CUPRA Sverige

Mattias Ekström - E-ambassadör för CUPRA

Dela

Svensk VM-mästare styr CUPRA:s e-racingstrategi in i framtiden

Martorell, 27 augusti 2019 – För att fortsätta driva motorsporten framåt, har CUPRA värvat Mattias Ekström som företagets nya e-ambassadör. Den framgångsrike tävlingsföraren får i uppdrag att leda CUPRA:s strategi för eldriven racing. Ekström blir dessutom officiell förare för CUPRA e-Racer.

Alliansen mellan specialbilstillverkaren och den svenske toppföraren är ett uttryck för innovationsandan inom motorsporten. CUPRA är banbrytande i racingvärlden med CUPRA e-Racer, den första helelektriska standardvagnsracern, och Ekström har behärskat olika tävlingsformer, t.ex. FIA World Rally Cross Championship, där han skapade sitt eget team.

Fr.o.m. nu kommer båda avtalsparternas anknytningar till racingbanorna att vara vägledande vid arbetet med nya innovationer för tävlingsbilar. Ekström kommer officiellt att utses till CUPRA:s ambassadör vid en ceremoni i företagets monter på den internationella bilsalongen i Frankfurt.

Racingpionjär

Mattias Ekström (född 1978) är bl.a. världsmästare i rallycross (FIA World Rallycross Championship), tvåfaldig mästare i det tyska standardvagnsmästerskapet (DTM) och trefaldig vinnare av prestigefyllda Race of Champions. I över 25 år har han tävlat i olika motorsportdiscipliner – standardvagnar, rally, rallycross, karting – och ses allmänt som en av de mest mångsidiga förarna i världen.

På CUPRA är man fullt på det klara med att framtidens tävlingsbilar inte kommer ha samma drivning som i dag, och företagets konstruktörer arbetar sida vid sida med Mattias Ekström vid testerna av CUPRA e-Racer liksom vid utvecklingen av kommande eldrivna tävlingsbilar: ”Att skriva på för CUPRA var ett naturligt steg för mig. Efter en karriär i racingvärlden där jag prövat på alla förbränningsmotordrivna tävlingsformer jag kände mig lockad av, ville jag styra över till eldriven banracing tillsammans med CUPRA, som varit de vägledande i detta segment ända sedan starten”, berättar CUPRA:s nyblivne e-ambassadör.

Inkopplad på framtiden

CUPRA e-Racer är det första exemplet på den potential som CUPRA har inom e-racing, och som sådan bara en försmak av företagets tekniska kunnande och förmåga: ”Eldrift kommer att utgöra kärnan i CUPRA:s racingstrategi. ”Vi använder Mattias tävlingserfarenhet och innovationsförmåga för att skapa morgondagens racing och utveckla nya upplevelser för motorsporten globalt”,förklarar Antonino Labate, chef för Strategy, Business Development and Operations på CUPRA.

I fjol presenterade CUPRA världens första 100% eldrivna standardvagnsracer – CUPRA e-Racer – en renodlad tävlingsbil som levererar en kontinuerlig effekt på 300 kW med toppar upp till 500 kW (680 hk). Topphastigheten ligger på 270 km/h, accelerationen från 0 till 100 går på ynka 3,2 sekunder och från 0 till 200 km/h på minst lika imponerande 8,2 sekunder.

På förra upplagan av bilsalongen i Genève, presenterade CUPRA den första modell man utvecklat – ”Formentor”. Denna konceptbil, som är konstruerad för att ta märket in i framtiden, drivs av en högpresterande laddhybriddriven motor. Hela drivlinan är anpassad efter dagens krav på prestanda och bränslesnålhet. Modellen marknadslanseras nästa år och kommer att vara den som inleder märkets elektrifiering av modellutbudet.

Blickar vi längre fram, har CUPRA nyligen visat ett litet smakprov på företagets framtidsvision i form av en exklusiv, helelektriskt driven konceptbil. Denna högprestandabil har en silhuett påminnande om en 4-dörrars crossover kombinerat med en SUV:s starka närvaro och elegansen hos en sportcoupé.

Både CUPRA Concept Car och CUPRA e-Racer kommer att finnas till allmän beskådan i CUPRA:s monter på bilsalongen i Frankfurt (12-22 september).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

CUPRA är ett unikt bilmärke för unika människor, speciellt avsett att fängsla alla bilälskare och med råge uppfylla deras förväntningar på en unik, elegant högprestandabil. Under sitt första levnadsår steg försäljningen av CUPRA med 40% 2018, jämfört med året innan, till totalt 14.400 exemplar. Förutom lanseringen av nya modeller, kommer CUPRA fortsätta att hålla racingandan på topp genom sitt deltagande i den internationella standardvagnserien TCR. CUPRA-världen sjuder av liv, och ca 280 specialiserade återförsäljare runt om i världen står redo att förverkliga drömmarna för en ny grupp entusiaster.

Följ CUPRA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CUPRA Sverige

SEAT Dealer Teams Robert Dahlgren tog hem SM-titeln i helgen.7.10.2019 09:40:15 CESTPressmeddelande

SEAT Dealer Team - PWR Racing tog i helgen sin fjärde SM-titel på tre säsonger. Det var Robert Dahlgren som efter fjorton race och totalt 252 plockade poäng säkrade årets titel i TCR Scandinavia (tidigare STCC). Det är Dahlgrens andra titel i förarmästerskapet med SEAT Dealer Team och CUPRA. - Det här är en oslagbar känsla, att vinna ett andra SM-guld tillsammans med det här teamet. Det är vår tredje säsong ihop och vi kämpar så hårt varje år för att nå de här framgångarna. Jag är oerhört tacksam för alla som gör detta möjligt, teampartners, supporters och alla inblandade, säger Robert Dahlgren. Årets mästerskap levde ända till sista tävlingsheatet och var en tuff fight hela vägen över mållinjen. Men med totalt tio pallplatser och fyra segrar i teamets CUPRA TCR stod Dahlgren till slut som mästare på lördag eftermiddag. Teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky gjorde sin bästa säsong hittills med teamet och tog totalt fem pallplatser, varav en seger under årets säsong. - Det har varit en

SEAT Dealer Team - PWR Racing tog kommandot direkt från start.9.9.2019 12:35:02 CESTPressmeddelande

Södertälje 2019.09.09 - SEAT Dealer Team - PWR Racing tog kommandot direkt från start när TCR Scandinavia gästade Jyllandsringen i Danmark. Mästerskapsledaren Robert Dahlgren var snabbast i alla testpass och tog på lördag eftermiddag pole position till söndagens huvudheat. Bedriften betydde Dahlgrens fjärde pole position för säsongen och utökad mästerskapsledning. Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog sig vidare till Q2 men fick det inte riktigt att stämma på den 2,4 km långa danska banan. P7 blev slutresultatet. - Det var länge sedan jag tävlade på Jyllandsringen, men jag trivs här och teamet har verkligen fått till vår CUPRA TCR för den här banan, sa Robert Dahlgren efter kvalet. Under söndagens första heat tog Dahlgren direkt kommandot från första startruta och byggde snabbt upp en lucka till de jagande förarna. När målflaggen föll skrevs Dahlgrens ledning till drygt åtta sekunder, en oerhört övertygande seger. Mikaela som startade heatet från ruta sju fick fightas om positionerna hela väge

SEAT Dealer Team - PWR Racing är redo inför helgens deltävlingen på Jyllandsringen i Danmark6.9.2019 08:46:05 CESTPressmeddelande

Södertälje 2019-09-06 - SEAT Dealer Team - PWR Racing är redo för den näst sista deltävlingen i årets TCR Scandinavia. Arenan för helgen är Jyllandsringen i Danmark, en bana som TCR Scandinavia (tidigare STCC) besökte senast för sju år sedan. Teamets förare och mästerskapsledaren Robert Dahlgren är en av de få i årets mästerskap som tävlat på Jyllandsringen. - Det var ett tag sedan jag satte min fot på Jyllandsringen, men jag har med mig bra minnen därifrån och gillar banan. Det känns spännande att den sista tävlingen innan finalen går på en bana alla team har begränsad erfarenhet från. Det öppnar upp för en riktigt kul fight, säger Robert Dahlgren. Teamet har hittills under säsongen tagit elva pallplatser med sin CUPRA TCR, varav fyra genom Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Hon blev tidigare under säsongen historisk när hon tog både seriens första pole position och seger premiärheatet på Ring Knutstorp. Hon går in i helgens deltävling med tre raka pallplatshelger i ryggen. - Vi har haft ett

Med det helelektriska konceptet CUPRA Tavascan visar CUPRA sin vision om framtidens högprestanda2.9.2019 12:35:29 CESTPressmeddelande

CUPRA växer sig ännu större med en stor SUV crossover karakteriserad av dynamisk exteriör, elegant interiör och en avancerad drivlina. Konceptet, som har samma utstrålning som en SUV och är lika elegant som en sport coupe, ger en antydan om den potentiella utvecklingen för CUPRAs design. CUPRA konceptet drivs av 2 elmotorer – en på framaxeln och en på bakaxeln. Tillsammans ger de bilen en effekt på 225 kW (306 hk). CUPRA-konceptet är baserad på Volkswagen-koncernens MEB-plattform och har ett 77 kWh-batteripaket som ger den helelektriska modellen en räckvidd på upp till 450 km. Martorell, 2 september 2019 – När vi nu lämnar konventionell drivning bakom oss och går in i en elektrifierad värld, omdefinierar CUPRA olika element som till exempel prestandan. Efter att tidigare i år avtäckt CUPRA Formentor på Genève-salongen, tar nu företaget ytterligare ett steg mot sin vision om eldriven prestanda med konceptet CUPRA Tavascan. Det exklusiva bilmärket kombinerar sitt högprestanda-DNA med en

CUPRA och FC Barcelona ingår en global allians25.8.2019 22:44:43 CESTPressmeddelande

CUPRA och FC Barcelona ingår ett innovativt partnerskap för de nästkommande fem säsongerna CUPRA blir Barça’s officiella bil- och mobilitetspartner De båda organisationerna kommer att samarbeta kring utvecklingen av mobilitetsprojekt och främjandet av innovation runt stadion Camp Nou Martorell, 25-08-2019 – CUPRA ingår en global allians med FC Barcelona och blir klubbens exklusiva bil- och mobilitetspartner. Det nya bilmärket går samman med hemstadens fotbollsklubb som en del i en allians under de kommande fem säsongerna. Överenskommelsen sträcker sig bortom ett traditionellt partnerskap och bygger på tre strategiska pelare. För det första härstammar båda parter från Barcelona och delar visionen om att höja stadens globala image. För det andra strävar båda sidor efter att främja unga talanger och innovation. Slutligen delar märkena värderingar som passion, ambition och ett global kall. Alliansen mellan CUPRA och FC Barcelona syftar till att skapa unika erfarenheter för sin fans världen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum