A Non Smoking Generation

Martin Melin ny ambassadör för A Non Smoking Generation

Dela

Martin Melin är inte bara känd som polis och författare, han är också en engagerad tonårsförälder som jobbar för att barn och unga ska få bättre förutsättningar till hälsa och utbildning. I samband med en kampanj för tobaksfri skoltid ställer han sig bakom A Non Smoking Generations arbete och uppmanar nu föräldrar, politiker och andra vuxna att engagera sig.

Nyligen publicerade A Non Smoking Generation för tredje året sin rapport om ungas attityder till tobak, och rapporten visar tydligt hur rökning smittar under skoltiden. Nio av tio ungdomar anger kompisars rökning som främsta orsak till att man börjar röka.

Vecka 47, som är tobaksfria veckan, inleds en kampanj där 12 organisationer gemensamt ställer krav på en tobaksfri skoltid och uppmanar alla vuxna att skriva under på tobaksfriskoltid.nu. A Non Smoking Generation arbetar för att barn och ungas rätt till en tobaksfri skoltid och den information som motiverar till tobaksfritt liv. I dagsläget får bara fyra av tio ingående information om tobak i skolan och bara två av tio ungdomar uppger att deras föräldrar pratat ingående med dem om tobak.

- Föräldrars och vuxnas engagemang är avgörande för barns hälsa, och det känns därför självklart att stötta A Non Smoking Generations arbete för en tobaksfri skoltid, säger Martin Melin.

Samma undersökning visar också att åtta av tio ungdomar själva vill ha en tobaksfri skoltid för att slippa känna trycket att börja röka eller snusa. Fyra av tio ungdomar anser också att bristande stöd från föräldrar och andra vuxna är en trolig orsak till att börja röka.

- Vi ser också att föräldrars engagemang och tydliga nej till tobak är otroligt viktigt för att barnen ska kunna stå emot grupptrycket. Vi är superglada och stolta över att Martin Melin vill vara vår ambassadör och hjälpa oss att lyfta vår viktiga fråga, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

För mer information, kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation, 0733-39 36 44

Nyckelord

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Sarah Sjöström och Ingemar Stenmark i gemensam kamp7.5.2019 09:17:51 CESTPressmeddelande

Sarah Sjöström, herrarna i svenska handbollslandslaget och Bella Gulldén med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Therese Lindgren och Agnetha Fältskog i gemensam kamp7.5.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

Therese Lindgren, Peg Parnevik, Alexander Pärleros och Sarah Sjöström med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Agnetha Fältskog och Ingemar Stenmark. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Dold tobaksreklam för miljoner29.1.2019 07:15:00 CETPressmeddelande

Under första halvåret 2018 publicerades positiva artiklar om tobak i svensk media till ett annonsvärde som motsvarar 14,8 miljoner. En stor andel handlar om ekonomiska vinster för aktieägare i tobaksbolag och vuxnas rätt att bruka tobak. Samtidigt är dold tobaksreklam ett vanligt inslag i barns och ungas vardag via sociala medier. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00:00 CETPressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum