MEDS vd: Politiska beslut krävs för att ge lika tillgång till tester

Dela

I USA har en decentraliserad teststrategi införts, och miljontals tester skickas ut gratis till befolkningen. Nätapoteket MEDS grundare och vd går nu ut med en skarp uppmaning till Sveriges regering om att följa efter. ”Vi som apotek är redo att ta vårt samhällsansvar. Men det krävs ett politiskt beslut”, säger Björn Thorngren.

Björn Thorngren, grundare och vd MEDS.
Björn Thorngren, grundare och vd MEDS.

Omikronsmittan har enligt många experter kastat om pandemins förutsättningar helt och hållet. Dessutom tycks omikron spridas lika mycket bland vaccinerade som ovaccinerade. Samtidigt är det svenska testsystemet uppbyggt kring tester som analyseras centralt. PCR-tester är mer tillförlitliga än snabbtester, men det kan ta dagar att få svar. De snabbtester som erbjuds är lätta att genomföra men måste bekostas av privatpersoner. 

I en debattartikel publicerad av Expressen skriver MEDS vd och medgrundare, Björn Thorngren, att en decentraliserad teststrategi vore ett kostnadseffektivt sätt att erbjuda svenskarna jämlik tillgång till testning. 

Han lyfter vikten av vaccinet och restriktioner men menar att omfattande testning behövs mer än någonsin då viruset enligt forskare sprids lika fort bland vaccinerade (enligt professor Joakim Dillner i Dagens Nyheter den 11 januari).

Att snabbtester måste betalas av privatpersoner kan bli dyrt för den enskilde. 

– Att testa en familj frekvent kostar tusentals kronor i månaden. Det är närmast att betrakta som en klassfråga, säger Björn Thorngren. 

Han jämför med USA, där myndigheterna beslutat att distribuera 500 miljoner test gratis till befolkningen och dessutom bestämt att försäkringsgivare måste ersätta minst åtta tester per person och månad. 

– Att göra något liknande i Sverige skulle lätta på trycket på labben och öka testförmågan som ett kraftfullt led i att minska smittan, säger Björn Thorngren och fortsätter: 

– Onlineapoteken, inklusive vi på Meds, har stora lager av självtester och kan snabbt distribuera tester över hela landet. Det som krävs är ett politiskt beslut om finansiering. Vi som apotek är redo att ta vårt samhällsansvar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Björn Thorngren, grundare och vd MEDS.
Björn Thorngren, grundare och vd MEDS.
Ladda ned bild

Länkar

Om

MEDS
MEDS
Drivhjulsvägen 42
126 30 Hägersten

https://www.meds.se/

MEDS - Det Mobila Apoteket

MEDS är ett onlineapotek med tillstånd från Läkemedelsverket som har kunden i fokus. Vårt mål är att bli hela Sveriges favoritapotek för både receptbelagda och receptfria läkemedel till dig själv, din familj och ditt djur. Det uppnår vi genom att erbjuda den bästa kundupplevelsen med ett mycket stort utbud produkter, personlig rådgivning 08–22 alla dagar i veckan och blixtsnabba leveranser direkt dit du är – även sena kvällar och helger. Efter MEDS lansering 2018 har vi vuxit snabbt och är nu runt 230 anställda.

Följ MEDS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MEDS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum