Myndigheten för press, radio och tv

Mediestödsnämnden fördelar driftsstöd för 2022

Dela

Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 8 december beslutat om fördelningen av driftsstöd för 2022. Nämnden beviljar 66 tidningar stöd och två av dessa, Fempers Nyheter och Bulletin, är nya tidningar.

Det var totalt 82 tidningarna som sökte stöd för 2022 och mediestödsnämnden beviljar nu stöd till 66 av dessa. De tidningar som ännu inte har behandlats kommer att hanteras vid nämndens sammanträde den 23 februari 2022.

Bland de nya tidningarna som nu beviljats driftsstöd för första gången finns Fempers Nyheter och Bulletin, två helt digitala tidningar, som får stöd retroaktivt för en del av 2021 och för 2022.

Driftsstödet är ett rättighetsstöd, det vill säga att om tidningen uppfyller alla kriterier får den stöd och under 2021 delade mediestödsnämnden ut drygt 678 miljoner kronor. Stödets söks årligen och betalas ut månadsvis i förskott till de tidningar som beviljas stöd.

Bakgrund

Driftsstödet är en del av presstödsförordningen (1990:524) och kan ges till allmänna dagstidningar som kommer ut varje vecka och som har en i huvudsak abonnerad upplaga. Stödet kan även lämnas till digitala dagstidningar. Syftet med stödet är att bidra till en mångfald på mediemarknaden.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nu öppnar MPRT ansökan om driftsstöd och stöd för distribution av nyhetstidningar vid varannandagsutdelning av post15.9.2022 12:30:18 CEST | Pressmeddelande

MPRT öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd för 2023. Driftsstödet kan lämnas för utgivning av dagstidningar. Samtidigt öppnar även ansökan om stöd för distribution av tidningar vid varannandagsutdelning av post för 2022. Nytt för i år är att det går att söka stöd för distributionskostnader upp till fem dagar i veckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum