Åre 2019 AB

MARIA PIETILÄ HOLMNER: REDO FÖR NYA UTMANINGAR

Dela

Efter 207 världscupstarter och drygt 15 år i den alpina världscupcirkusen är det dags för Maria Pietilä Holmner att flytta fokus. Tävlingsskidorna läggs på hyllan och nya utmaningar väntar i livet.

Genombrottet kom på alpina VM i Åre 2007, Maria var ung och hade inte gjort några direkta resultat. Hon tyckte mest att det var härligt och tryggt att få tävla på hemmaplan. Och sen pang bom, det var Anja som sa till henne att ta chansen nu, bara kör! Och det gjorde hon, och fick åka hem med en silvermedalj i storslalom.

– Jag hade noll förväntningar på mig i Åre 2007, och så fick jag åka hem med en medalj. Det jag kan säga till de svenska åkarna som ska tävla här nästa år är bara att njut så mycket som du kan! Det är skillnad att få komma ner i mål och mötas av jubel från hemmapubliken. Svenskarna är ett skidkunnigt folk och man hejar på alla, det är härligt och viktigt för oss åkare, publiken är ett otroligt stöd, säger Maria.

Det var inte ett helt självvalt beslut att avsluta sin karriär redan nu, när kroppen säger stopp så måste man lyssna på det.

– Visst var det tufft nu på OS att stå nere i mål på damernas slalom, min plan var att jag skulle stå på start. Min dröm var att få knyta ihop säcken med Åre 2019 och VM på hemmaplan, men nu får jag vara involverad på annat sätt istället.

I dagsläget finna inga planer för Maria att vara involverad i Åre 2019, men på ett eller annat sätt kommer hon att vara det, som publik eller stöd till sambo Hans om han behöver någon hjälp.

– Jag fick den allra första biljetten till VM 2019 så jag kommer definitivt finnas på plast som publik och som en stolt bybo. Det tycker jag är så härligt med Åre, att man känner en stolthet och alla vill dra sitt strå till stacken så alla besökare trivs som kommer hit, spelar ingen roll om man är volontär, säsongare eller restaurangägare.

OS-erfarenheten framför kameran var spännande, att få se sporten från andra sidan. Men det var kanske lite för nära Marias avslut för att hon skulle kunna njuta av det fullt ut.

– Men det var härligt att träffa alla igen, det var många av åkarna som jag ändå rest runt med i många år som jag inte sett sedan i september. Det var kul och bra erfarenhet ändå, det kändes bra att jag kunde bidra med all den kunskap jag ändå har samlat på mig. Det är något som jag skulle kunna tänka mig att göra framöver, att få förmedla den alpina sporten på ett bra sätt, och att lyfta idrotten.

17 år gammal gjorde Maria sin första världscupstart i Sölden, Österrike. Hon har påbörjat en stor omställning i vardagen, efter att enbart tävlat alpin skidåkning under 15 års tid, där fokus har varit på att prestera.

– Jag har ändå sett fram emot att testa något nytt, man vet ju att man går mot ett avslut ju äldre man blir. Jag har upplevt otroligt mycket och har fått göra så fina resultat. Idrotten är otroligt fin och så mycket mer än bara resultaten, det har varit en härlig resa.

Saknaden finns av att vakna på morgonen och känna det där förväntansfulla pirret, att få resa och umgås med den “andra familjen”. Förberedelserna för att nå ett resultat, och den dagen när man får prestera enligt plan. Där kommer den stora skillnaden ligga.

– Man behöver inte prestera längre, jag har tagit av mig min ryggsäck. Att inte ha en lika inrutad vardag utan förhoppningsvis med lite mer spontanitet om dagarna!
Med Maria och Hans bas i Åre kommer ändå kontakten att behållas med många av åkarna. Efter alpina VM 2019 är det världscup på agendan i Åre både 2020 och 2021.

– Det är skönt att Åre är en knytpunkt för många så jag kommer att träffa dem igen.

Maria ser just på framtiden, och ser fram emot att få testa sina vingar och få njuta av ett annat liv.

– Jag har upptäckt att det är rätt skönt att bara få gå i morgonrock hela dagen. Jag är inte direkt en person som bara kan ligga och lata mig, det börjar krypa lite i mig redan. Men det är inte så konstigt att det gör det när man haft sin dagliga agenda de senaste 15-16 åren.

– Fick jag bestämma helt fritt hur min framtid skulle se ut vill jag bli arkitekt, som ritar häftiga hus i fina fjällmiljöer, och få resa runt i världen, men då med lite mindre bagage, en bikini skulle räcka.

Bröllop är planerat till nästa år, när VM är avklarat. Och tankar på familj finns där såklart, två-barns mor inom fem år säger Maria och skrattar.

– Jag älskar att bo i Åre och jag vill att mina framtida barn ska få åka skidor och leva ett aktivt liv i fjällen! Men det skulle inte sitta helt fel med ett sommarställe i ett varmt land som man kan fly till ibland när det blir för kallt och mörkt!

Namn: Maria Pietilä Holmner
Född: 25 Juli 1986
Från: Umeå, Sverige
Familj: Pappa Tom Pietilä (från Finland), Mamma Elisabeth Holmner, Bror Johan (27), Syster Jenny Andrén (38)

Framgångar:

Individuella prestationer:

Guld: Junior VM i Slalom i Québec 2006, Europeiska Ungdoms OS i parallellslalom 2004
Silver: VM 2007 I Åre.
Brons: Garmisch-Partenkirchen i slalom 2011, Europeiska Ungdoms OS i Super G.

Prestationer  i Lagtävlingar:
Silver: Schladming 2013
Bronze: Garmisch-Partenkirchen 2011, Vail/Beaver Creek 2015, St Moritz 2017

Senaste nytt: Nyligen tvingats avsluta sin fantastiska karriär p.g.a. skador

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum