Flygforsening.se

Massiv ökning av flygförseningar över sommaren

Dela

Under sommaren 2018 så har svenska flygresenärer påverkats av 30% fler försenade flygningar än förra sommaren. Strejker, pilotbrist och dåligt väder är bland orsakerna.

För svenska flygpassagerare har det varit mycket svårare att komma fram i tid under sommaren, medan sommarsemestern har pågått. Det framgår av siffror från Flightstats, som ger data om global flygtrafik. Siffrorna från juli visar att antalet förseningar på Sveriges tre största flygplatser har ökat med nästan 30% jämfört med förra året.

Den största ökningen gäller Stockholm Arlanda Airport, som jämfört med 2017, har 32% fler försenade flygningar.

Bristande flexibilitet bland flygbolagen

Anledningen till de många förseningarna, enligt Flygforsening.se, beror till stor del på att det varit ett stort antal strejker, pilotbrist och dåligt väder över hela Europa. Dessutom har flygbolagen också blivit mindre flexibla när ett flyg är försenat:

- Det är uppenbart att människor reser oftare nu än tidigare och därför är det ett större tryck på flygplatserna. Alla flygplan har varit i bruk, och när en flygning har ställts in eller blivit försenat, så har fördröjningen spridit sig vidare till senare avgångar och helt andra flygrutter, säger Line Jensen, kommunikationschef på Flygforsening.se.

Flygforsening.se, som erbjuder juridisk hjälp till försenade flygpassagerare, har också upplevt en stor ökning av antalet nya kunder. Bolaget har mottagit tre gånger så många anmälningar om försenade passagerare i sommar i jämförelse med sommaren 2017. Det ökade antalet kunder som drabbats har främst rest med SAS, Ryanair och Thomas Cook.

- Både SAS och Ryanair har haft interna problem i form av pilotbrist och strejker bland Ryanairs anställda. Tvärtom har vi faktiskt sett en procent minskning av andelen kompensationskrav för Norwegian, vilket kan sägas ha lyckats bättre denna sommar, säger Line Jensen.

Många flygpassagerare har rätt till ersättning

I år finns det mer hjälp än förra sommaren för sena flygpassagerare. En ny EU-lag inför sommaren har beslutat att om strejk uppstår internt i flygbolagen, så ska även flygpassagerare ha rätt till ersättning. Denna nya lag har bidragit till att Flyforsening.se har mottagit ersättningskrav från fler än 5000 fler passagerare under sommaren.

Försenade flygpassagerare kan ha rätt till ersättning enligt EU-förordning nr 261/2004. Ersättningen beräknas utifrån ruttens längd och till mellan gäller upp till 125-600 euro per passagerare.

-------------------------------------------

Detta kan du göra om ditt flyg är försenat:

  1. Fråga flygets personal efter information gällande orsaken till förseningen
  2. Spara biljetter, boardingkort eller annan dokumentation om resan
  3. Spara kvitton på extrakostnader för mat, dryck, hotell och transport under väntetiden
  4. Om du inte erbjuds en ny rutt, boka dina nya flygbiljetter själv. De oanvända biljetterna kommer att återbetalas av flygbolaget.

Nyckelord

Bilder

Om

Flygforsening.se
Flygforsening.se
Postia 104
214 13 Malmö

+46 8124 100 88https://flygforsening.se/

Flygforsening.se är ett privatägt företag som erbjuder juridisk hjälp till försenade flygpassagerare. Företaget har funnits sedan 2012 och har hjälpt över 250 000 flygpassagerare att få ersättning. 

Följ Flygforsening.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.