ManpowerGroup

Manpower Matchning hjälper ensamkommande utvisningshotade ungdomar att få jobb efter studenten

Dela

Sedan 2021 har Manpower Matchning hjälpt 46 ensamkommande ungdomar som inkluderas av den så kallade nya gymnasielagen att få jobb i Sverige. Enligt lagen får den som kan försörja sig själv sex månader efter avslutade gymnasiestudier permanent uppehållstillstånd. Den som inte uppfyller kraven blir utvisad.

Manpower har samarbetat med REDO – en kampanj som drivs av den ideella föreningen Arbetskraftsförmedlingen, sedan 2021. Ensamkommande ungdomar som gått ut gymnasiet kan välja Manpower Matchning som leverantör av Arbetsförmedlingens system Rusta & Matcha och sedan få hjälp till en bra matchning med en arbetsgivare. Hittills har 46 ungdomar fått hjälp med att hitta jobb och har nu antingen fått permanent uppehållstillstånd eller förbereder sig för att ansöka.

Syftet med kampanjen REDO är att de som inkluderas av gymnasielagen ska få jobb och att företagen som anställer dem i sin tur ska få motiverad och utbildad arbetskraft inom bristyrken. Manpower som arbetar med många olika branscher har stora möjligheter att matcha kandidater och företag och är en viktig länk.

– Jag har svårt att tänka mig mer motiverad arbetskraft. De flesta av de ungdomar som inkluderas av nya gymnasielagen kom hit som ensamkommande barn under flyktingvågen 2015 och vill inget hellre än att få ett jobb och säkra sin framtid i Sverige, säger Jenny Flennemo, verksamhetschef på Manpower Matchning.

I år är det cirka 1 700 ungdomar som är klara med sin gymnasieutbildning och därefter har sex månader på sig att både säkra en varaktig anställning och skicka in sin ansökan om permanent uppehållstillstånd till Migrationsverket.  

– Genom att anställa ungdomar som omfattas av gymnasielagen har man som företag chansen att få in motiverade medarbetare inom bristyrken och samtidigt göra en livsavgörande skillnad för enskilda individer, säger Jenny Flennemo och fortsätter.

–  De här ungdomarna är en utsatt grupp som har kämpat för att lära sig svenska och komma in i samhället trots att de helt saknade nätverk när de kom hit. Nu är de vuxna och har studerat i Sverige i 6–7 år och är redo för arbetslivet. Om de blir utvisade försvinner viktig arbetskraft och en osäker framtid väntar dem.

Om Manpower Matchning

Manpower Matchning är en av de aktörer som fungerar som Arbetsförmedlingens förlängda arm med uppdraget att hjälpa arbetssökande att antingen hitta ett jobb eller en relevant utbildning. Sedan starten 2014 har Manpower Matchnings coacher gett närmare 10 000 personer det stöd de behövt för att få ett jobb eller börja studera.

Manpower Matchning brinner för att få individer och arbetsgivare att hitta varandra, att bryta utanförskap och verka för en framgångsrik integration.

Läs mer om Mohammad som deltog i REDO och fick jobb via Manpower Matchning: https://redo.arbetskraftsformedlingen.se/kunden-ar-mycket-nojd-med-mohammad-och-imponeras-av-hans-driv-och-nyfikenhet/

Nyckelord

Kontakter

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2022 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för trettonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum