Svenska Cykelförbundet

Med helt nytt träningstänk cyklar Ella Holmegård in i het XCE-månad med allt från världscup på hemmaplan till EM

Dela

Ella Holmegård har bytt kurs. Från att ha haft cykelsporten som ett jobb sedan studenten kombinerar hon elitkarriären med heltidsstudier på Linnéuniversitetet i Växjö. Men målet är detsamma: världseliten i MTB-sprint. Och snacka om att juni har tre höjdare: XCE-världscup i Falun, sprint inleder SM-veckan och sedan EM i Portugal.

.Säsongen blir speciell. Ella hade en tenta när världscuppremiären i Abu Dhabi gick. Det är fler VC-tävlingar i Asien som helt enkelt inte kommer hinnas med.

”Det är helt annat där, vi cyklister blir lite som rockstjärnor – egentligen är det en rolig upplevelse men det är svårt att motivera att resa så långt för att cykla en tävling med tanke på allt annat som man har”, säger Ella Holmegård.

Därför blir hela juni både viktig och extremt intensiv för Ella.

På torsdag åker Holmegård och resten av landets vassaste XCE-cyklister till Leuven i Belgien för årets andra världscuptävling. Medan Anton Olstam på herrsidan har imponerade åkmässigt i både världscupen iu Abu Dahbi och en tävling i Turkiet är tävlingen i Belgien årets första för Ella.

”Egentligen känns det aldrig speciellt bra just inför den internationella premiären. Det är så varje säsong; alltid osäkert. Nästan lite ångest.”

Nu har Ella kört igenom lite XCO-tävlingar, inklusive helgen som gick i Huskvarna.

”Helgen var lång med en kropp som kändes seg. Sexa på backprologen och en DNF på XCO, där jag gjorde det kroppen orkade för dagen. XCC-loppet gick snabbt och jag spände bågen – men fick ge mig när sprintbenen blev stumma. En grym träningshelg precis enligt plan. Men det är svårt att träna när andra tävlar”, skrattar Ella.

I Ulricehamn kändes den nedtränade kroppen betydligt bättre än i Säter.

”Superskönt med ett formbesked.”

Har det varit en stor omställning att börja plugga på universitet och cykla vidare?

”Absolut, cyklingen har varit mitt jobb sedan 2019. Jag har fått tänka om i träningsupplägget och bli mera effektiv i min träning. Jag har lagt in lite mer kvalitetträning.”

När man som Ella har maxat träningsdosen och drar ner mängden lite kan man få effekt.

”Ja, jag vet ju flera exempel på cyklister som helt plötsligt har börjat göra bättre resultat när de har strukit en del av de långa/mellanmjölkspassen. Men hur det blir för mig vet jag ju inte förrän efter juni…”

Hur känns cykel-läget spontant just nu?

”Det är skönt för huvudet att inte bara ha idrotten hela tiden, nu är det inte hela världen om jag fuckar upp ett race.”

Hur tänker du kring världscupen i Leuven?

”Det är ett banområde som jag har åkt ganska mycket på de senaste tre åren, både VM och världscup. Skönt att ha varit där förut, Samma torg. Vet hur kurvorna går även om hindren kan vara lite annorlunda. Jag vet vad jag behöver spetsa. Det är lite lurigt i Leuven och det blir väldigt halt när det regnar, men jag gillar sådant!”

Den 17 juni körs ett av säsongens stora mål. Det är så långt ifrån bara tredje deltävlingen i VC-programmet, som just i XCE fortfarande verkar vara i ständig förändring. Det är världscup på hemmaplan.

”De ska bli skithäftigt. Jag tror definitivt att det kommer att bli mycket folk på fredagskvällen under Cykelspelen; just att det är på kvällen och dels att det är en actionfylld bana med mycket teknik, hopp och drop i Falun som verkligen är en cykelstad. Sedan kan folk sitta och grilla när vi racear, den typen av arrangemang säljer in sprintsporten i Sverige. Så är det alltid när vi kör i Mellaneuropa; uteserveringar och man jobbar hårt på att göra det publikvänligt.

Ella planerar faktiskt också att köra igenom Borlänge tour, lördag till måndag.

”Det blir sista gången som jag gräver djupt inför att jag vill toppa formen för resten av juni där de viktiga tävlingarna duggar tätt efter världscupen i Falun.

Sedan inleder mountainbike och XCE den SVT-sända SM-veckan i Linköping.

”Det ska bli superkul, en stor viktig del på säsongen. Och jag går verkligen in för SM; det är en stolthet om jag får köra i svenska mästartröjan resten av året. Kul att vi äntligen har sålt in oss på SM. Det är inte så många utanför den innersta MTB-kretsen som känner till XCE, så sprint på SM-veckan blir ett jättebra sätt att visa upp vår sport för en bredare publik. ”

Men hinner ni som kvalar in till EM ladda om?

”Ja, det kommer bli jättebra. SM på tisdag och EM på fredagen. Vi som sprintcyklister har ett litet ansvar att åka och bjuda på bra racing – time to shine. Sälja in en väldigt rolig sport.”

EM i portugisiska Anadia körs tillsammans med XCO och alla andra MTB-stjärnor.

”EM är stort för oss speciellt när vi åker med xco gänget och då blir en större trupp. VM i sprint körs på egen hand. Men jag måste som sämst nå B-final på världscupen i Leuven för att vara säker på att kvala in.”

Så hur ser du avslutningsvis på ett sanslöst späckat och stort juni efter att det inte har hänt någonting när det gäller spinttävlingar i april och maj?

”Lite skräckblandad förtjusning. Det tar mycket energi att resa, så det gäller att ta hand om kroppen. Vår sport är explosiv, gäller verkligen att ha fulladdade depåer – så man kan trycka ut samma antal watt i heat efter heat. Samtidigt har det varit skönt att få ladda hemma. Förra året var jag ute och reste och tävlade i två månader.”

Och känns det med studierna?

”Det har varit mycket; svårt att inte tänka skolan när man cyklar och inte cykel när man är i skolan. Men nu i början av juni är det sommarlov, så nu är det snart cykling på heltid tills slutet av augusti. Jag kan bli stressad att inte inte göra tillräckligt av någon av de båda sakerna. Men jag har mycket kloka människor runt mig och har lärt mig att ’gör det du gör med kvalitet’. Planering är nyckeln till allt…”

Text: Tomas Larsson/Svenska Cykelförbundet
Foto: Johan Linhart (ange fotocred, för mera bilder kontakta fotografen eller kolla Bildbyrån/TT-bilds arkiv)

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum