Ideon Science Park

MatchIT hjälper nyanlända akademiker hitta praktikplatser och arbete inom programmering – de första studenterna är redan anställda

Dela

Många nyanlända akademiker har en teknisk bakgrund och genom projektet MatchIT erbjuds de en intensivutbildning inom programmering för att snabbare komma in på arbetsmarknaden. I augusti startade den första utbildningen och i februari ska de första studenterna ut på 10 veckors praktik, hos bland Ingka Group (Ingka Holding B.V. och dess dotterbolag). En av studenterna har redan fått anställning hos Axis Communications innan utbildningen är avslutad!

MatchIT är en kompletterade programmeringsutbildning för nyanlända personer med teknisk bakgrund. Den första utbildningen (av fem) startade vid Lunds Tekniska Högskola den 22 augusti och är en 22 veckors intensivutbildning på universitetsnivå som avslutas med 10 veckors praktik.

”Det är 28 väldigt motiverade personer som påbörjat denna utbildning och de har alla en spännande teknisk bakgrund, de flesta har en tidigare utbildning som motsvarar minst en högskoleingenjörsutbildning”, säger Olga Szczepankiewicz, projektledare för MatchIT hos Region Skåne.

MatchIT finansieras av Europeiska Socialfonden (ESF) och drivs av Region Skåne, Arbetsförmedlingen, Region Blekinge, Lunds Universitet, Blekinge Tekniska Högskola och Ideon Science Park. Ideons roll är att hitta praktikplatser till de 25 studenterna hos företag i regionen.

”Ideons företag skriker efter kompetenta programmerare och bristen på rätt medarbetare är ofta en orsak till att företagen inte kan växa i den takt de önskar. Vi tycker därför att MatchIT är ett viktigt initiativ, både för att hjälpa företagen att hitta nya talanger, men också för att vi anser att mångfald är en nyckel till att hitta nya, innovativa lösningar, ” säger Mia Rolf, VD på Ideon Science Park.

Att det finns behov för studenternas kompetenser är tydligt. En av deltagarna, Doua Halwa, har redan fått anställdning hos Axis Communications och började förra veckan som junior utvecklare.

”Som datatekniker och ny i Sverige är det inte ett helt enkelt uppdrag att hitta det första jobbet. MatchIT-programmet har hjälpt mig med framförallt två saker under min resa: den första är den avancerade programmeringsutbildningen som jag har fått under programmet, och den andra är den breda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden vi har fått genom att vi har träffat möjliga arbetsgivare, " berättar Doua Halwa.

Ett av företagen som kommer att ta emot praktikanter är Ingka Group.

”Vi ser fram emot att välkomna dessa talanger. IKEA har påbörjat en storsatsning för att digitalisera verksamheten, bland annat genom att vidareutveckla e-handel. För att lyckas i det arbetet behöver vi fler nyfikna, drivna tekniska talanger med olika bakgrund,” säger Daniel Söbirk, Unit manager, Multichannel Development & Test.

Fakta om MatchIT

Utbildningen inleds med grundläggande programmering i Java och SQL. Parallellt lär sig deltagarna att arbeta med agila metoder med fokus på XP. Därefter kommer deltagarna att genomgå en fördjupningskurs i Java samt en kurs i relationella databaser, MySQL. Alla delar i utbildningen består av föreläsningar, övningar och labb-arbeten. Efter detta matchas varje deltagare med ett företag för en 10-veckors praktik som förhoppningsvis leder till anställning.

”Inför kommande utbildningar vill vi gärna veta inom vilka områden företagen har behov av juniora utvecklare. Vi ser gärna att företagen är med i processen där vi tillsammans designar framtida utbildningar, så att företagens behov möts”, säger Neal Greenspan, projektledare för MatchIT hos Ideon Science Park.

Företagen kan förutom att ta emot praktikanter också välkomna studenterna på studiebesök. Studenterna har haft en gästföreläsning med medarbetare från Neo4J och besök hos HiQ och Praqma är planerade.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Ideon Science Park
Ideon Science Park
Scheelevägen 17
22363 Lund

+46 46 286 85 00https://ideon.se/

Ideon Science park har kommit att bli en plats där framstående innovationer skapas och spännande tillväxtbolag tar avstamp. Multinationella företag som Axis, Ericsson och Qlik härstammar från Ideon som grundades 1983 i samarbete med Lunds universitet. Flera av världens största innovationsbolag har utvecklingskontor eller samarbetsinvesteringar på området. På Ideon finns en unik mix av kompetenscentra, vilket är vår stora styrka i en värld där branscherna glider samman. Här finns också tillgång till laboratorier av högsta standard, vilket gör Ideon Science Park till en dynamisk tillväxt- och kunskapsmiljö för utvecklings- och forskningsbolag i världsklass. Ideon Science Park arbetar med fyra fokusområden; Future Transportation, Smart Cities, Connected Health och Smart Materials.

Följ Ideon Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ideon Science Park

Trots Corona-krisen: Snacks-företaget RENJER presenterar fyra nya produkter12.6.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Förra året lyckades det svenska företaget Renjer Snacks AB att öka sina intäkter till nästan 12 miljoner kronor. Företaget har utvecklat varumärket RENJER som ett hållbart och näringsrikt viltkötts-alternativ till Beef Jerky. Enligt medgrundaren och VD Alex Kirchmaier så har företaget, som grundades år 2017, lyckats sälja mer än en halv miljon av deras produkter år 2019. Coronakrisen har dock haft en stark inverkan på flera av RENJERs försäljningskanaler och har stoppat deras tillväxt för stunden.

Juniorprogrammerare får fortsätta efter praktik i Coronatider- MatchIT programmet övergår i metodbeskrivning2.6.2020 14:58:31 CESTPressmeddelande

Nu har andra gruppen av juniora programmerare, utbildade i MatchIT projektet, avslutat praktikfasen - mitt under Coronatider. Ett av företagen som tagit emot juniora talanger som praktikanter via snabbutbildningen MatchIT är särskilt nöjda med samarbetet; SIB Solutions på Ideon Science Park. Resultatet av den första omgången är över 50% i relevanta jobb 6 månader efter praktik. Nu övergår projektet i metodbeskrivning och metodspridning.

Sex ledande ICT-miljöer vill skapa en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH)29.11.2019 09:18:20 CETPressmeddelande

Ett samarbetsavtal har tecknats mellan sex av Sveriges ledande science parks inom ICT. De vill nu tillsammans skapa en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH). Det kan i så fall bli det svenska bidraget till ett nätverk av europeiska hubbar som ska inbjuda till gränsöverskridande samarbeten samt främja spridning och användning av de digitala kapaciteter som byggs upp i näringsliv och offentlig sektor.

57% i jobb eller utbildning efter MatchIT projektets första omgång!25.11.2019 13:45:23 CETPressmeddelande

I Projektet MatchIT får nyanlända akademiker intensivutbildning och praktikjobb inom programmering. Första omgången kandidater gick ut under våren 2019. I Skåne har redan 8 av 18 MatchIT kandidater som slutförde utbildningen och praktiken fått jobb och de flesta av de resterande är inne i rekryteringsprocesser eller fortsatt utbildning. 5 deltagare fick jobb redan under utbildningens gång. ”Vi har lyckats forma ett bra samarbete både inom projektet och med företagen.” säger Olga Szczepankiewicz, projektledare på Region Skåne. Snart är det dags för omgång 2 ut i praktik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum