Dramaten

Maria Groop Russel blir vice VD för Dramaten

Dela

Maria Groop Russel, Allmän-tv-chef på SVT, blir Dramatens nya vice VD. Hon lämnar SVT efter årsskiftet och tillträder sin nya tjänst i januari 2019.

Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist

Maria Groop Russel började på SVT som reporter på Nyheterna efter att ha varit nyhetsjournalist på Sveriges Radio och tv-producent och reporter i både Sverige och Danmark. Därefter arbetade hon under flera år med SVT:s barnutbud som projektledare, genrechef och beställare. Hon var också programbeställare för fakta, kultur, livsåskådning och dokumentär. Sedan 2010 har Maria haft en rad chefspositioner inom SVT: för Allmän-tv i Stockholm, för SVT Interaktiv och för Allmän-tv/Produktion/SVTi. Hon lämnar nu sin nuvarande tjänst som divisionschef för Allmän-tv för att bli Dramatens nya vice vd.

– Jag är oerhört glad över rekryteringen av Maria Groop Russel. Hon är en erfaren, engagerad, rak och kommunikativ förändringsledare med ett stort kulturintresse. Vi i styrelsen ser fram emot att hon och VD/teaterchef Eirik Stubø tillsammans med övrig personal ska fortsätta utveckla Dramaten konstnärligt och publikt.
Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten

-Jag ser fram emot att få välkomna Maria Groop Russel till Dramaten. Maria är en mycket kompetent ledare med bred erfarenhet från SVT. Jag känner mig glad och förväntansfull över att få samarbeta med henne. Som vice VD kommer Maria Groop Russel komplettera Dramatens ledning och bli en viktig resurs för hela organisationen.
Eirik Stubø, teaterchef Dramaten

– Maria Groop Russel har gjort stora avtryck på SVT, från de första åren inom bland annat barnverksamheten, till tiden som chef och medlem i SVT:s företagsledning. Med energi, stark känsla för kreativa processer och en osviklig förmåga att hela tiden se till publikens bästa har hon lyft både sina ansvarsområden och sina kollegor. Jag önskar Maria varmt lycka till och gratulerar Dramaten till en strålande rekrytering.  
Hanna Stjärne, VD SVT

– Jag känner mig hedrad, glad och motiverad inför uppgiften. Dramatens konstnärliga verksamhet och leveransen till publiken går väldigt bra och det är viktigt. Men det finns en rad utmaningar med organisationen. Jag har arbetat många år med att just planera och organisera olika sorters kreativa och administrativa verksamheter. Det finns nog en hel del likheter mellan SVT och Dramaten, både när det gäller engagemang och passion för uppgiften och när det gäller utmaningarna framåt. Jag ser så fram emot att få börja prata med kollegor och medarbetare, för att vi snabbt ska komma igång och arbeta tillsammans.
Maria Groop Russel

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatenstjärnorna på Slottsteatern22.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik. Biljetter släpps i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum