Akademiska sjukhuset

Medarbetare på Akademiska får miljonanslag för bröstcancerforskning

Dela

Maria Mani och Jens Sörensen, båda läkare och forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, har tilldelats drygt en miljon kronor i forskningsanslag från Bröstcancerförbundet. Deras projekt handlar bland annat om förbättrade screeningmetoder och mikrokirurgisk behandling av lymfödem kopplat till bröstcancer.

Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset

Båda forskarna arbetar kliniskt på Akademiska sjukhuset. Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, tilldelas ett forskningsanslag på 535 200 kronor. Jens Sörensen, överläkare inom bild- och funktionscentrum och verksam vid PET-centrum, tilldelas 600 000 kronor.

- Vi kommer att använda medlen till ett forskningsprojekt som rör mikrokirurgisk behandling av lymfödem kopplat till bröstcancer. Syftet är att öka förståelsen av verkningsmekanismer och potentiella behandlingsmetoder, säger Maria Mani.

Jens Sörensen kommer tillsammans med sin medsökande, Henrik Lindman, överläkare och bröstonkolog på Akademiska sjukhuset, att använda medlen till ett forskningsprojekt som handlar om att med PET-kameran kunna avbilda tillväxtfaktorer för bröstcancer som HER2-receptorn i hela kroppen.

- Vi hoppas att metoden framöver kan användas inom rutinsjukvården för att snabbare och skonsammare komma fram till rätt behandling vid bröstcancer, säger Jens Sörensen.

Bröstcancerförbundet har sedan 2008 delat ut 90 miljoner kronor till forskning på bröstcancer i Sverige. I år delar förbundet ut sju miljoner kronor till 18 olika forskningsprojekt. En stor del av anslagsmedlen kommer från privatpersoner, företag och organisationer som skänker pengar till ändamålet. 

För mer information, kontakta:
Jens Sörensen, överläkare inom bild- och funktionscentrum och verksam vid PET-centrum, tel: 018-611 06 09, e-post: jens.sorensen@pet.uu.se
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, tel: 018-611 04 71, e-post: maria.mani@surgsci.uu.se

Nyckelord

Bilder

Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Maria Mani, plastikkirurg, med inriktning på rekonstruktioner vid bröstcancerkirurgi, Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.

2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.

Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Innovativa diabetesbehandlingar kan minska risken för hjärt- och njursvikt23.11.2020 08:15:00 CETPressmeddelande

De senaste åren har stora framsteg gjorts inom läkemedelsbehandling av typ 2-diabetes som även kommer andra patientgrupper till nytta. Ett exempel på ny, innovativ behandling är så kallade SGLT2- hämmare mot högt blodsocker, som även minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, framförallt hjärtsvikt, och njursvikt. Läkemedlet kan numera även ges till personer utan diabetes.

Ny immunterapi mot njursvikt kan snart införas12.11.2020 11:30:00 CETPressmeddelande

Var tionde njursjuk som går i dialys i västvärlden har en bakomliggande njurinflammation av typen IgA-nefrit. Delresultat av en pågående fas III-studie visar att en ny sorts immunterapi kan stabilisera njurfunktionen. I mitten av 2022 räknar forskare med att behandlingen kan bli ett alternativ för fler svårt njursjuka med IgA-nefrit som kan komma att fördröja behovet av eller helt slippa dialys och transplantation.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum