Umeå kommun

Matställen informeras om smittspridning och trängsel

Dela

För att säkerställa att restauranger, barer och kaféer i Umeå kommun följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om att aktivt förhindra smittspridning av covid-19, gör Miljö-och hälsoskydd tillsynsbesök.

–Vi kommer,med början under denna vecka, att besöka ett antal matställen med fokus på information och tillsyn av Folkhälsomyndighetens föreskrifter gällande trängsel efterföljs, säger Jenny Wallin, chef för livsmedelsenheten på Umeå kommun.

Folkhälsmyndighetens nya regler för matställen

Den 24 mars införde Folkhälsomyndigheten nya regler som innebär att restauranger, barer, kaféer och andra livsmedelverksamheter behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. 

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Besökare får endast äta och dricka sittandes vid bord. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Undvik trängsel på restauranger

–Vi har ett samarbete med Smittskyddsenheten på Region Västerbotten och det är smittskyddsläkaren som i samråd med kommunen som kan fatta beslut om stängning av verksamheter som inte följer föreskriften. Vi hoppas att vi med dessa besök kan tydliggöra deras ansvar så att risken för smittspridning minskar. I det här svåra läget som vi har i samhället nu med coronapandemin så måste vi alla, livsmedelsföretag, myndigheter och allmänhet, hjälpas åt.

– Kom ihåg att var och en också har ett personligt ansvar att undvika trängsel vilket innebär att man inte ska gå in på ett matställe där man upplever trängsel. Upplever man trängsel på en plats så tar Miljö- och hälsoskydd gärna emot den informationen, avslutar Jenny Wallin.

För mer information:

Jenny Wallin
enhetschef
livsmedelssäkerhet och serveringstillstånd
Umeå kommun
090-16 16 51
jenny.wallin@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum