Ekeby Hälsocenter

MediYoga på vårdcentral i Uppsala

Dela

Den 1 oktober startas två kurser i MediYoga på Ekeby Hälsocenter. Kurserna är en friskvårdstjänst på vårdcentralen och öppna för alla intresserade.

MeciYoga på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter.
MeciYoga på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter.

- MediYoga är en förebyggande och rehabiliterande verksamhet som vi är stolta över att kunna erbjuda på vårdcentralen, säger Mats Brolin, verksamhetschef på Ekeby Hälsocenter.

- Vi har som ambition att starta fler grupper framöver eftersom det har visat sig finnas en stor efterfrågan av kurserna, säger Mats Brolin.

Idag erbjuds MediYoga på över hundra sjukvårdsenheter i Sverige, bland annat på Akademiska sjukhuset, som ett komplement till vården. Nu även på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter i Uppsala.

Kursen leds av yogaterapeuten Anneli Westberg Kekkonen som är utbildad vid MediYoga Institutet i Stockholm.

- Min intention med MediYoga är att hjälpa människor att skapa en bra balans i livet både fysiskt och psykiskt. Det bästa med den här formen av yoga är att den anpassad för alla oavsett ålder, kön, sjukdom eller diagnos, berättar Anneli Westberg Kekkonen, yogaterapeut och ledare för kursen.

MediYoga, eller medicinsk yoga, är en svenskutvecklad yogaform som är framtagen av Göran Boll på IMY (Institutet för medicinsk yoga). MediYoga härstammar från kundaliniyogan som är en lugn och meditativ yogaform. Samtliga övningar genomförs sakta och utifrån varje enskild individs förutsättningar.

Ett pass i MediYoga innehåller djupandningsträning, fysiska övningar i kombination med fokuserad träning på medveten närvaro och djupavslappning.

Evidensbaserad svensk forskning visar att MediYoga kan minska stressrelaterade besvär, depression, ångest, nedstämdhet, sömnproblem, utmattning, smärta, astma, högt blodtryck och andra sjukdomstillstånd.

På Danderyds sjukhus i Stockholm har man sedan 2010 erbjudit MediYoga som rehabilitering för sina hjärtinfarktspatienter. År 2009 genomfördes den första studien på Danderyd som visade att medicinsk yoga har signifikant positiva effekter på patienter som drabbats av hjärtinfarkt.

Akademiska sjukhuset i Uppsala är ett ytterligare exempel där man använt sig av samma metod fast som komplement till behandling för cancersjuka patienter.

Anneli Westberg Kekkonen är utbildad yogaterapeut och instruktör inom MediYoga. Hon är stress- och friskvårdsterapeut samt certifierad coach med kognitiv inriktning. Hon har fem års erfarenhet av att leda grupper, varav ett och ett halvt år inom cancervården på Uppsala Akademiska Sjukhus. Hon är även ansvarig utbildare på Institutet Medicinsk Yoga i Stockholm.

Kursstart den 1 oktober på Ekeby Hälsocenter. 

 

KONTAKT

Mats Brolin, verksamhetschef Ekeby Hälsocenter - 070-626 00 11,mats.brolin@ekebyhalsocenter.se

Stina Sandberg, marknadsansvarig Ekeby Hälsocenter -  073-441 23 13,stina.sandberg@ekebyhalsocenter.se

Anneli Westberg Kekkonen, yogaterapeut, instruktör och kursledare - 073-029 97 69, mediyoga@ekebyhalsocenter.se

Webb: www.ekebyhalsocenter.se/mediyoga

Nyckelord

Kontakter

Bilder

MeciYoga på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter.
MeciYoga på vårdcentralen Ekeby Hälsocenter.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ekeby Hälsocenter
Ekeby Hälsocenter
Ekeby bruk A33, Ekebyvägen 10
752 63 Uppsala

018-611 08 19http://www.ekebyhalsocenter.se
Ekeby Hälsocenter är en nytänkande vårdcentral i Uppsala som driver utvecklingen mot en helhetssyn inom primärvården. Hälsoteamet på Ekeby Hälsocenter erbjuder olika typer av hälsoinsatser. Teamet består av läkare, sjukgymnaster, sköterskor, dietister, samtalsterapeuter, labpersonal och hälsovetare. Syftet med det hälsofrämjande arbetet är att förstärka både den fysiska och mentala hälsan hos våra patienter. Insatserna är även ämnade att inspirera till att göra positiva livsstilsförändringar som leder till bättre och långvarig hälsa, som mer fysisk träning och bättre kostvanor. Ekeby Hälsocenter startade i november 2011. Vårdcentralen finns i de gamla fabrikslokalerna i Ekeby bruk i västra delarna av centrala Uppsala. Efterfrågan från patienterna är stor och växande. Ekeby Hälsocenter är den snabbast växande vårdcentralen i Landstinget i Uppsala län. För att kunna ta emot alla som söker sig till oss med bibehållen hög patientsäkerhet och tillgänglighet, korta väntetider och god service har vi kontinuerligt ökat våra resurser i form av personal och lokaler. Vi har anställt i snitt en person i månaden sedan starten och är drygt 50 medarbetare fördelat på cirka 36 heltider. Vi arbetar i ett icke hierarkiskt Hälsoteam där alla kollegor är nyckelpersoner med sin unika kompetens. Mats Brolin som är grundare och verksamhetschef är inte själv vårdutbildad, utan journalistutbildad och entreprenör. Vi har profilerat oss genom att vi alltid har drop in (8-17 alla vardagar). Vi har även profilerat oss med vårt förebyggande arbete. De fem livsstilsfaktorer som är fundamentala för en god hälsa (fysisk aktivitet, kost, alkohol, tobak och mental hälsa) vävs in på olika sätt i patientmötet, i enlighet med Socialstyrelsen riktlinjer. Mer information finns på www.ekebyhalsocenter.se.

Följ Ekeby Hälsocenter

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Ekeby Hälsocenter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum