Åre 2019

Matts Olsson har hittat formen: ”Den största pressen sätter du själv”

Dela

Matts Olsson kom tillbaka med besked efter knäskadan hösten 2015. De senaste två säsongerna har han legat stabilt i toppen av storslalomcupen. Nu väntar VM på hemmaplan med medaljchans för värmlänningen och han har rivstartat VM-säsongen på bästa sätt.

Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)

Inför den här säsongen känner Matts Olsson ett lugn. Han har anledning till det. De senaste två säsongerna har gått bra, till och med mycket bra. Olsson har radat upp placeringar på topp tio och i Alta Badia i december 2017 tog han sin första världscupvinst. 

– Jag tycker de två senaste åren har varit bra. Framför allt är det jämnheten på topplaceringar är det jag är mest nöjd med. 

30-åringen har varit med på världscupnivå sedan 2007 och har varit med i topp 30 i storslalomrankningen sedan 2009. Men det är under de två senaste säsongerna som de verkliga topparna kommit och han slutade på femte plats i storslalomcupen föregående säsong. Han startade VM-säsongen med en sjätteplats i förra helgens tävlingar i Beaver Creek och tog tredjeplatsen i Val d'Isere i helgen som gick.

– Det känns väldigt positivt att säsongen gick så bra som den gjorde. Jag kände då att jag kunde förvalta det som gick bra året innan och då vill jag ändå tro att jag ska göra det igen till den här säsongen.

Den uppåtgående formen har inte varit självklar. Säsongen 2015/2016 försvann helt efter en korsbandsskada som krävde en hel del rehabilitering. Men när Olsson var tillbaka hösten 2016 började han hitta den jämna, höga nivån.  

– Det var inga större komplikationer men man har fått jobba med det och hålla igen lite. Det tar tid, men nu känns det bra. Nu gör jag som jag vill, jag behöver inte tänka på att lägga upp träningen på något särskilt sätt utan kan träna på det jag behöver.

Självklart är han sugen på att stå på pallen på hemmaplan när det är dags för alpina VM i Åre i januari. För att ha den chansen krävs det bra placeringar i världscupen som därmed ger en bra startposition på VM. 

Känns det som att ni har större press på er att prestera på hemma-VM?

– Vissa åkare får naturligt mer press för att de förväntas prestera men man får se vad man själv sitter i för situation när man kommer mot VM. Jag hoppas att jag känner av pressen för då har man en bra säsong med ett bra utgångsläge och kan egentligen köra om guldet. 

Matts Olsson beskriver sig själv som en lugn person och press utifrån är något han sällan känner av. Med åren har han samlat på sig erfarenhet som gör honom trygg i situationen som ett av de svenska namnen som kan prestera på alpina VM i februari.

– I slutändan sätter du den största pressen själv. Den största besvikelsen känner du själv. Jag tror att någon nytta drar man ändå av att man har hållit på ett tag. Det är mycket saker man inte ens tänker på som går lättare för att man har gjort det ett antal år. 

Vad vill du säga till hemmapubliken?

– Kom hit så gör vi det till en fest tillsammans. Kan man göra det till en fest får man ut så mycket mer av det som publik också. Då är det inget dumt idrottsevenemang att titta på och njuta av allt runtom. 

Matts Olsson i korthet

Född: 1 december 1988, Karlstad

Bor: i Karlstad

Matts om...

Svenska landslaget: ”Vi har alltid haft roligt i laget. Jag tror det är därför man fortfarande håller på. Det är lätt att vara ute och resa med gänget och det har alltid varit väldigt bra folk”.

Vem han helst vill slå i storslalom: ”Jag har ingen riktig ärkefiende men man vill ju slå Marcel Hirscher. Gör man det är man högt uppe i placeringarna”

Vad han gör när han inte tränar och tävlar: ”Inte så mycket, jag är ganska bra på att ta det lugnt och har inga galna hobbies som jag lägger en massa tid på. Jag gillar livsstilen som idrottsman skarpt och gillar att fokusera och planera min tid för att få ut mer av prestationen och bli en bättre skidåkare”.

Nyckelord

Bilder

Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Matts Olsson, Ski Team Sweden Alpine, har två riktigt bra säsonger i ryggen och känner sig trygg i resan mot alpina VM i Åre. Foto: Robert Henriksson (enbart för redaktionell användning)
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum