Tekniska verken i Linköping

Matrester kan bli fiskfoder

Dela

Jan Moestedt som är forsknings- och utvecklingsingenjör på FoU-avdelningen på Tekniska verken i Linköping, undersöker i forskningsprojektet Waste2Fish om det är möjligt att med hjälp av mikroorganismer omvandla matavfall till fiskfoder. Det kan i så fall komma att ersätta exempelvis sojamjöl som har stor klimatpåverkan.

Matavfall kan eventuellt både bli fiskfoder och biogas.
Matavfall kan eventuellt både bli fiskfoder och biogas.

- Fiskfoder består idag ofta av sojamjöl, fiskmjöl eller majs. Tanken med projektet är att se om det finns möjlighet att ersätta sojan, som kräver stora landarealer, vattenmängder och långa transporter med matavfall. På så sätt skulle vi kunna producera ett högre värde ur matavfallet samtidigt som klimatpåverkan för fiskodling förhoppningsvis skulle minska.
Vi har gjort tester i Tekniska verkens biogaslaboratorium, som visar att det går att omvandla cirka 30 procent av matavfallet till ättiksyra och mjölksyra. De båda syrorna kan användas för odling av jästceller som är särskilt bra som laxfoder, medan resterande matavfall fortsatt kan bli biogas, 
säger Jan Moestedt.

Ett delprojekt i Waste2Fish, som just nu pågår, är därför att undersöka fodrets livscykel för fiskfoder gjord på soja jämfört med ursprung från matavfall. Likaså undersöks klimatprestandan att använda matavfall till att göra fiskfoder jämfört med att göra biogas och biogödsel.

Waste2Fish samordnas av Professor Anna Schnürer och är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Rise och Linköpings universitet. Det finansieras av Formas, som är ett statligt forskningsråd som finansierar forskning och innovation för hållbar utveckling.

Forskningsresultatet presenteras i två vetenskapliga artiklar. Här finns den första och här den andra.

På SLU:s sida finns mer om Waste2Fish-projektet.

För mer information kontakta gärna:
Jan Moestedt, forsknings- och utvecklingsingenjör, FoU-avdelningen, Tekniska verken i Linköping, 013-20 93 77
Jan.Moestedt@tekniskaverken.se

Bilder

Matavfall kan eventuellt både bli fiskfoder och biogas.
Matavfall kan eventuellt både bli fiskfoder och biogas.
Ladda ned bild
Jan Moestedt, forsknings- och utvecklingsingenjör, FoU-avdelningen, Tekniska verken i Linköping.
Jan Moestedt, forsknings- och utvecklingsingenjör, FoU-avdelningen, Tekniska verken i Linköping.
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Uppdatering - Tekniska verken stänger återbrukshallarna tillfälligt21.12.2020 15:41:32 CETPressmeddelande

Tillfällig stängning av återbrukshallarna förlängs till och med den 7 februari Återbrukshallarna är tillfälligt stängda till följd av striktare restriktioner från regeringen för att minska smittspridningen av covid-19. Till skillnad från återvinningscentralerna räknas inte återbrukshallarna som samhällskritiska och de hålls därför stängda till och med den 7 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum