IF Metall

Medicinföretag i Umeå utmanar den svenska modellen

Dela

IF Metall driver just nu tre tvister mot medicinföretaget Cytiva i Umeå, bland annat för föreningsrättskränkning. Nu djupnar konflikten, efter att bolaget ensidigt sagt upp avtalet om flextid utan att förhandla med klubben.

Förbundsjurist Darko Davidovic. Foto: Daniel Roos
Förbundsjurist Darko Davidovic. Foto: Daniel Roos

- Jag har aldrig varit med om något liknande. Företaget ägnar sig åt Union Busting enligt klassisk amerikansk modell. Deras beteende är mycket nära en otillåten stridsåtgärd, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Han anser att företaget begår brott mot förhandlingsordningen, då de vägrar att förhandla med IF Metall lokalt.

Situationen på Cytiva är sedan tidigare spänd, då bolaget på flera sätt försvårar det fackliga arbetet. Bland annat måste medlemmar stämpla ut innan de pratar med fackliga företrädare eller deltar i möten och förtroendevalda har inte fått representera medlemmar i förhandlingar. Ett ärende om föreningsrättskränkning väntar på avgörande i Arbetsdomstolen under april.

- Vi tvekar inte att stämma även för brott mot förhandlingsordning om vi inte når en lösning inom kort, säger Darko Davidovic.

Bilder

Förbundsjurist Darko Davidovic. Foto: Daniel Roos
Förbundsjurist Darko Davidovic. Foto: Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse7.6.2021 16:04:11 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum