Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Mehryn Kraker - Årets Forward i SBL Dam

Dela

Under slutspelet i Svenska Basketligan Dam delar vi ut årets utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen 2021-2022. Idag delar vi ut priset Årets Forward - som går till Mehryn Kraker, Östersund Basket!

Alla utmärkelser i SBL Dam röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter, och för andra gången har även supportrar varit med och lagt sina röster på årets utmärkelser. Fansens röster räknas om till 25% av det sammanlagda röstresultatet, och coacher, lagkaptener och medias röster står för 75% av rösträkningen.

Utmärkelserna Årets Lyft, och Årets Matcharrangemang (delas ej ut 2022), delas ut av Svenska Basketbollförbundet. 

Årets Forward: Mehryn Kraker, Östersund Basket

Under sin första säsong i SBL Dam har den 27-åriga amerikanskan varit en av de stort bidragande orsakerna till nykomlingarna Östersund Baskets succésäsong, med en tredjeplats i grundserien och semifinalplats.

Under grundserien spelade och startade hon i 25 matcher, och har spelat 35.0 minuter per match under säsongen, mest i Östersund och femte mest i hela SBL Dam.

Kraker har snittat 18.7 poäng, 6.9 returer, 4.0 assists och 1.6 steals per match under säsongen. Hon har även skjutit högprocentigt över hela golvet, ed 57.1% på tvåpoängsavslut, 40.2% på trepoängsskott och 82.3% från straffkastlinjen.

Tretton gånger under grundserien gjorde hon 20 poäng eller mer, där toppnoteringen 29 poäng kom mot Alvik Basket den 17 november 2021.

I omröstningen till utmärkelsen Årets Forward fick Kraker över 35 procent av rösterna (35,3%). Hon var populärast hos coacher, lagkaptener och media, där hon fick nästan dubbelt så många röster jämfört med tvåan Ellen Nyström. 

Det här den tredje utmärkelsen som har gått till Östersund Basket den här säsongen. Tidigare har laget (Årets Lyft) och Alva Stark (Årets Coach) tagit emot priser.

Kommentar till utmärkelsen:
"Med hennes enastående mångsidighet, suveräna ledaregenskaper och förmåga att vara ett hot från varje kvadratcentimeter på golvet har hon varit en stor del i Östersunds succésäsong"

Röstresultat Topp 10 - Årets Forward

    Coacher, Lagkaptener & Media Fans  
# ÅRETS FORWARD 75 % 25 % TOTALT (100%)
1 Mehryn Kraker, Östersund 32,2 3,1 35,30%
2 Ellen Nyström, Luleå Basket 17,2 3,9 21,10%
3 Elin Ljunggren, Alvik Basket 17,2 3,6 20,80%
4 Doniyah Cliney, IK Eos Lund 4,2 1,2 5,40%
5 Jaelyn Brown, Norrköping Dolphins 2,2 2,9 5,10%
6 Abigail Asoro, A3 Basket 2,2 2,4 4,60%
7 Ashley Harris, Wetterbygden Sparks - 1,9 1,90%
8 Brittany Hernandez, Mark Basket - 1,6 1,60%
9 Ama Degbeon, A3 Basket - 1,5 1,50%
10 Bria Goss, Luleå Basket - 1 1,00%
- Övriga - 1,9 1,90%

Regler för omröstningen
- Coacher, Lagkaptener och Medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
- Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.
- Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.
- Endast coacher och spelare som deltagit i 15 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslaget samlas för juniläger10.5.2022 14:22:31 CEST | Pressmeddelande

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och förbundscoacherna har valt att ta ut en ung trupp som ska få chansen att visa upp sig inför fortsättningen av EM-kvalet. – Det är en mix av collegespelare, SBL-spelare och några yngre utlandsproffs som varit med tidigare. Att vi inte har några kvalmatcher i sommar ger oss nu chansen att få jobba med dessa spelare och se vilka som kan slå sig in i truppen i november, säger förbundscoach Ira Otamiri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum