Umeå kommun

Medarbetare, förskolebarn och elever som har varit i smittdrabbade områden ska stanna hemma till söndag 22 mars

Dela

Besked från Umeå kommun till alla medarbetare, förskolebarn och elever: Stanna hemma till söndag 22 mars om du har vistats i och rest från områden smittdrabbade av Coronavirus. Kommunen fattade beslutet fredag 13 mars och ett nytt beslut fattas fredag 20 mars.

Liksom tidigare gäller det även om man inte uppvisar symptom. Beslutet är ett led i kommunens försiktighetsåtgärder för att värna arbetsmiljön.

Den mindre grupp medarbetare och elever som tidigare har fått beskedet att stanna hemma förlänger därmed sin frånvaro från arbete och skola ytterligare. Medarbetarna fortsätter att arbeta från bostaden och eleverna får hemuppgifter för att inte missa undervisning.

Vilka områden handlar det om?

Områden som Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till är för närvarande Kina, Sydkorea, Italien, Iran och Tyrolen i Österrike (inklusive Innsbruck). Händelsutvecklingen är snabb och listan av områden eller länder kan komma att utökas. Därför är det viktigt att följa uppdateringar på UD:s och Folkhälsomyndighetens webbplatser.

Viktig arbetsmiljöåtgärd

Umeå kommuns arbetsmiljöansvar omfattar omsorg för medarbetare, förskolebarn, elever och brukare och detta ansvar är den tungt vägande orsaken till beslutet. Umeå kommun vill förhindra risken för smittspridning och minska den oro som finns, inte minst hos medarbetare, barn och elever som inte har befunnit sig i dessa områden och går till sina arbetsplatser och skolor.

Kontakta chef eller rektor efter utlandsresa

  • Medarbetare som kommer från smittdrabbat område ska även i fortsättningen kontakta sin närmaste chef.
  • Vårdnadshavare till barn och elever ska kontakta rektor på sin förskola/skola.
  • Medarbetare inom äldreomsorg och stöd och omsorg ska förutom chef kontakta hygiensköterska vid Vårdhygien, Region Västerbotten.

Medarbetare behåller sin lön och barn och elever får giltig frånvaro.

Det förekommer spridning av Coronavirus även i andra länder än de mest smittdrabbade. Därför ska medarbetare och vårdnadshavare kontakta chef respektive berörd rektor även vid resa och vistelse i andra länder för bedömning från fall till fall.

Beslutet har fattats av Umeå kommuns stadsdirektör Margaretha Alfredsson i samråd med förvaltningschefer. Beslutet som gäller förskolebarn och elever har fattats av utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin.

Mer information:

Frågor om beslutet:
Jan Bergman
kommunikationsdirektör
070-320 25 00

Medicinska frågor:
Ann-Gerd Töyrä
medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)
070-669 20 84

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum