Läkemedelsverket

Melatonin kan stödja behandling av barns sömnstörningar

Dela

Behandling av sömnstörningar hos i övrigt friska barn och ungdomar ska i första hand ske med råd och stöd. Men om sömnstörningen är svår och det inte hjälper med initial behandling kan melatonin vara ett möjligt kortvarigt behandlingsalternativ. Det visar Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer för barn och sömn som publiceras idag.

Med anledning av att det tillkommit kunskap om melatonin och förändringar i godkännandet för främst melatonin och alimemazin har Läkemedelsverket uppdaterat behandlingsrekommendationen om barn och sömn som ursprungligen togs fram 2014. Förändringarna ändrar dock inte befintliga huvudbudskap eller rekommendationer i någon väsentlig omfattning.

─ Barn behöver sömn för att må bra och för att kropp och hjärna ska utvecklas och fungera. Behoven kan se väldigt olika ut och därför är det viktigt att individer får det stöd som behövs. I första hand bör det vara råd och stöd, ibland kan det behövas läkemedel. Den här behandlingsrekommendationen ska ge vården vägledning i den behandlingen, säger Elin Kimland, Läkemedelsverket.

Läkemedel med melatonin är godkänt för behandling av barn och ungdomar med sömnstörningar och andra neuropsykiatriska tillstånd, exempelvis ADHD, där stöd och råd inte varit tillräckliga. Utsättningsförsök bör göras regelbundet och om behandlingseffekten är otillräcklig ska behandlingen med melatonin sättas ut. Läkemedel som under lång tid har använts för sina lugnande och ångestdämpande egenskaper och som innehåller hydroxizin, alimemazin, prometazin och propiomazin rekommenderas inte på grund av biverkningar och risker vid överdosering.

Relaterad information


Behandling av sömnstörningar hos barn och ungdomar – behandlingsrekommendation

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum