Medborgardialog om segregation i Umeå
Under maj och juni månad kommer Umeå kommun att genomföra en fördjupad medborgardialog med tema segregation. Under fyra arbetsträffar kommer ett trettiotal medborgare, tjänstepersoner och politiker att tillsammans utveckla nya förslag på åtgärder för att minska och motverka segregation i Umeå.

Umeå – en av Sveriges minst segregerade städer
Umeå är en av Sveriges minst segregerade mellanstora städer. Umeå kommun utmärker sig dessutom positivt när man mäter värden som trygghet, tillit och social hållbarhet. Inte desto mindre påverkas även Umeå av globala och nationella trender som leder till ökade socio-ekonomiska klyftor och en större rumslig uppdelning av människor.
Arbete på bred front
Umeå kommun har under ett antal år medvetet arbetat med att minska och motverka segregation. Insatserna sker på bred front, från att skapa goda och jämlika skolmiljöer och öka tryggheten i det offentliga rummet, till att planera för en blandad stad med naturliga mötesplatser.
Lyssna på alla röster
Eftersom segregationsfrågan är stor, komplex, och berör hela samhället är det viktigt att motåtgärder utgår från en nyanserad problembild, som utvecklas tillsammans med många olika aktörer. Här är det extra viktigt att lyssna till alla röster. För att fånga upp alla perspektiv som rör sig runt frågan vill Umeå kommun organisera en fördjupad medborgardialog om segregation.
Arbetet med att organisera dialogen har pågått sedan oktober. I samarbete med olika föreningar har Umeå kommun tagit fram en fråga som är utgångspunkten för dialogen ”Hur kan vi tillsammans arbeta för att Umeå ska vara en jämlik kommun utan segregation, där alla känner sig trygga och delaktiga i samhället?”. Den frågan har 93 umebor fått svara på under djupintervjuer. De intervjuade är medborgare, tjänstepersoner och politiker, från olika stadsdelar, av olika åldrar, med olika ursprung och yrkesbakgrunder.
Alla perspektiv representerade
Utifrån intervjuunderlaget har ett antal viktiga frågor som rör olika aspekter på segregation utkristalliserats. De kommer att diskuteras under fyra arbetsträffar som äger rum i maj och juni, dit olika medborgare, politiker, tjänstepersoner och föreningsföreträdare kommer att bjudas in. Tanken är att alla perspektiv som kommit fram i intervjuerna också ska vara representerade i rummet.
Skapa förutsättning och förståelse
Dialogen ska skapa förutsättningar för motstående perspektiv att mötas i ett respektfullt, konstruktivt samtal. Förhoppningen med dialogen är att fånga upp det engagemang – men också den spänning – som rör sig runt frågan segregation för att utveckla en mer nyanserad problembild av segregationens orsaker och effekter. I mötet mellan människor skapas förståelse för varför vi kan se så olika på samma frågor, och det i sin tur gör det möjligt att ersätta konfrontation med samarbete.
Ord men också handling
Det slutliga syftet med dialogen är att leverera prat, men också verkstad. Arbetsträffarna ska utmynna i konkreta, genomförbara förslag på åtgärder för att minska och motverka segregation i Umeå, och därmed bibehålla Umeås undantagsstatus som en av Sveriges minst segregerade städer.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Ravry
Övergripande planering, Umeå kommun
090-16 16 25
cecilia.ravry@umea.se
Bilder
Dokument
Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Namnsättning av parker på Sofiehem och Umedalen18.5.2022 17:38:33 CEST | Pressmeddelande
Byggnadsnämnden har beslutat att namnsätta en park på Sofiehem till Johannelundsparken och äventyrslekparken på Umedalen till Umedalens äventyrslek. Röbäcksparken i Röbäck har fått ändrad utbredning och namnet Lekplatsen Varpen har tagits bort.
Planbesked för området vid Marklunds kurva18.5.2022 17:37:53 CEST | Pressmeddelande
Mellan Västerhiske och Umedalen, där Backenvägen möter Tvärvägen, planeras för en omvandling och ett större antal bostäder. En strukturstudie finns sedan tidigare framtagen för området. Planbesked har nu lämnats för Backen 3:44 och del av Backen 3:29.
Antagen detaljplan för Bilhandlaren och Smörjaren på Teg18.5.2022 17:36:57 CEST | Pressmeddelande
Vid korsningen Tegsvägen och Norra Obbolavägen, där Expo ligger idag, planeras för två nya stadskvarter. Detaljplanen som antagits av byggnadsnämnden skapar förutsättningar för cirka 250 nya lägenheter i hus med upp till sex våningsplan. I bottenvåningarna planeras för inslag av verksamheter.
Rivningslov till sex stugor runt Nydalasjön18.5.2022 17:35:06 CEST | Pressmeddelande
Nydalasjöns friluftsområde är ett av Umeås mest välbesökta. 2012 tog kommunfullmäktige beslut om en fördjupad översiktsplan för Nydalaområdet. Den ligger till grund för de åtgärder som görs runt sjön. Nu har rivningslov för ytterligare sex av Nydalastugorna beviljats för att öka möjligheten att komma nära sjön och skapa flera platser att njuta av.
Parkeringsavgift införs i anslutning till Bettnesands och Norrmjöle havsbad18.5.2022 15:29:00 CEST | Pressmeddelande
Under sommarsäsongen kommer det att införas parkeringsavgifter vid badplatserna Bettnessands och Norrmjöle havsbad. Anledningen till beslutet är problematiken kring framkomlighet som pågått under flera somrar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum