Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Marek Klassen - Årets Guard i SBL Herr

Dela

Under slutspelet i Svenska Basketligan Herr delar vi ut årets utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen 2020-2021. Idag delar vi ut priset Årets Guard - som går till Marek Klassen, Borås Basket!

Alla utmärkelser i SBL Herr röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter, och för första gången har även supportrar varit med och lagt sina röster på årets utmärkelser. Fansens röster räknas om till 25% av det sammanlagda röstresultatet, och coacher, lagkaptener och medias röster står för 75% av rösträkningen.

Utmärkelserna Årets Lyft, och Årets Matcharrangemang (delas ej ut 2021), delas ut av Svenska Basketbollförbundet. 

Årets Guard: Marek Klassen, Borås Basket

Med över 50% av rösterna gjorde Marek Klassen ett starkt intryck på motståndare, media och fansen under sin första säsong i SBL Herr. I grundserien spelade och startade den 28-årige kanadensaren i 30 matcher, med 28.13 minuter speltid per match.

Klassen var tvåa i både poäng och assists i hela SBL under säsongen, med 19.2 poäng och 6.0 assists per match. Han ledde också Borås i effektivitet med 21.9 (3.a i SBL), och 1.2 steals per match (10:a i SBL).

Han satte flest trepoängare av alla i SBL Herr 2020-2021 med 97 stycken (3.23 per match), och gjorde det högprocentigt - 47.32% (2:a i SBL).

Tre gånger under säsongen stod han för 10 eller fler assists i en match, och mot Södertälje 8 februari gjorde Klassen 32 poäng, säsongshögsta. 

Röstresultat Topp 5 - Årets Guard (procent av rösterna)
:
51,4% - Marek Klassen, Borås Basket
12,6% - Nathan Dawit, Umeå BSKT
12,4% - Adam Rönnqvist, BC Luleå
9,0% - Avery Woodson, Borås Basket
5,9% - Aleksa Solevic, Jämtland Basket

Regler för omröstningen
- Coacher, Lagkaptener och Medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
- Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.
- Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.
- Endast coacher och spelare som deltagit i 16 matcher eller fler (50%) under grundserien kan vinna ett pris. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Silvana Imam släpper ”Känslan” – Sveriges officiella låt till Basket-EM7.6.2021 08:06:29 CEST | Pressmeddelande

Lekfull, medryckande, pang på och magisk som den bästa av basketmatcher. Nu kommer ”Känslan”, basketambassadören Silvana Imams låt till basket-EM som avgörs i Spanien 17–27 juni. Medverkar i låtens video gör landslagsstjärnorna Frida Eldebrink och Kalis Loyd. I samband med släppet lanseras även en klädkollektion ihop med adidas där överskottet används till ett stipendium vars syfte blir att främja basket som inkluderande kraft. Låten släpps 14 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum