Svenska Judoförbundet

Marcus Nyman uttagen till OS

Dela

På onsdagsförmiddagen blev det klart att OS-femman från Rio, Marcus Nyman är uttagen OS i Tokyo. Nyman är en av Sveriges genom tiderna mest meriterade judoka med bland annat en femteplats från OS Rio 2016, ett EM-guld, två EM-brons och en femteplats på VM på meritlistan. Det här blir Nymans tredje OS.

Marcus Nyman (i blått) är uttagen till sitt tredje OS. Målet är medalj. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman (i blått) är uttagen till sitt tredje OS. Målet är medalj. Foto: Marina Mayorova.

-       Väldigt kul att Marcus har blivit uttagen till sitt tredje OS. Det ger honom förhoppningsvis en trygghet samt mer motivation att förbereda sig inför Tokyo. Marcus är rutinerad i dessa sammanhang och vet vad som krävs av honom för att han ska lyckas på OS så uttagningen är ett steg på vägen mot ett bra OS, säger landslagschef Robert Eriksson.

Det stora genombrottet fick Marcus Nyman (-90 kg) när han tog Sveriges första EM-guld, endast 19 år gammal. Därefter har framgångarna avlöst varandra och han har etablerat sig i den absoluta världseliten. Han deltog vid OS i London 2012 och därefter igen i Rio 2016, där han kom femma efter att ha förlorat bronsmatchen mot Donghan Gwak från Sydkorea.

Den senaste tiden har Marcus Nyman visat upp en imponerande form och han har kammat hem guldet på de två senaste Grand Slam-tävlingarna. Det har resulterat i att han har klättrat i kvallistan och ligger nu på en 12:e plats på OS-rankingen. Nu är Nyman alltså klar för sitt tredje OS och målet är förstås medalj!

Marcus Nyman – comebackernas mästare

 På OS i London 2012 hade Nyman otur med lottningen och åkte ut redan i första omgången. Han valde då att sluta i landslaget. Han gjorde senare comeback med en satsning mot OS i Rio 2016. En lyckad comeback där han bara var en vinst från att ta Sveriges första OS-medalj. Tyvärr var koreanen Gwak, som han mötte i bronsmatchen, starkare den dagen och Nyman lämnade OS i Rio med en femteplacering.

Efter OS i Rio kände sig Marcus Nyman mätt på elitjudon och ville vidare i livet och sin tillvaro på hemmaplan. Han var då rankad 2:a i världen i -90 kg. Intresset och kärleken till judon fanns dock kvar och han fortsatte att träna regelbundet i sin klubb samt tävlade i Bundesliga, både i Tyskland och i Österrike. Under 2018 växte suget efter tävlingsjudon sig allt starkare och 2019 gjorde han comeback igen inför OS i Tokyo 2020. Det tog inte lång tid innan Nyman visade att han var tillbaka i världseliten igen - bara åtta månader efter comebacken kom han femma på VM.

-       Marcus är en unik person som har fantastiska fysiska förutsättningar och en mental kapacitet som få har. Detta har gjort att han trots sina uppehåll från elitjudon har kunnat ta sig tillbaka till världstoppen hela två gånger. Han har aldrig slutat träna och fortsatt sitt tävlande i olika ligor i Tyskland och Österrike vilket förstås har hjälp honom mycket, kommenterar Robert Eriksson.


Nu väntar EM och VM

I OS-kvalet återstår tre tävlingar: EM i Lissabon, en Grand Slam-tävling i Kazan och därefter VM i Budapest. Marcus har visat att han både har kapaciteten och mentaliteten att nå stora framgångar vid internationella mästerskap.

-       Marcus har haft en stigande formkurva och kan vi hålla i den mot OS så kommer han att bli svårstoppad för många och då kan det räcka långt. Nu ligger fokus på att fortsätta utvecklingen av hans judo på tävlingsmattan så han kan bli ännu effektivare och bättre. Skulle han även lyckas få till något mer bra resultat på tävlingarna som är kvar i OS-kvalet så kan han även bli rankad topp 8 till OS och därmed seedad, vilket förstås är en fördel, säger Eriksson.


OS-uttagna judoka

Marcus Nyman blir den tredje judokan att bli uttagen till OS i Tokyo. Sedan tidigare är Anna Bernhom (-70 kg) och Tommy Macias (-73 kg) med i OS-truppen.

Robin Pacek (-81 kg) och Joakim Dvärby (-100 kg) ligger för närvarande på kvalplats, i den nedre delen av listan, och behöver ytterligare poäng för att stärka sina positioner.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Nyman (i blått) är uttagen till sitt tredje OS. Målet är medalj. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman (i blått) är uttagen till sitt tredje OS. Målet är medalj. Foto: Marina Mayorova.
Ladda ned bild
Marcus Nyman, Tashkent Grand Prix 2019. Foto Marina Mayorova
Marcus Nyman, Tashkent Grand Prix 2019. Foto Marina Mayorova
Ladda ned bild
Marcus Nyman, Antalya Grand Slam 2021. Foto: Gabriela Sabau.
Marcus Nyman, Antalya Grand Slam 2021. Foto: Gabriela Sabau.
Ladda ned bild
Marcus Nyman, Tbilisi 2021. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman, Tbilisi 2021. Foto: Marina Mayorova.
Ladda ned bild
Marcus Nyman, Tbilisi 2021. Foto: Marina Mayorova.
Marcus Nyman, Tbilisi 2021. Foto: Marina Mayorova.
Ladda ned bild
Marcus Nyman. Foto: Robert Eriksson.
Marcus Nyman. Foto: Robert Eriksson.
Ladda ned bild
Robert Eriksson. Foto: Alf Tornberg.
Robert Eriksson. Foto: Alf Tornberg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Inga svenska medaljer under Grand Slams sista dag7.5.2021 12:55:19 CEST | Pressmeddelande

Det blev en snabb sorti för Marcus Nyman -90 kilo och Joakim Dvärby -100 kg under fredagens Grand Slam-tävling i ryska Kazan. Båda åkte ut redan i sina första matcher. Därmed var tävlingen slut för svensk del. Bästa svensk blev Anna Bernholm som imponerande tog brons under gårdagen, på sin första tävling efter 15 månaders skadeuppehåll. VM står på tur Härnäst väntar VM i Budapest den 8-11 juni. Det blir den sista tävlingen innan OS och också den sista möjligheten för de aktiva att samla OS-kvalpoäng. Sedan tidigare är Anna Bernholm, Tommy Macias och Marcus Nyman uttagna till OS-truppen. Robin Pacek och Joakim Dvärby väntar fortfarande på en OS-biljett.

Inga svenska placeringar på året EM18.4.2021 20:32:13 CEST | Pressmeddelande

Inte heller under söndagen gick det vägen på EM i Lissabon för svenskarna, som åkte ut tidigt ur mästerskapet. Marcus Nyman (-90 kg) som visat fin form de senaste tävlingarna, inledde med vinst i sin första match efter att motståndaren dragit på sig tre varningar. I den kommande matchen tog det dock stopp och Nyman som förlorade på en fasthållning efter att motståndaren Nemanja Majdov från Serbien lyckats kontra Nymans kastförsök. Joakim Dvärby (-100 kg) mötte Cyrille Maret från Frankrike i första matchen. Dvärby inledde matchen bra med ett kast som gav waza-ari (poäng). Fransmannen kom igen och kastade sedan Därby på waza-ari, vilket innebar att det stod lika och matchen gick till golden score. Ett par minuter in i golden score drog Dvärby på sig en tredje utvisning och förlorade därmed matchen. Nu återstår två tävlingar i OS-kvalet; Grand Slam i Kazan 5-7 maj och VM i Budapest 6-13 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum