Svenska kyrkan

Maratonlöparen och biskopen springer för Världens barn

Dela

Den 23 september ”tjuvstartar” hallänningen och maratonlöparen Håkan Jonsson sin svettiga insats inför avslutningen av årets Världens barn-kampanj. För att sätta fokus på barns situation i världen, springer han från Onsala till Kungsbacka tillsammans med Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, och delar av sträckan med Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann och fotbollsstjärnan Lotta Schelin.

Maratonlöparen Håkan Jonsson, som sprungit i både hetta och kyla, och Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann springer för världens barn tillsammans. Foto: Bitte Jonsson och Kristin Lidell (biskopen).
Maratonlöparen Håkan Jonsson, som sprungit i både hetta och kyla, och Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann springer för världens barn tillsammans. Foto: Bitte Jonsson och Kristin Lidell (biskopen).

Håkan Jonsson är en erfaren löpare som har sprungit maraton på världens alla sju kontinenter.

– Jag springer för livet, för att barn i utsatta situationer ska få ett bättre och längre liv. Jag har sett alltför mycket lidande och utsatthet i många länder, och vill bidra till en förändring, säger han. För jag har också sett att man kan göra skillnad även med små medel!

En stark drivkraft för Håkan Jonsson, som har samlat in över en halv miljon kronor till projekt som drivs av Act Svenska kyrkan, är mötet med mentormammor i Kapstadens slumområden.

Det var fantastiskt att träffa dessa kvinnor som utbildar nyblivna mammor och har lyckats sänka barnadödligheten drastiskt. Där finns min motivation för att springa mil efter mil!

Springer med kyrkoherdar och biskop
Håkan Jonsson är en engagerad ambassadör för Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), som är en av de 13 organisationerna bakom Världens barn. Med början den 28 september springer han varje dag mellan olika orter i Halland för att bidra till årets insamling, inför den direktsända tv-galan den 2 oktober. På delsträckorna får Håkan sällskap av bland andra kommunalråd och kyrkoherdar från Svenska kyrkan.

Det milslånga loppet mellan Onsala och Kungsbacka den 23 september blir en ”tjuvstart” för Håkan Jonssons insats, för att biskop Susanne Rappmann i Göteborg bara kunde delta då.

– Jag är uppvuxen inom idrottsrörelsen och har alltid tyckt om att träna och röra på mig, jag har nog lite av tävlingsmänniska i mig. Nu får jag springa för andra än för mig själv, för Världens barn. Därför tvekade jag inte att ställa upp på detta, säger biskop Susanne som kommer att springa med Håkan Jonsson den sista 5 km-sträckan mot Kungsbacka.

– Det blir ett lopp i lugn takt, eftersom vi blir många som springer tillsammans. Lotta Schelin ansluter mot slutet och jag får också sällskap av Erik Lysén från Act Svenska kyrkan. Kanske blir det något kommunalråd och någon mer också, säger Håkan Jonsson lite hemlighetsfullt.

Tider och platser:
Den 23 september går starten från Onsala ca 14:30, efter en samling vid Hemköp som Svenska kyrkan i Onsala arrangerar med Håkan Jonsson med flera vid lunchtid.
Löparna beräknas komma fram till torget i Kungsbacka kl 16:30-17. Där finns möjlighet att möta Håkan Jonsson och hans medlöpare på plats.
Meddela gärna foto- och/eller intervjuönskemål i förväg, till pressekreterare Ewa Almqvist, tfn/sms 0705-46 96 77 eller ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Läs mer:
Act Svenska kyrkan deltar i insamlingen Världens barn

FAKTA / Världens barn och Act Svenska kyrkan

  • Act Svenska kyrkan deltar i kampanjen Världens barn, som handlar om alla barns självklara rättighet till hälsa, utbildning och framtid.
  • Act Svenska kyrkans profilprojekt för Världens barn 2020 är en utbildningssatsning i flyktinglägret i Rakhine i Myanmar, där coronapandemin inneburit extra utmaningar. I dessa skolor går drygt 5 000 barn, många har tidigare inte fått gå i skola. Lärarna har fått utbildning om barns behov och rättigheter, om symptom på stress och trauma och hur man motverkar smittspridning av covid-19.
    Läs mer: Skola i flyktingläger räddning för många flickor
  • Sedan starten 1997 har Världens barn samlat in över 1,5 miljarder kronor. Act Svenska kyrkan har rätt att ansöka om elva procent av resultatet i årets insamling.
  • Act Svenska kyrkan arbetar långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

FAKTA / Håkan Jonsson

  • Pensionerad läkare i Halmstad, som har sprungit mil efter mil i extrem kyla och extrem hetta. Han är medlem i den exklusiva klubben ”The Seven Marathon Club” för dem som sprungit maraton på världens alla sju kontinenter.
  • Mellan loppen föreläser han och vill inspirera andra att engagera sig.
  • Sedan hösten 2016 har han samlat in över 600 000 kronor till Act Svenska kyrkan, för att sätta fokus på de humanitära behoven i världen.
  • Håkan Jonsson arbetar ideellt och står själv för alla omkostnader kring maratonlopp, resor och föreläsningar. Allt han samlar in går till annonserade ändamål, via Act Svenska kyrkan eller Världens barn-kampanjen.

Kontaktuppgifter: Håkan Jonsson, e-post: hakan.jon@hotmail.com, tfn 0706-92 49 60.

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), jourhavande präst barn/unga, diakonalt arbete mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Maratonlöparen Håkan Jonsson, som sprungit i både hetta och kyla, och Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann springer för världens barn tillsammans. Foto: Bitte Jonsson och Kristin Lidell (biskopen).
Maratonlöparen Håkan Jonsson, som sprungit i både hetta och kyla, och Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann springer för världens barn tillsammans. Foto: Bitte Jonsson och Kristin Lidell (biskopen).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Extra bidrag till församlingar för coronarelaterade insatser22.9.2020 13:56:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan har nu fördelat extra bidrag till 25 församlingar och pastorat, till lokala insatser för socialt utsatta grupper med anledning av coronasituationen. Pengarna kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som i juli beslutade om ett tillfälligt bidrag till civilsamhällets organisationer, för att hjälpa samhällets mest utsatta under coronapandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum