Svenska kyrkan

Martin Modéus mottagen som ärkebiskop

Dela

Idag välkomnades biskop Martin Modéus som Svenska kyrkans nye ärkebiskop som nummer 71 i ordningen. Hans valspråk är "Levande tillsammans med Kristus".

Foto: Magnus Aronson/Ikon
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vid dagens högmässa som firades i en fullsatt Uppsala domkyrka togs Martin Modéus emot som ärkebiskop för Svenska kyrkan med en bred ekumenisk, internationell och interreligiös närvaro. Bland de inbjudna gästerna fanns Deras Majestäter Konungen och Drottningen och statsråd Jakob Forssmed.

Martin Modéus fick i början av högmässan ta emot ärkebiskopskorset av biskop Karin Johannesson, biskopsstaven av domprost Annica Anderbrant och ärkebiskopsbeviset av biskop Åke Bonnier. Högmässan leddes sedan av ärkebiskop Martin Modéus med medverkan av biskopar och ledare för ekumeniska organisationer från olika delar av världen. Uppsala Domkyrkokör och Collegium Cantorum sjöng under ledning av Milke Falk och Ulric Andersson. Andrew Canning var organist.

I sin predikan lyfte ärkebiskop Martin fram de fyra nyckelorden glädje, befrielse, äkthet och nåd utifrån Markusevangeliet 1:14-15. Han sade: ”Jesus var uppfylld av det som Jesaja hade skickat med honom: glädje, befrielse, äkthet och nåd. Med några snabba penseldrag tecknar han en vision av Guds rike där något anas, växer, sprider sig. Redan nu men ännu inte. I himmelen och, med Guds nåd, en doft också på jorden. Runt Jesus skedde det.”

Efter högmässan serverades kyrkkaffe på domkyrkoplan där gudstjänstbesökarna också fick möjlighet att hälsa på den nytillträdde ärkebiskopen.

Martin Modéus valdes den 8 juni och blir den 71:a ärkebiskopen i Uppsala i en obruten kedja sedan den förste ärkebiskopen Stefanus år 1164. Modéus valspråk är hämtat från Efesierbrevet 2:4-6 ”Levande tillsammans med Kristus”. Han har tidigare varit biskop i Linköpings stift och efterträder ärkebiskop emerita Antje Jackelén som lade ner staven vid en högmässa den 30 oktober.

Ärkebiskopen har ett särskilt ansvar på Svenska kyrkans nationella nivå, men är också biskop i Uppsala stift tillsammans med Uppsala stifts biskop Karin Johannesson. Ärkebiskop Martin Modéus har ett pastoralt område som omfattar Uppsala kontrakt med sammanlagt tolv församlingar i fyra pastorat.


LÄNKAR:

Pressbilder:
Bilder från högmässan finns att fritt ladda ner från bildbanken Ikon efter klockan 14.30: https://www.svenskakyrkan.se/fotoweb

Predikan:
https://svenskakyrkan.se/nyheter/arkebiskopens-predikan-vid-mottagandet

Se gudstjänsten i efterhand på SVT Play:
https://www.svtplay.se/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson/Ikon
Foto: Magnus Aronson/Ikon
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum