Uppsala kommun

Mark avsätts för idrott och rekreation i Gränby

Dela

Uppsala kommun vill se till att mark i Gränby nyttjas för att möta det framtida behovet av skola, idrott, och rekreation. Det blev klart vid dagens kommunstyrelse då en utvecklingsplan för stadsstråket längs Österleden klubbades. På lång sikt planeras bland annat en ny simhall och en gymnasieskola med idrottsprofil. Parallellt ska arbetet med att utveckla Gränbyparken påbörjas.

Utvecklingsplan Gränby - en framtidsbild över hur Gränby kan utvecklas som stadsnod.
Utvecklingsplan Gränby - en framtidsbild över hur Gränby kan utvecklas som stadsnod.

Kommunen äger det mesta av den obebyggda marken i Gränby, som är en av Uppsalas fyra utpekade stadsnoder. I utvecklingsplanen som kommunstyrelsen beslutade godkänna den 27 maj anges att marken ska utvecklas för att möta framtida behov av skola, idrott, fritid och rekreation.

Utvecklingsplanen är långsiktig med en utsträckning fram till 2050 och pekar ut en riktning för utvecklingen i Gränby. På sikt är det tänkt att stadsstråket som utvecklas längs Österleden ska få en tyngdpunkt mot idrott- och utbildningsverksamhet, bland annat med en ny simhall och en gymnasieskola med idrottsprofil. Dessa kommer att ligga i anslutning till sportfältets anläggningar. Den befintliga BMX-banan vill kommunen hitta en ny plats för, där den kan finnas permanent.

Arbetet med trygghetsfrågor är högt prioriterat i området. Därför har de konkreta trygghetsåtgärderna i ”Handlingsplan för ökad trygghet i Gränby och Kvarngärdet 2020-2021” vävts in även i utvecklingsplanen för att skapa en långsiktigt hållbar stadsnod.

– Gränby har under en period haft en negativ utveckling. Vårt mål är att ingen stadsdel i Uppsala ska finnas eller hamna på polisens lista över utsatta områden. Genom denna utvecklingsplan tar vi de första stegen för att möta framtidens behov av skola och idrott i Gränby. Det är viktiga förebyggande trygghetsåtgärder, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I utvecklingsplanen spelar Gränbyparken en viktig roll. Redan under 2020 startar arbetet med att bygga en snabbcykelbana som förbinder sportfältet med Uppsala centrum. Parken är med sin storlek på 4,6 hektar och med blandningen av natur- och parkmiljöer unik och mycket uppskattad.

– Genom att skapa ett aktivitetsstråk genom parken och koppla detta till flera intressanta målpunkter i och i anslutning till Gränby sportfält så hoppas vi att planen bidrar till ett tryggare Gränby, säger Karin Åkerblom, samhällsplanerare, Uppsala kommun.

En särskild trafikutredning är kopplad till utvecklingsplanen för att tydliggöra åtgärder som förbättrar trafiksituationen i kopplingen mellan Bärbyleden och E4.  

En utvecklingsplan syftar till att peka ut inriktningen för ett område och på så sätt underlätta kommande dialoger med berörda parter i den mer detaljerade planeringen allt eftersom.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utvecklingsplan Gränby - en framtidsbild över hur Gränby kan utvecklas som stadsnod.
Utvecklingsplan Gränby - en framtidsbild över hur Gränby kan utvecklas som stadsnod.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum