Läkemedelsverket

Melatonin kan stödja behandling av barns sömnstörningar

Dela

När i övrigt friska barn och ungdomar har sömnstörningar bör man vända sig till vården för råd och stöd i första hand. Men om sömnstörningen är svår och det behövs ytterligare hjälp kan kortvarig behandling med melatonin ibland behövas som komplement till individuella råd och stöd. Det visar Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer för barn och sömn som publiceras idag.

Sömnstörningar hos barn är ett ganska vanligt problem. Såväl i övrigt friska barn som barn med olika former av funktionsnedsättningar och psykiska sjukdomar tampas med detta. Den allra vanligaste formen av sömnstörningar är insomni; att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om.

─ Barn behöver sömn för att må bra och för att kropp och hjärna ska utvecklas och fungera. Behoven kan se väldigt olika ut och därför är det viktigt att individer får det stöd som behövs. I första hand bör det vara råd och stöd, men ibland kan det behövas mediciner. Den här behandlingsrekommendationen ger vården vägledning i den behandlingen, säger Elin Kimland, Läkemedelsverket.

Efter att ny kunskap om melatonin tillkommit och att vissa läkemedels godkännande har förändrats har Läkemedelsverket uppdaterat behandlingsrekommendationen om barn och sömn som ursprungligen togs fram 2014.

Relaterad information

Behandling av sömnstörningar hos barn och ungdomar – behandlingsrekommendation

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum