Dramaten

Mattias Andersson ny teaterchef på Dramaten

Dela

Dramatens styrelse har idag beslutat att utse Mattias Andersson till teaterchef för Dramaten från och med den 1 mars 2020.

Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye

– Efter en gedigen rekryteringsprocess har vi idag utsett Mattias Andersson till teaterchef. Jag är väldigt glad att Mattias har valt att tacka ja. Han är en erkänd dramatiker, hyllad regissör och står för ett modernt ledarskap. Han har en stark och god relation till Dramaten och har intressanta tankar om hur Dramatens repertoar ska utvecklas framåt. 
Dramaten får nu med Mattias Andersson som teaterchef och konstnärlig ledare och Maria Groop Russel som VD ett dynamiskt ledarteam som tillsammans får uppdraget att utveckla Dramaten vidare, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten.

– En otroligt stor utmaning och inspirerande uppgift att få bli Teaterchef och konstnärlig ledare för Sveriges nationalscen för teaterkonst. Jag ser fram emot att arbeta med alla de extremt kompetenta medarbetarna på Dramaten och tillsammans försöka skapa relevant, attraktiv och häpnadsväckande scenkonst för vår samtid. Jag tror att den nya konstruktionen med uppdelningen mellan VD och konstnärlig ledare är utmärkt för mig att få rätt fokus och kunna ta teaterkonsten på Sveriges främsta scen vidare in i 2020-talet, säger Mattias Andersson, tillträdande teaterchef Dramaten.

– Jag ser med förväntan fram emot att få arbeta med Mattias. Uppdraget, att utveckla förutsättningen för teaterkonsten, för konstnärer, andra team och medarbetare på Dramaten och publiken, är angeläget, utmanande och viktigt, säger Maria Groop Russel, VD Dramaten.

Mattias Andersson är idag konstnärlig ledare på Backa Teater i Göteborg och en av Sveriges mest hyllade regissörer och dramatiker. Mattias är utbildad skådespelare och hans pjäser har spelats både i Sverige och Europa.  

Mattias Andersson kommer under hösten som planerat regissera pjäsen Determinism som går upp på Dramatens lilla scen den 18 januari 2020  innan han tillträder som ny teaterchef 1 mars 2020.

Inbjudan till pressmöte idag  torsdag den 3 oktober kl. 12.30 i Lilla scenens foajé

Efter presentationen finns möjlighet till kortare enskilda intervjuer på plats med Mattias Andersson, Ulrika Årehed Kågström och Maria Groop Russel.
Föranmälan för intervjuer krävs, kontakta PR ansvarig, Micaela Gillenberg:
076-210 97 17 eller micaela.gillenberg@dramaten.se

Om Mattias Andersson
Mattias Andersson är dramatiker, regissör och idag konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg. Hans uppsättningar har kritikerrosats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. Han har fått ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris, Expressens Teaterpris, internationella Prix d'Assitej och Svenska Teaterkritikers pris. På Dramaten har han varit en uppskattad regissör och bland annat har hans föreställningar The Mental States of Sweden, Idioten och Uppenbarelsen fått lovord från såväl publik som teaterkritiker. Mattias Andersson är född 1969 i Göteborg. Fullständig verkslista finns på www.mattiasdrama.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Ladda ned bild
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist.
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist.
Ladda ned bild
Ulrika Årehed Kågström . Foto: Malin Norlén.
Ulrika Årehed Kågström . Foto: Malin Norlén.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum