Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Matupplevelserna du inte får missa på årets upplaga av Göteborgs Kulturkalas

Dela

Årets upplaga av Göteborgs Kulturkalas 1–4 september genomsyras av extra många matupplevelser för både stora som små. Upplev Sveriges största Street Food Festival med ett 170-tal utställare där även finalen i Street Food SM avgörs. Smaka på framtidens mat i Bältesspännarken där Urban Food Space bjuder in till hållbara smakprov och samtal om långsiktig matutveckling.

Urban Food Space Copyright: Philip Holmsten, 2028 New World Agency
Urban Food Space Copyright: Philip Holmsten, 2028 New World Agency

Urban Food Space 1-4 sept
I Bältesspännarparken kan du provsmaka småportioner från sju olika restauranger för 99 kronor. Kockar från restauranger som Dubbel Dubbel, Benne Pasta och Majornas Matfabrik kommer att bjuda på kreativa tolkningar av det senaste inom foodtech – genom nya proteinkällor och råvaror från Bärta, Mycorena med flera. Mat som är god, smart och svinnfri, samtidigt som den lyfter fram olika spännande kök. På plats finns också en bar som serverar alkoholfria mocktails gjorda på säsongens lokala råvaror från juicefabriken i Gamlestadens fabriker.

Bakom initiativet står Urban Food Space, ett nytt Göteborgsbaserat företag som arbetar för att transformera vårt matsystem så att det blir hållbart såväl ekologiskt som ekonomiskt. Deras mål är att omvandla forskning till praktik och teorier till verklighet.

Street Food Festivalen 1-4 september
Sveriges största matfestival äger rum mitt i centrala Göteborg på Kungstorget. Förutom god streetfood och sweetfood finns barer som säljer lokal hantverksöl och annan dryck. Totalt ett 170-tal utställare är anmälda till festivalen och det är fri entré.

Final i Steet Food SM 2 september
SM i Streetfood är Nordens främsta mästerskap inom denna kategori av matlagning som ofta serveras från food trucks. Tävlingen startade 2016 och för första året har tävlingen i år haft uttagningar i Malmö, Stockholm och Göteborg. Finalen avgörs i Göteborg den 1 september och vinnarna presenteras på den ärofyllda prisutdelningen den 2 september.

I juryn sitter några av Sveriges främsta kockar och matjournalister med Titti Qvarnström, Alex Sjögren, Tove Henckel, Gustav Trägårdh, Sofia B Olsson, Albin Edberg med många fler som testar sig mätta på festivalens tre uttagningsstäder. Prisutdelning sker fredagen den 2 september med Gustav Trädgårdh.

Gamlestadsgalej 2–4 september
En helg fylld med mat, musik, konst, kultur och mycket glädje. I år firar Gamlstadsgalej tio års jubileum och är för första gången en del av Göteborgs Kulturkalas. Under Gamlestadsgalej 2022 kommer bland annat Gamlestadens fabriker och Slakthuset att fyllas av kreativa mataktiviteter tillexempel speed-ostprovning med City Ysteriet, besök i Slaktarens Trädgård och grill-AW med Rollin Bistros.

För barnfamiljer
Familjer med matälskande barn kan bland annat gå på tipspromenad i Stora Saluhallen, delta på workshops i indisk matlagning under Street Food Festivalen eller vara med på femkamp med biodlingstema i Gamlestan.

Fler mataktiviteter hittar du runt hela Göteborg under Kulturkalaset på hemsidan www.göteborgskulturkalas.se/programmet


Om festivalen
Göteborgs Kulturkalas är en hållbar stadsfestival som bjuder på allt från stora folkkära artister till nycirkus, barnteater, utomhusbio, nya matupplevelser och möjligheten att själv prova på aktiviteter. Programmet innehåller i år drygt 180 aktiviteter. Kulturkalaset är sedan flera år ett miljödiplomerat evenemang. Det är också ett kranmärkt evenemang som uppfyller kriterierna för Fairtrade City Göteborg. Göteborgs Kulturkalas produceras av Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs Stad.

Kontakter

Bilder

Urban Food Space Copyright: Philip Holmsten, 2028 New World Agency
Urban Food Space Copyright: Philip Holmsten, 2028 New World Agency
Ladda ned bild
Food truck på Kulturkalaset Copyright: Studiografen/Göteborg & Co
Food truck på Kulturkalaset Copyright: Studiografen/Göteborg & Co
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Bolagets uppdrag är att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum