Dramaten

Mattias Andersson ny teaterchef på Dramaten

Dela

Dramatens styrelse har idag beslutat att utse Mattias Andersson till teaterchef för Dramaten från och med den 1 mars 2020.

Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye

– Efter en gedigen rekryteringsprocess har vi idag utsett Mattias Andersson till teaterchef. Jag är väldigt glad att Mattias har valt att tacka ja. Han är en erkänd dramatiker, hyllad regissör och står för ett modernt ledarskap. Han har en stark och god relation till Dramaten och har intressanta tankar om hur Dramatens repertoar ska utvecklas framåt. 
Dramaten får nu med Mattias Andersson som teaterchef och konstnärlig ledare och Maria Groop Russel som VD ett dynamiskt ledarteam som tillsammans får uppdraget att utveckla Dramaten vidare, säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande Dramaten.

– En otroligt stor utmaning och inspirerande uppgift att få bli Teaterchef och konstnärlig ledare för Sveriges nationalscen för teaterkonst. Jag ser fram emot att arbeta med alla de extremt kompetenta medarbetarna på Dramaten och tillsammans försöka skapa relevant, attraktiv och häpnadsväckande scenkonst för vår samtid. Jag tror att den nya konstruktionen med uppdelningen mellan VD och konstnärlig ledare är utmärkt för mig att få rätt fokus och kunna ta teaterkonsten på Sveriges främsta scen vidare in i 2020-talet, säger Mattias Andersson, tillträdande teaterchef Dramaten.

– Jag ser med förväntan fram emot att få arbeta med Mattias. Uppdraget, att utveckla förutsättningen för teaterkonsten, för konstnärer, andra team och medarbetare på Dramaten och publiken, är angeläget, utmanande och viktigt, säger Maria Groop Russel, VD Dramaten.

Mattias Andersson är idag konstnärlig ledare på Backa Teater i Göteborg och en av Sveriges mest hyllade regissörer och dramatiker. Mattias är utbildad skådespelare och hans pjäser har spelats både i Sverige och Europa.  

Mattias Andersson kommer under hösten som planerat regissera pjäsen Determinism som går upp på Dramatens lilla scen den 18 januari 2020  innan han tillträder som ny teaterchef 1 mars 2020.

Inbjudan till pressmöte idag  torsdag den 3 oktober kl. 12.30 i Lilla scenens foajé

Efter presentationen finns möjlighet till kortare enskilda intervjuer på plats med Mattias Andersson, Ulrika Årehed Kågström och Maria Groop Russel.
Föranmälan för intervjuer krävs, kontakta PR ansvarig, Micaela Gillenberg:
076-210 97 17 eller micaela.gillenberg@dramaten.se

Om Mattias Andersson
Mattias Andersson är dramatiker, regissör och idag konstnärlig ledare för Backa Teater i Göteborg. Hans uppsättningar har kritikerrosats och spelats på flera svenska såväl som internationella teaterscener. Han har fått ett flertal priser, bland annat Svenska Dagbladets Thaliapris, Expressens Teaterpris, internationella Prix d'Assitej och Svenska Teaterkritikers pris. På Dramaten har han varit en uppskattad regissör och bland annat har hans föreställningar The Mental States of Sweden, Idioten och Uppenbarelsen fått lovord från såväl publik som teaterkritiker. Mattias Andersson är född 1969 i Göteborg. Fullständig verkslista finns på www.mattiasdrama.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Mattias Andersson. Foto: Ola Kjerbye
Ladda ned bild
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist.
Maria Groop Russel. Foto: Anders Strömquist.
Ladda ned bild
Ulrika Årehed Kågström . Foto: Malin Norlén.
Ulrika Årehed Kågström . Foto: Malin Norlén.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum