Dramaten

Mellanförskapet – en nyskriven monolog om att höra till, men ändå inte

Dela

Skådespelaren Dejmis Rustom Bustos är uppvuxen i Sverige med chilenska föräldrar. När han var yngre upplevde han ofta att han inte passade in, utan att riktigt förstå varför. Men när han kom i kontakt med ordet ”mellanförskap” föll bitarna på plats. Nu debuterar han som dramatiker för Unga Dramaten med monologen Mellanförskapet – om att både höra till och inte. Urpremiär på Tornrummet den 26 november.

Dejmis Rustom Bustos. Foto: Klara G.
Dejmis Rustom Bustos. Foto: Klara G.

Som vuxen stötte han på ordet ”mellanförskap”. Och bitarna föll på plats. Plötsligt kunde han sätta ord på vad han hade upplevt när han var yngre och känt att han inte passat in. Det är dessa ord vi möter i denna både allvarliga och roliga monolog – en berättelse han själv önskar att han hade fått se som ung.

– Mellanförskapet handlar om konflikten som uppstår inom dig och de problem som skapas när du inte vet vad din identitet är. Och framför allt när din identitet väljs åt dig utifrån de olika rum du befinner dig i. Att med varsin fot stå och väga mellan två olika kulturer och inte riktigt känna sig hemma i någon av dom, säger Dejmis Rustom Bustos.

Dejmis Rustom Bustos tog examen 2018 vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Sin slutpraktik gjorde han på Folkteatern i föreställningen Den fule av Marius von Mayenburg, regi Nora Nilsson. Dejmis Rustom Bustos har även turnerat med Riksteatern (Biet i huvudet och Blod, svett och tårar) och synts i tv-serier som Sjukt och Karatefylla. På Dramaten har han spelat i Får jag vara med? av Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk, med premiär våren 2020 och som kommer tillbaka på repertoaren våren 2022 och i Världen runt Rut.

För regi står Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten som tidigare satt upp de uppmärksammade dokumentära pjäserna Klipp han och Bye Bye Bror om skjutningar och mord bland unga. Den 10 februari 2022 får den tredje delen i serien premiär, Fakk alla, som handlar om kriminella kvinnor.

Av: Dejmis Rustom Bustos. Regi: Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Scenografi: Emma Fallde. Ljus: Lina Benneth. Mask och peruk: Klara Jorméus.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dejmis Rustom Bustos. Foto: Klara G.
Dejmis Rustom Bustos. Foto: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

På djupet med Unga Dramaten24.11.2021 10:41:36 CET | Pressmeddelande

Unga Dramaten startar en helt ny serie med samtal och undersökande arbete där barn, unga och konst står i fokus. Det första samtalet Var är mitt hemma? utgår från en läsning av monologer som författaren, konstnären och illustratören Stina Wirsén skrivit och som handlar om att behöva ryckas upp från sitt hem. Medverkar, på Lejonkulan den 8 december, gör skådespelare från Dramatens ensemble och psykologerna Hanna Weyler Müller och Hanna Thermaenius från Rädda Barnen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum