IKEA

Med anledning av Aftonbladets granskning kring avverkning av skog

Dela

Uppdaterad information - söndagen den 12 december. Tidningen Aftonbladet har sedan onsdagen den 9 december publicerat flera artiklar som kritiserar hur IKEAs underleverantörer avverkar trä i Ukraina. Vi har tagit till oss informationen i dessa artiklar och har sedan tidigare berättat hur vi ser på detta:

Ansvarsfullt skogsbruk är avgörande för IKEA och vi har arbetat länge tillsammans med våra partners för att främja det globalt såväl som i Ukraina. Ansvarsfullt brukade skogar bidrar till biologisk mångfald, stödjer de människor och samhällen som är beroende av skogen, och säkrar en långsiktigt hållbar tillgång på skogsråvara. I kombination med långlivade träprodukter och återvinning har ansvarsfullt skogsbruk dessutom en stor potential för att begränsa klimatförändringarna.

IKEA accepterar aldrig olagligt avverkat trä och arbetar aktivt för att motverka risken att det kommer in i våra leverantörsled. Vi ser det som vårt ansvar och har ett omfattande säkerhetssystem och regelverk för att motverka den risken. Detta system inkluderar bland annat höga krav på dokumentation från våra leverantörer, ett globalt team av dedikerade skogsbruksspecialister som genomför över 200 kontroller per år och externa revisionsgranskningar med särskilt fokus på högriskländer. Som ett extra säkerhetssystem använder vi FSC-certifiering.

I linje med hur vi arbetar kan vi bekräfta att våra skogsbruksspecialister nu i detalj ser över de anklagelser som har framkommit i Aftonbladets artikel. Om vi får information som indikerar att våra krav inte följs agerar vi omedelbart – det kan handla om att antingen avsluta samarbetet med en leverantör eller genom tvingande förbättringsåtgärder.


Idag, söndag den 12 december, publicerade Aftonbladet en intervju med Ulf Johansson, ansvarig för skogs- och träfrågor på Inter IKEA Group.

Här kommer IKEAs sammanfattning av samtalet i form av några frågor och svar:


Vad säger ni om uppgifterna i Aftonbladets granskning?
Vi tar uppgifterna på allra största allvar. Därför tillsatte vi, i linje med våra rutiner, direkt en utredning kring de fyra platserna när vi läste Aftonbladet. Som ett led i det är även ett antal experter på väg till Ukraina för att på plats gå till botten med uppgifterna. IKEA accepterar aldrig olagligt avverkat trä och arbetar aktivt för att minimera risken att det kommer in i våra leverantörsled. Och om vi skulle få några indikationer på att det sker, då kommer vi att agera.

Med det sagt är det viktigt att poängtera att vi i nuläget inte vet om dessa platser har med IKEA att göra och huruvida det handlar om tillåten eller illegal avverkning.


Hur kan ni garantera att det inte kommer in illegalt avverkat trä i era leverantörskedjor?

Vi kan garantera att vi har ett av de bästa systemen på plats för att förhindra det från att ske. Detta omfattande system inkluderar bland annat höga krav på dokumentation från våra leverantörer, ett globalt team av dedikerade skogsbruksspecialister som genomför över 200 kontroller per år och externa revisionsgranskningar med särskilt fokus på högriskländer. Ovanpå det har vi dessutom FSC som ett extra skyddslager.


Vad gör ni om det trots allt skulle upptäckas?

Om vi får ny information eller uppgifter som indikerar att våra krav inte följs agerar vi omedelbart, det är en del av vårt ordinarie arbetssätt. Sedan avgör vi från fall till fall vilken konsekvensen blir – men vi kan till och med avluta samarbetet med en leverantör om det skulle behövas.


Kommer ni att sluta köpa träråvara från Ukraina?
Vi har två val: att lämna Ukraina eller att fortsätta vara där och driva en positiv utveckling och vår uppfattning är att hållbart skogsbruk inte handlar om att ducka eller dra sig ur knepiga situationer. Det handlar om att vara med och bidra och ta ansvar som leder till förbättringar. IKEA står för mindre än 1 % av den träråvara som avverkas i Ukraina, men det hindrar inte ansvarstagande och ett aktivt deltagande för att saker ska bli bättre.


Ni har kraftigt ökat er användning av trä de senaste tio åren, i en tid av stegrande klimatkris och förlust av biologisk mångfald. Är det hållbart?

Ansvarsfullt brukade skogar bidrar till biologisk mångfald, stödjer de människor och samhällen som är beroende av skogen, och säkrar en långsiktigt hållbar tillgång på skogsråvara. I kombination med långlivade träprodukter och återvinning har ansvarsfullt skogsbruk dessutom en stor potential för att begränsa klimatförändringarna.


Varför publicerar ni inte rapporten som handlar om Earthsights anklagelser?
Vi har efter noga övervägande valt att inte sprida den eftersom den gjordes av en oberoende tredjepartsbyrå. Av respekt för dem och deras arbetsmetoder vill vi skydda deras integritet och inte dela hela rapporten. Genom att publicera rapporten riskerar vi eventuellt även att försvåra ett fortsatt granskningsarbete.

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, ett antal planeringsstudios som till exempel IKEA Kök samt e-handel i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 172 miljoner besök under verksamhetsåret 2021. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA släpper sin hållbarhetsrapport och bekräftar att man är på väg mot klimatmålen för 203018.1.2022 15:40:24 CET | Pressmeddelande

Verksamhetsåret 2021 (VÅ21)* innehöll utmaningar, men även viktiga steg mot målen som IKEA satt för 2030. Trots att effekterna av pandemin fortfarande är kännbara kunde i stort sett alla varuhus öppna på nytt och vardagen återgå till det något så när normala. Bland hållbarhetsresultaten finns förbättringar i värdekedjan som lett till att IKEAs klimatfotavtryck minskat ytterligare, lanseringen av ett interaktivt online-verktyg för cirkuläradesign-principer och ett stort kliv mot målet att endast använda förnybar energi.

Våren hos IKEA20.12.2021 09:00:05 CET | Pressmeddelande

Nu välkomnar vi våren med lätta naturmaterial som björk, bambu och bomull och ljusa, glada färger! Pastellrosa och mauve leker med det gräsgröna och grafiska linjer med svenska konstnären Hilma af Klints expressiva abstrakta målningar som inspiration. Med enkla, smarta och effektiva lösningar designade för att maximera ditt hems potential kan du nyttja oanvända platser. Låt dig inspireras av de konstnärliga handbroderade kuddfodral av Jordan River Foundation, grafiska taklampor och vardagliga objekt som kroken KNOPARE, tillverkade av återvunnet material från gamla fiskenät och rep. Nu kommer också en ny familj av vaser i olika former och storlekar designade av Ilse Crawford och hennes studio, StudioIlse. Tillverkade av återvunnet glas och munblåsta av skickliga hantverkare, blir de ett blickfång – med eller utan färska blommor. Vaserna har en taktil känsla med olika textur: lena och klara, matta och frostade och vissa med bubblor under glaset. Vaserna KONSTFULL visar att små, vardaglig

IKEAs medarbetare får dela på 1,1 miljard kronor - inom ramen för lojalitetsprogrammet Tack!   7.12.2021 13:09:35 CET | Pressmeddelande

Sedan 2013 har lojalitetsprogrammet Tack! uppmärksammat medarbetarnas bidrag till IKEAs framgång. I år delas totalt 110 miljoner Euro – drygt 1,1 miljard kronor – ut till dem som arbetat inom Ingka koncernen* i mer än fem år – en summa som går till medarbetarnas pension. I Sverige innebär det omkring 13 000 kronor per kvalificerad heltids-arbetande medarbetare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum