Vänsterpartiet Malmö

Marina kolonilotter

Dela

Vänsterpartisten Gunilla Ryd har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö om att inrätta marina kolonilotter.

En marin kolonilott är en odlingslott i havet där man odlar och förvarar råvaror från havet, småskaligt och för hushållsbehov. Det kan jämföras med att ha ett växthus, en kryddträdgård eller ett potatisland på land. Men till skillnad från odling på land behöver det varken tillsättas näring eller vatten till odlingarna, i havet finns tillräckligt med nä-ringsämnen i form av kväve och fosfor. Kolonilotten kan anläggas antingen ute till havs eller kustnära vid en brygga. Det är nödvändigt att utveckla den blå maten.

- Marint centrum i Simrishamn påbörjade två pionjärer ett försöksprojekt med en marin kolonilott i Kivik våren 2021, en av landets första marina  på ostkusten. Nu deltar ett 20-tal andra entusiaster från bygden – och de ska snart dra upp sin första ätbara skörd, säger Gunilla Ryd.

Marina kolonilotter finns redan på några håll i Sverige. 2020 startade Tjärnö marina laboratorium i Strömstad Sveriges första försök med marina kolonilotter. 

- Trenden är global och kan vara en del av svaret på en hållbar framtida mat, säger Gunilla Ryd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum