Patent- och registreringsverket

Med blick mot framtiden

Dela

Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och sätter ljus på vad som är på gång. En framtidsspaning som siar om vad som komma skall och inom vilka områden innovationerna sker. Årets upplaga är nu här, med fokus på miljö- och batteriteknik. Vi har tittat särskilt på framtidens fordon och fått en exklusiv intervju med Northvolt.

Lösningar på världens klimatutmaningar är framtidens enskilt viktigaste fråga. Och elektrifiering är en förutsättning för att vi ska kunna nå våra klimatmål samtidigt som transporter och produktion fungerar. Här spelar batterierna en avgörande roll. Därför är vi stolta och glada att Northvolt velat dela med sig av sin framgångsresa med oss, i en spännande framtidsspaning.

I år lyfter vi också artificiell intelligens, AI, som ingår i allt fler uppfinningar. Biometri och djup maskinlärning handlar om igenkänning av människor baserade på fysiologiska egenskaper – ansikte och fingeravtryck samt beteendemässiga egenskaper, såsom gång eller tal.

Statistikårsboken, PRV:s årliga skrift om statistik kring patent, varumärke och design, kommer ut en gång per år och innehåller statistik om patent, varumärke och design. 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Idag skrivs historia - sista hindret borta för ett enhetligt patent20.1.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Redan 2009 kom 25 länder inom EU överens om en lösning för att uppnå ett enhetligt patentsystem. I praktiken har lösningen dock inte kunnat sjösättas eftersom frågor om överenskommelsernas giltighet väckts i den tyska författningsdomstolen och det har dragit ut på tiden. Men nu har alla inblandade länder givit klartecken och det enhetliga patentsystemet ser ut att kunna träda i kraft hösten 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum