Måste alla jobba på distans i framtiden?

Dela
Att jobbet utförs bäst på kontoret har länge varit en obestridd sanning, men under 2020 har den uppfattningen utmanats. Distansarbete har blivit vardag för många, och det har fungerat bra för de allra flesta. Innebär detta att alla som kan ska arbeta på distans i framtiden?

Nyligen släppte vi i Fackförbundet ST rapporten ”Jobba hemifrån – är distansarbete här för att stanna?”.  I rapporten, som bygger på en undersökning bland våra medlemmar, konstaterar vi att perioden med distansarbete har gett mersmak. Det är tydligt att många vill arbeta mer på distans framöver. Mycket talar också för att det kommer bli så. Konstigt vore det annars, då våra resultat indikerar att distansarbete har medfört minskad stress, ökad effektivitet och bättre balans mellan fritid och arbetsliv. Det är förbättringar som är både till arbetstagarnas och arbetsgivarnas fördel.

Vi får dock akta oss för att bli ensidiga i diskussionerna om distansarbete. När en stor och uppskattad förändring sker är det lätt att dras med och glömma bort andra perspektiv. Som att alla inte vill arbeta på distans.

Vår undersökning visar att 3 av 10 svarande inte jobbade på distans under våren. För de flesta berodde det på att de inte kunde givet arbetsuppgifternas natur. Samtidigt uppgav var femte person att de inte jobbade på distans, trots att de hade möjligheten, eftersom de inte ville. Vad gäller de som jobbade på distans har 1 av 10 sagt att de helst inte vill jobba på distans i framtiden. De som inte vill arbeta på distans är i klar minoritet, men just därför är det viktigt att vi inte glömmer bort dem när diskussionen drar åt andra hållet.

Upplevelsen av distansarbete varierar

Resultaten som visar våra yngre medlemmars (19-24 år, 25-39 år) inställning är extra intressanta att titta på i sammanhanget. De är intressanta eftersom deras upplevelse av distansarbete sätter fingret på att distansarbete är en lösning som ger mervärde för många, men också negativa följder.

Det framgår i vår undersökning att de unga upplever både fördelar och nackdelar i högre grad jämfört med sina äldre kollegor. I rapporten kopplar vi dessa motstridiga resultat till att arbets- och livssituationen varierar mycket i dessa åldersgrupper. Resultaten nyanserar upplevelsen av distansarbete, och de sätter fingret på att samma upplägg inte ger samma utfall för alla. De unga är ett talande exempel för detta, men det är samtidigt självklart att upplevelsen kan variera oavsett hur ung eller gammal du är. De individuella behoven och förutsättningarna påverkar upplevelsen av distansarbete, precis på samma sätt som vi vet att de påverkar upplevelsen av kontorsarbete.

Vissa föredrar kontoret

Det kan finnas massvis olika skäl till att distansarbete inte passar för en enskild. Vissa upplever att arbetsmiljön blir sämre, exempelvis för att de saknar de ergonomiska verktyg som de har tillgång till på kontoret, eller bor väldigt trångt. Andra känner att de behöver arbeta från kontoret, eftersom de arbetar på tok för mycket om de har kontoret och vardagsrummet vägg i vägg. Många känner dessutom att arbetsglädjen och motivationen går förlorad om de inte får träffa sina kollegor till vardags.

Det är lätt att glömma bort att vi med distansarbete förlorar mycket som har varit en naturlig del av våra arbetsliv, som den vardagliga interaktionen med kollegor på kontoret. Vissa känner av det redan nu och vill därför överhuvudtaget inte arbeta på distans, medan andra kanske kommer märka av de negativa effekterna längre fram. Det är också ett viktigt perspektiv att komma ihåg i sammanhanget, att vi inte nu vet hur inställningen kommer förändras med tiden. Inte heller vet vi vilka effekter vissa förändringar kommer ge på sikt. Det måste vi tänka på och ha med i diskussionerna framöver.

Måste vi välja det ena eller andra?

När nu erfarenheten har visat att distansarbete funkar, och att det uppskattas av många, behöver vi driva på i frågan. Våra medlemmar ska få möjlighet att jobba på det sätt – och på det ställe – där de mår, presterar och får livet att funka som bäst. Med det sagt är det också självklart att vi måste arbeta för att de som mår bäst av att arbeta på kontoret också ska få fortsätta göra det.

Om vi ska lyckas skapa ett mer inkluderande arbetsliv måste vi ta hänsyn till den variation av behov och förutsättningar som våra medlemmar har. När vi i Fackförbundet ST arbetar för att utveckla morgondagens arbetsliv kommer vi därför låta flera perspektiv ta plats.

Björn Hallberg

utredare Fackförbundet ST

Nyckelord

Bilder

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

Fackförbundet ST ifrågasätter Energimyndighetens agerande12.4.2024 15:25:09 CEST | Pressmeddelande

Uppsägningen av en ST-medlem på Energimyndigheten väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid. Arbetsgivarens har omprövat en säkerhetsklassning efter vad som kan misstänkas vara politiska påtryckningar, och avslutat anställningen med motiveringen att medarbetaren inte uppfyller säkerhetskraven. Därför kräver nu fackförbundet ST överläggning med arbetsgivaren i ärendet och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

ST överklagar ensamarbetet på pendeltåg4.4.2024 13:58:52 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST överklagar domen i förvaltningsrätten att upphäva skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg. Beslutet innebar att dåvarande operatören MTR kunde fortsätta att låta tågförare köra pendeltågen ensamma utan tågvärdar, trots de risker för arbetsmiljön som de fackliga organisationerna och skyddsombuden uppmärksammat. Skyddsombuden begär nu att kammarrätten ger prövningstillstånd till att målet tas upp på nytt.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Uppsala18.3.2024 11:19:47 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Sundsvall18.3.2024 11:17:09 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye