Försäkringskassan

Marie Axelsson ny chef för avdelningen för funktionsnedsättning och varaktigt nedsatt arbetsförmåga

Dela

Marie Axelsson har utsetts till ny försäkringsdirektör och chef för avdelningen för funktionsnedsättning och varaktigt nedsatt arbetsförmåga på Försäkringskassan. Marie Axelsson kommer närmast från Skolinspektionen där hon är chef för rätts- och tillståndsavdelningen.

- Jag är oerhört glad över att vi har rekryterat Marie. Hon har djup kunskap om statsförvaltningen och gedigen erfarenhet av ledarskap. Vi har jobbat tillsammans på Skolinspektionen och jag är övertygad om att hon kommer att göra ett utmärkt jobb även här på Försäkringskassan, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan.

Innan Skolinspektionen har Marie Axelsson jobbat på justitiedepartementet, framför allt med brottsofferfrågor.

- Att skapa trygghet för människor som är i behov av stöd är ett jätteviktigt uppdrag, som jag ser fram emot att arbeta med. En av de viktigaste uppgifterna är att värna om assistansreformen. Personer med betydande och långvariga funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som andra och ha möjlighet att vara delaktiga i samhället. Assistansersättningen är en förutsättning för det, säger Marie Axelsson.

- Försäkringskassan arbetar också med många andra viktiga ersättningar och stöd till människor med nedsatt arbetsförmåga, till exempel aktivitetsersättning och handikappersättning. Jag ser fram emot att tillsammans med medarbetarna se till att verksamheten bedrivs effektivt och rättssäkert. Tillsammans med dem kommer jag att göra mitt yttersta för att våra förmåner ska gå till de människor som behöver den.

Marie Axelsson efterträder Birgitta Målsäter och tillträder senare i höst.

Bakgrund:

Utbildad domare

Sju år på justitiedepartementet, arbetade mest med brottsofferfrågor, men även som myndighetshandläggare.

Arbetar sedan 2008 på Skolinspektionen. Först som kanslichef på barn- och elevombudet, med frågor kring barn som är utsatta för kränkningar i skolan, därefter chefsjurist, sedan våren 2013 rättschef.

Kontakt

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum