Svenska institutet

Mellanösterns kvinnliga entreprenörer på besök i Stockholm

Dela

Idag landar drygt tjugo unga sociala entreprenörer från Mellanöstern och Nordafrika i Stockholm. De är alla en del av Svenska institutets ledarskapsprogram, She Entrepreneurs, och kommer att vara i Stockholm under en vecka för att, tillsammans med svenska likasinnade kvinnor, diskutera gemensamma utmaningar och lära och inspireras av varandra.

Några av She Entrepreneurs deltagare under första modulen som hölls i Stockholm i april. Foto: Moa Karlberg.
Några av She Entrepreneurs deltagare under första modulen som hölls i Stockholm i april. Foto: Moa Karlberg.

She Entrepreneurs riktar sig mot kvinnor mellan 20 och 36 år som har startat en social affärsverksamhet i Mellanöstern, Nordafrika eller Sverige. Bland årets deltagare finns bland andra irakiska Renas Hassan som har grundat kulturwebbsidan Sulyon som genom dagliga nyheter, videor och intervjuer ska skapa en bättre förståelse för lokala och internationella kulturaktiviteter; Shyrine Ziadeh som startat en dansskola i Ramallah i Palestina; Najwa Sahmarani från Libanon som grundat den sociala inkubatorn Alkindy för unga entreprenörer i Tripoli; och Ereeny Yacoub som leder en organisation som främjar miljömedvetenhet bland unga i Egypten. 

– Genom She Entrepreneurs blir deltagarna en del av ett starkt och aktivt nätverk av likasinnade kvinnor som stödjer varandra i att driva på viktiga samhällsförändringar. Det är roligt att se att många av de tidigare deltagarna fortfarande har regelbunden kontakt med varandra flera år efter avslutat program, säger Maria Henoch, programansvarig för She Entrepreneurs på Svenska institutet. 

För att kunna delta i programmet måste man vara medborgare i Algeriet, Egypten, Iran, Irak, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Palestina, Sverige, Syrien, Tunisien eller Jemen. Deltagarnas sociala företag bör redan vara igång och måste vara baserat, och verksamheten helst genomföras, i det land där deltagaren är medborgare i eller i något av länderna ovan.

Utbildningen är av praktisk karaktär och består av seminarier, grupparbeten och interaktiva inlärningsmetoder varvat med tid för reflektion och feedback, grupputveckling och praktiska övningar. Handledare och expertmentorer finns tillgängliga för vägledning. I programmet ingår även studiebesök och möten med andra inspirerande sociala entreprenörer. 

Nyckelord

Kontakter

För mer information och intervjuer med deltagarna, kontakta gärna:

Maria Henoch, programansvarig She Entrepreneurs, Svenska institutet, maria.henoch@si.se, 08-453 79 05, 073-231 85 05.

Bilder

Några av She Entrepreneurs deltagare under första modulen som hölls i Stockholm i april. Foto: Moa Karlberg.
Några av She Entrepreneurs deltagare under första modulen som hölls i Stockholm i april. Foto: Moa Karlberg.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum