Europaparlamentet

Marianne från Stockholm representerar Sverige i Konferensen om Europas framtid

Dela

Den 24–26 september sammanträder en av de medborgarpaneler som ska bidra till att forma EU:s framtid. Marianne Sundberg från Sollentuna är en av 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare som kommer att delta i panelen, på plats i Europaparlamentet i Strasbourg.

Syftet med Konferensen om Europas framtid är forma EU:s framtida politik, genom att låta EU:s medborgare ta fram de stora dragen och påverka vilken riktning EU ska ta. Medborgarpanelerna är en del av konferensen.

Marianne Sundberg från Sollentuna kommer att representera Sverige i medborgarpanelen, som sammanträder den 24–26 september i Strasbourg.

Hon är en av 200 EU-medborgare som slumpmässigt valts ut att delta i medborgarpanelen. Tillsammans med de övriga deltagarna kommer hon att diskutera frågor som rör europeisk demokrati, värden och rättigheter, rättsstatsprincipen och säkerhet. Panelen ska diskutera och lägga fram rekommendationer för diskussioner med EU-institutionerna och med andra intressenter.

Totalt sammanträder fyra olika medborgarpaneler vid tre olika tillfällen i tre dagar vardera.

Bakgrund

Konferensen om Europas framtid invigdes i maj 2021. Europaparlamentet, medlemsländernas regeringar och Europeiska kommissionen har åtagit sig att lyssna på medborgarna och att inom sina respektive behörighetsområden följa upp de rekommendationer som ges. Senast våren 2022 förväntas Konferensen om Europas framtid lägga fram de slutsatser som ska visa vägen framåt för Europa.

Läs mer om medborgarpanelerna.

Läs mer om Konferensen om Europas framtid.

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare ska ta fram rekommendationer till EU:s migrations- och utrikespolitik15.10.2021 15:20:31 CEST | Pressmeddelande

EU:s framtida migrationspolitik och EU:s roll i världen står på agendan när 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, varav sex från Sverige, sammanträder i Europaparlamentet i Strasbourg den 15–17 oktober. Den första paneuropeiska medborgarpanelen i sitt slag ska diskutera och lägga fram rekommendationer till EU:s framtida migrationspolitik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum