Åre 2019

MARIA PIETILÄ HOLMNER: REDO FÖR NYA UTMANINGAR

Dela

Efter 207 världscupstarter och drygt 15 år i den alpina världscupcirkusen är det dags för Maria Pietilä Holmner att flytta fokus. Tävlingsskidorna läggs på hyllan och nya utmaningar väntar i livet.

Genombrottet kom på alpina VM i Åre 2007, Maria var ung och hade inte gjort några direkta resultat. Hon tyckte mest att det var härligt och tryggt att få tävla på hemmaplan. Och sen pang bom, det var Anja som sa till henne att ta chansen nu, bara kör! Och det gjorde hon, och fick åka hem med en silvermedalj i storslalom.

– Jag hade noll förväntningar på mig i Åre 2007, och så fick jag åka hem med en medalj. Det jag kan säga till de svenska åkarna som ska tävla här nästa år är bara att njut så mycket som du kan! Det är skillnad att få komma ner i mål och mötas av jubel från hemmapubliken. Svenskarna är ett skidkunnigt folk och man hejar på alla, det är härligt och viktigt för oss åkare, publiken är ett otroligt stöd, säger Maria.

Det var inte ett helt självvalt beslut att avsluta sin karriär redan nu, när kroppen säger stopp så måste man lyssna på det.

– Visst var det tufft nu på OS att stå nere i mål på damernas slalom, min plan var att jag skulle stå på start. Min dröm var att få knyta ihop säcken med Åre 2019 och VM på hemmaplan, men nu får jag vara involverad på annat sätt istället.

I dagsläget finna inga planer för Maria att vara involverad i Åre 2019, men på ett eller annat sätt kommer hon att vara det, som publik eller stöd till sambo Hans om han behöver någon hjälp.

– Jag fick den allra första biljetten till VM 2019 så jag kommer definitivt finnas på plast som publik och som en stolt bybo. Det tycker jag är så härligt med Åre, att man känner en stolthet och alla vill dra sitt strå till stacken så alla besökare trivs som kommer hit, spelar ingen roll om man är volontär, säsongare eller restaurangägare.

OS-erfarenheten framför kameran var spännande, att få se sporten från andra sidan. Men det var kanske lite för nära Marias avslut för att hon skulle kunna njuta av det fullt ut.

– Men det var härligt att träffa alla igen, det var många av åkarna som jag ändå rest runt med i många år som jag inte sett sedan i september. Det var kul och bra erfarenhet ändå, det kändes bra att jag kunde bidra med all den kunskap jag ändå har samlat på mig. Det är något som jag skulle kunna tänka mig att göra framöver, att få förmedla den alpina sporten på ett bra sätt, och att lyfta idrotten.

17 år gammal gjorde Maria sin första världscupstart i Sölden, Österrike. Hon har påbörjat en stor omställning i vardagen, efter att enbart tävlat alpin skidåkning under 15 års tid, där fokus har varit på att prestera.

– Jag har ändå sett fram emot att testa något nytt, man vet ju att man går mot ett avslut ju äldre man blir. Jag har upplevt otroligt mycket och har fått göra så fina resultat. Idrotten är otroligt fin och så mycket mer än bara resultaten, det har varit en härlig resa.

Saknaden finns av att vakna på morgonen och känna det där förväntansfulla pirret, att få resa och umgås med den “andra familjen”. Förberedelserna för att nå ett resultat, och den dagen när man får prestera enligt plan. Där kommer den stora skillnaden ligga.

– Man behöver inte prestera längre, jag har tagit av mig min ryggsäck. Att inte ha en lika inrutad vardag utan förhoppningsvis med lite mer spontanitet om dagarna!
Med Maria och Hans bas i Åre kommer ändå kontakten att behållas med många av åkarna. Efter alpina VM 2019 är det världscup på agendan i Åre både 2020 och 2021.

– Det är skönt att Åre är en knytpunkt för många så jag kommer att träffa dem igen.

Maria ser just på framtiden, och ser fram emot att få testa sina vingar och få njuta av ett annat liv.

– Jag har upptäckt att det är rätt skönt att bara få gå i morgonrock hela dagen. Jag är inte direkt en person som bara kan ligga och lata mig, det börjar krypa lite i mig redan. Men det är inte så konstigt att det gör det när man haft sin dagliga agenda de senaste 15-16 åren.

– Fick jag bestämma helt fritt hur min framtid skulle se ut vill jag bli arkitekt, som ritar häftiga hus i fina fjällmiljöer, och få resa runt i världen, men då med lite mindre bagage, en bikini skulle räcka.

Bröllop är planerat till nästa år, när VM är avklarat. Och tankar på familj finns där såklart, två-barns mor inom fem år säger Maria och skrattar.

– Jag älskar att bo i Åre och jag vill att mina framtida barn ska få åka skidor och leva ett aktivt liv i fjällen! Men det skulle inte sitta helt fel med ett sommarställe i ett varmt land som man kan fly till ibland när det blir för kallt och mörkt!

Namn: Maria Pietilä Holmner
Född: 25 Juli 1986
Från: Umeå, Sverige
Familj: Pappa Tom Pietilä (från Finland), Mamma Elisabeth Holmner, Bror Johan (27), Syster Jenny Andrén (38)

Framgångar:

Individuella prestationer:

Guld: Junior VM i Slalom i Québec 2006, Europeiska Ungdoms OS i parallellslalom 2004
Silver: VM 2007 I Åre.
Brons: Garmisch-Partenkirchen i slalom 2011, Europeiska Ungdoms OS i Super G.

Prestationer  i Lagtävlingar:
Silver: Schladming 2013
Bronze: Garmisch-Partenkirchen 2011, Vail/Beaver Creek 2015, St Moritz 2017

Senaste nytt: Nyligen tvingats avsluta sin fantastiska karriär p.g.a. skador

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum