenskommelserna i fredsavtalet. Det politiska parti som Farc nu har ombildats till tog dock avstånd från uttalandet och försäkrade att de skulle fortsätta respektera avtalet, men nyheten om gerillans möjliga återkomst kom som en chock för många colombianer.

Att fortsätta uppmärksamma människorättsförsvarares situation, kräva skydd för samt belysa betydelsen av deras arbete är av största vikt för arbetet för fred.
– Vi lever alla under samma himmel. Jag ser mina bröder och systrar, mina barn och mina egna föräldrar i er. Vi är här tillsammans och vi kommer fortsätta stötta er. Vi kommer aldrig att kunna tystas, sa Eva Ekelund, policychef för ACT Svenska kyrkan, under sitt tal till finalisterna.


FAKTA
Nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia delades ut i Bogotá, Colombia, den 4 september för åttonde året i rad. Priset delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan för att uppmärksamma, stötta och kräva skydd för människor och organisationer som försvarar och står upp för mänskliga rättigheter.  

För mer information, vänligen kontakta:

Esther Flores Sedman, pressekreterare Diakonia
tfn: 0765-011747, e-post: esther.floressedman@diakonia.se 

Stefan Håkansson, pressekreterare  Act Svenska kyrkan
tfn: 0768-00 01 02, e-post: stefan.hakansson@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Clemencia Carabali Rodallega , Ricardo Esquivia Ballestas, Marco Romero från CODHES och María Irene Ramírez Amaya från Asociación campesina del valle del río Cimitarra (ACVC) Fotograf: Elin Stenung
Clemencia Carabali Rodallega , Ricardo Esquivia Ballestas, Marco Romero från CODHES och María Irene Ramírez Amaya från Asociación campesina del valle del río Cimitarra (ACVC) Fotograf: Elin Stenung
Ladda ned bild

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum