Svenska institutet för standarder, SIS

Märkning av drivmedel införs med standardiserade symboler

Dela

En ny märkning för drivmedel och för nya fordon införs i hela EU. Senast den 12 oktober ska märkningen vara genomförd. Syftet är att underlätta för konsumenterna att välja rätt drivmedel för sitt fordon. Symbolerna för märkningen har tagits fram på uppdrag av EU-kommissionen inom ett europeiskt standardiseringsarbete inom CEN där SIS tillsammans med svenska intressenter representerade Sverige.

Enligt EU-direktivet 2014/94/EU ska alla nya fordon samt alla drivmedelspumpar för bensin, diesel, fordonsgas (CNG), flytande fordonsgas (LNG), motorgas (LPG) samt vätgas (H2) ha en märkning senast den 12 oktober 2018. Fordon som omfattas av märkningen är personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar, bussar samt mopeder, motorcyklar, tre- och fyrhjulingar.

– Symbolerna som ska användas finns samlade i den europeiska standarden SS-EN 16942. Det var ett intensivt arbete under ett års tid. Standarden publicerades redan 2016 men det är först nu som kravet i direktivet träder i kraft, säger Annika Koningen, projektledare på SIS, Swedish Standards Institute.

– Syftet med märkningen är att hjälpa användaren att tanka rätt. Många har nog stått i ett annat europeiskt land och tvekat lite inför vilken slang de ska välja när de ska tanka, när både bränslebenämningarna och färgkoderna på slangarna skiljer från de vi har hemma. Det ökade utbudet av bränslekvaliteter gör det inte lättare. Men om märkningen på pumpen har samma symbol som märkningen vid fordonets tanklock, ska man nu kunna känna sig trygg att tanka. Ytterligare en tanke med märkningen är att få fordonsägare med ett fordon som är godkänt för flera olika bränslekvaliteter, att våga tanka det grönaste, säger Annika Koningen.

Märkningen gäller även elhybridfordon och laddhybridfordon eftersom dessa fordon kan tankas med vissa av dessa drivmedel. På sikt kommer även märkning för rena elfordon att tas fram för att underlätta vid laddning.

Förutom vid drivmedelspumparna kommer märkningen även att finnas i närheten av tanklocket och i instruktionsböckerna i nya fordon. Information om hur märkningen ser ut finns på länken nedan samt hos återförsäljarna. För att underlätta för konsumenten kommer märkningen vid tanklocket på fordonen att matcha märkningen vid drivmedelspumpen.

Märkningen kommer inte att gälla äldre fordon. Vill man ha information om vilka drivmedel som rekommenderas för fordon tagna i trafik innan den 12 oktober får man titta i fordonets instruktionsbok eller kontakta sin återförsäljare.

SIS standardiseringskommitté för Motorbränslen, SIS/TK 415 som deltagit i det europeiska standardiseringsarbetet, arbetar med standarder som specificerar fordonsbränslen och marina bränslen men även flytande och gasformiga bränslen till värme- och kraftanläggningar och bränslen till arbetsredskap.

Information till konsument om märkningen

Standarden SS-EN 16942:2016 Drivmedel - Identifiering av fordons kompatibilitet - Grafiskt uttryck för konsumentinformation

SIS standardiseringskommitté för Motorbränslen, SIS/TK 415

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ett sekel av standarder – nu får SIS nytt namn och utseende7.5.2019 09:21:21 CESTPressmeddelande

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger. – De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

Bättre beslut när miljöpåverkan uttrycks i pengar18.3.2019 08:00:26 CETPressmeddelande

En ny ISO-standard ska hjälpa företag att värdera sin miljöpåverkan. Initiativet är svenskt. SIS, Swedish Standards Institute, har lett det globala arbetet med initiativtagaren Swedish Life Cycle Center vid Chalmers och dess samarbetspartners. – En anledning till att hållbar utveckling inte går tillräckligt snabbt är att den inte är hopkopplad med ekonomin säger Bengt Steen vid Swedish Life Cycle Center.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum