Rymdstyrelsen

Matilda Ernkrans och Anna Rathsman om Sveriges rymdframtid

Dela

I det tionde och sista avsnittet av poddserien Den internationella rymdstationen berättar Sveriges rymdminister Matilda Ernkrans och generaldirektören för Rymdstyrelsen Anna Rathsman om Sveriges framtid i rymden. Poddserien produceras i samarbete med Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt som ligger bakom podcasten Har vi åkt till Mars än?

Foto: Marcus Pettersson
Foto: Marcus Pettersson

Sverige är en stark rymdnation med en levande rymdindustri och mycket framgångsrika forskare. Svenska företag och universitet har genom sitt deltagande i internationella rymdprojekt varit på inte bara månen utan även Mars, asteroider, den internationella rymdstationen och nu snart på väg mot Jupiter, för att bara nämna några platser. Sverige har även konstruerat satelliter som mäter vår planets välmående och vi deltar via EU och den europeiska rymdorganisationen ESA i Europas stora jordobservationsprojekt Copernicus. Rymden som plats och forskningsområde är viktig för livet på jorden. Rymden ger oss perspektiv och ovärdeliga data som inte kunnat komma någon annanstans ifrån. Om bland annat detta talar Sveriges rymdminister Matilda Ernkrans och generaldirektören för Rymdstyrelsen, Anna Rathsman, i det senaste avsnittet av podcasten Har vi åkt till Mars än?

- Rymden kan väcka ett intresse för naturvetenskap, matematik och teknik hos våra unga. Det är precis vad vi behöver för att få fler att läsa vidare inom dessa områden på högskola och universitet, säger Matilda Ernkrans i podden. Hon fortsätter att berätta att det är ett brinnande miljöengagemang som gjort henne intresserad av rymden och att inte alla inser hur viktig rymdverksamheten är för oss här nere på jorden. 

Med hjälp av data från rymden kan forskare observera vad som händer med vårt klimat och ställa prognoser för framtiden. Rymden är exempelvis en viktig kunskapskälla för det fortsatta arbetet om hur vi ska nå de globala klimatmålen. Det är bland annat därför som regeringen satsat mer pengar på rymden de kommande åren genom bland annat en ökad budget till Rymdstyrelsen.

För bara ett par veckor sedan blev det även klart att den svenska rymdbasen Esrange kommer att få sammanlagt 90 miljoner kronor över tre år för att utveckla kapacitet att sända upp satelliter från svensk mark. Något Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ser som något väldigt positivt. 

- Esrange är en helt unik plats där uppsändningar pågått sedan 1960-talet. Det finns en enorm kunskap och erfarenhet på Esrange som gör att vi i Sverige har ett försprång gentemot andra länder som också satsar på rymden och egna möjligheter att sända upp satelliter, säger Anna Rathsman. 

Det är mycket spännande tider för rymdområdet. Regeringen har precis tillsatt en utredning för att författa en ny rymdlag, den svenska forskningsatelliten Mats kommer att sändas upp efter sommaren år 2021 och den amerikanska rymdorganisationen Nasa planerar att återvända till månen redan år 2024. Om allt detta kan man höra genom att lyssna på serien Den internationella rymdstationen som produceras av Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt som ligger bakom podcasten Har vi åkt till Mars än? i samarbete med oss på Rymdstyrelsen. 

Poddserien Den internationella rymdstationen produceras som en del i att vi på Rymdstyrelsen uppmärksammar att statinen varit konstant bemannad i 20 års tid

Nyckelord

Bilder

Foto: Marcus Pettersson
Foto: Marcus Pettersson
Ladda ned bild
Anna Rathsman. Foto: Marcus Pettersson
Anna Rathsman. Foto: Marcus Pettersson
Ladda ned bild
Matilda Ernkrans. Foto: Marcus Pettersson
Matilda Ernkrans. Foto: Marcus Pettersson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Fotoutställning i Kungsträdgården11.6.2021 09:22:34 CEST | Pressmeddelande

Samtliga sexton vinnare av Rymdstyrelsens astrofototävling går nu att se i Kungsträdgården, mitt i centrala Stockholm. Bilderna är tagna av fotografer från hela landet som fotat rymden från sina balkonger, från skogen, från bryggor eller fält. Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi ville med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge alla möjligheten att få visa upp sina fantastiska bilder.

På väg mot rymden31.3.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir, efter en minutiös process, uttagna till grundutbildningen. Drömmen om att bli astronaut, att få färdas tyngdlöst ut mot den internationella rymdstationen ISS, mot månen, vidare ut i rymden. Vad handlar den egentligen om? Vi frågade Anna Hidalgo Larsson som till sommaren är färdig civilingenjör i teknisk fysik vid KTH i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum