Svenska Curlingförbundet

Maria Prytz blir ny förbundskapten och sportchef för Svensk Curling

Dela

Idag blev det officiellt. Det blir Maria Prytz, Härnösand som tar över rollen som Förbundskapten/Sportchef för Svensk Curling.

– Det är en fantastisk möjlighet för mig att få jobba med curling och utveckling på heltid och jag känner mig hedrad att ta mig an uppdraget. Vi har otroligt talangfulla och framgångsrika idrottare inom svensk curling och min roll blir att förstärka det som lagen redan gör så bra. För mig är det viktigt att skapa bra förutsättningar både för elitlagen och för de lag som ligger strax efter, säger Maria Prytz.

Maria kommer närmast från en tjänst som länsledningskoordinator hos landshövdingen i Västernorrland och hon har en lång och gedigen curlingbakgrund som elitspelare samt coach för landslaget 2016-2018.

– Vi sökte en person med bakgrund från elitidrott på absolut högsta nivå i rollen som förbundskapten. Men samtidigt betonade vi fokus på utveckling och hade skruvat om lite i profilen så den matchar våra framtidsvisioner. I Maria hittade vi en trygg och oerhört kompetent person som har exakt samma målbild för utveckling och med en bakgrund som spelare och coach på OS-nivå, säger Stefan Lund, förbundschef Svensk Curling.  

Beskedet tas emot med stor glädje i landslagstruppen 

– Nu talar jag för hela vårt lag. Det här är en drömvärvning till Svensk Curling och vi är otroligt glada. Vi ser fram emot att få fortsätta ta del av Marias erfarenhet och kompetens som spelare och ledare. Hon besitter kvaliteter som kommer att vara guld värda för Svensk Curlings fortsatta framgång och utveckling, säger Anna Hasselborg.

Maria Prytz tillträder tjänsten den 10 september och hon efterträder Peja Lindholm som lämnade sitt uppdrag före sommaren. 

Fakta Maria Prytz

  • 42 år, bosatt i Härnösand.
  • Landslagsspelare fram till OS 2014 där karriären kröntes med OS-silver tillsammans med Margaretha Sigfridsson, Maria Wennerström och Christina Bertrup. På meritlistan finns också tolv VM- och EM-medaljer under åren 1999-2014.
  • OS-guld som coach för lag Hasselborg vid OS 2018.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet
Rinkebyvägen 6
182 36 Danderyd

http://www.curling.se/

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 men då hade curling spelats i Sverige i 70 år. Den allra första klubben bildades 1852, Bohuslänska Curlingklubben i Uddevalla. Den är fortfarande aktiv och tillhör Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar. 

Curling spelas idag i samtliga län i Sverige och Svenska Curlingförbundet har ca 3 500 aktiva medlemmar i 62 föreningar. 

Curling fanns med på de allra första olympiska vinterspelen i Chamonix 1924 men var sedan borta från OS-programmet som officiell olympisk idrott till Nagano 1998 där lag Gustafson också tog Sveriges första OS-medalj i curling. En bronsmedalj som sedan har följts av: Turin 2006: OS-guld lag Norberg, Vancouver 2010: OS-guld lag Norberg, Sotji 2014: OS-silver, lag Sigfridsson. OS-brons, lag Edin och OS i Pyeongchang 2018: OS-guld, lag Hasselborg. OS-silver, lag Edin

Svensk curling har även haft stora framgångar i Europa- och Världsmästerskap vilket gör att Sverige 2019 rankas som världsetta för både dam- och herrlag. 

Följ Svenska Curlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Curlingförbundet

VM-premiär idag lördag för lag Hasselborg16.3.2019 11:30:00 CETPressmeddelande

Svensk Curling träffade lag Hasselborg innan VM-premiären och det är en laddad svensk VM-trupp som möter Kina i premiärmatchen idag lördag kl 14:00. – Vi längtar och kommer till VM efter en bra uppbyggnadsperiod. Vi känner oss supertaggade, säger Sara McManus. Laget är regerande olympiska mästare och europamästare och lag Hasselborg åker till Danmark med drömmar om lagets första VM-guld – Det klingar ju fint. Självklart är den sviten en dröm men det är en lång vecka där allt ska klaffa. Upplägget inför VM har varit helt perfekt med bra blandning av hård träning och återhämtning. Vi har som målsättning att komma hem med medalj från Silkeborg, avslutar Sara McManus. Svenskorna tillhör förhandsfavoriterna, inte minst efter EM-segern i november och efter finalförlusten mot Kanada i fjolårets VM. Sveriges trupp vid VM Damer 2019: Anna Hasselborg (S), Sara McManus (VS), Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin. Coach: Wayne Middaugh. Förbundskapten: Peja Lindholm. Fysio: Anna Gustav

SM Mixed dubbel i Karlstad med startfält i världsklass. Premiärmatcher idag torsdag kl 20:007.3.2019 13:19:00 CETPressmeddelande

Mixed dubbel gjorde debut på OS-programmet 2018 och allt inom disciplinen växer snabbt i curlingvärlden. Idag finns ett stort antal tävlingar på världstouren och hårt satsande lagkonstellationer bygger för framtiden. Många med siktet instället på OS i Peking, Kina 2022. KARLSTAD 7-10 MARS 2019 | När SM i mixed dubbel avgörs i Karlstad kommande veckoslut har startfältet en blandning av utpräglade mixed-dubbel specialister, som tävlar flitigt på den internationella touren, men även nya lagkonstellationer från de svenska topplagen Hasselborg och Edin. Niklas Edin bildar lag tillsammans med Tilde Vermelin, Oskar Eriksson har slagit sig samman med Anna Hasselborg och Christoffer Sundgren spelar tillsammans med Thea Orefjord. Två av de svenska topplagen i mixed dubbel kommer från en helg med tour-tävlingar i Sochi, Ryssland och på Eckerö, Åland. Laget Kristian Lindström/Johanna Heldin tog sig till slutspel i Sochi men förlorade kvartsfinalen mot ett ryskt topplag. På Åland blev det svensk se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum