Akademiska sjukhuset

Medarbetare på Akademiska får miljonanslag för bröstcancerforskning

Dela

Maria Mani och Jens Sörensen, båda läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, har tilldelats drygt en miljon kronor i forskningsanslag från Bröstcancerförbundet. Deras projekt handlar bland annat om förbättrade screeningmetoder och mikrokirurgisk behandling av lymfödem kopplat till bröstcancer.

Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset

Båda forskarna arbetar kliniskt på Akademiska sjukhuset. Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, tilldelas ett forskningsanslag på 535 200 kronor. Jens Sörensen, överläkare inom bild- och funktionscentrum och verksam vid PET-centrum, tilldelas 600 000 kronor.

- Vi kommer att använda medlen till ett forskningsprojekt som rör mikrokirurgisk behandling av lymfödem kopplat till bröstcancer. Syftet är att öka förståelsen av verkningsmekanismer och potentiella behandlingsmetoder, säger Maria Mani.

Jens Sörensen kommer tillsammans med sin medsökande, Henrik Lindman, överläkare och bröstonkolog på Akademiska sjukhuset, att använda medlen till ett forskningsprojekt som handlar om att med PET-kameran kunna avbilda tillväxtfaktorer för bröstcancer som HER2-receptorn i hela kroppen.

- Vi hoppas att metoden framöver kan användas inom rutinsjukvården för att snabbare och skonsammare komma fram till rätt behandling vid bröstcancer, säger Jens Sörensen.

Bröstcancerförbundet har sedan 2008 delat ut 90 miljoner kronor till forskning på bröstcancer i Sverige. I år delar förbundet ut sju miljoner kronor till 18 olika forskningsprojekt. En stor del av anslagsmedlen kommer från privatpersoner, företag och organisationer som skänker pengar till ändamålet. 

För mer information, kontakta:
Jens Sörensen, överläkare inom bild- och funktionscentrum och verksam vid PET-centrum, tel: 018-611 06 09, e-post: jens.sorensen@pet.uu.se
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, tel: 018-611 04 71, e-post: maria.mani@surgsci.uu.se

Nyckelord

Bilder

Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1460 läkare, 2630 sjuksköterskor och barnmorskor samt 1 900 undersköterskor.

2020 var omsättningen cirka 10,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Sjukvårdsregion Mellansverige eller riket.

Sjukhuset har cirka 680 vårdplatser. Här görs varje år cirka 673 000 öppenvårdsbesök och drygt 29 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Midjemått inte mer träffsäkert än BMI för att fånga upp gravida som riskerar havandeskapsförgiftning5.5.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Fetma är känd riskfaktor för graviditetskomplikationer såsom havandeskapsförgiftning. En utmaning är att tidigt i graviditeten kunna identifiera och erbjuda förebyggande behandling för kvinnor i riskzonen. Enligt en studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet verkar midjemått inte vara en bättre markör än BMI för att förutspå havandeskapsförgiftning. Detta uppmärksammas på internationella barnmorskedagen 5 maj.

Effekter av hormonell behandling av bröstcancer fokus för studie27.4.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Närmare åtta av tio kvinnor som får bröstcancer har en hormonpositiv variant vilket innebär att östrogen stimulerar till celldelning så att tumören växer. Trots att många som får antiöstrogenbehandling har påtagliga besvär, exempelvis underlivsbesvär, nedsatt sexuell funktion och försämrad livskvalitet, är kunskapen bristfällig. Nu ska en studie vid Uppsala universitet i samarbete med Akademiska sjukhuset undersöka hur vanligt det är och vilka kopplingar som finns. Syftet är att förbättra omhändertagandet och stödet till de drabbade.

Smarta insulinpennor kan ge personer med diabetes en förbättrad glukoskontroll23.4.2021 11:28:57 CEST | Pressmeddelande

Nu finns en ny generation smarta insulinpennor som kan användas av alla personer med diabetes för att få bättre koll på sina blodsockervärden. Pennan påminner om när den senaste dosen tagits och lagrar information kring insulindoser kontinuerligt vilket underlättar dialogen med läkare. Akademiska sjukhuset är ett av de första centren i världen som har testat den nya tekniken i en unik pilotstudie som är publicerad i tidskriften Diabetes Technology & Therapeutics.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum