Håll Sverige Rent

Mer än 2 500 bitar skräp på 10 meter strand

Dela

För varje steg du tar på stranden kan det finnas 250 skräpföremål. Det visar en ny undersökning som Håll Sverige Rent har genomfört på Sveriges västkust. Olika former av plast är det vanligaste skräpet.

Skräpet från stranden på Nord Långö analyseras.
Skräpet från stranden på Nord Långö analyseras.

– Nedskräpning på land är en av de stora orsakerna till mikroplast i haven. Stora plastföremål hamnar i havet och bryts där långsamt ner till mindre bitar, som till slut via djuren kan hamna på våra mattallrikar, säger Johanna Ragnartz.

Skräpet som analyserats samlades in under Nordiska kusträddardagen den 6 maj på en strand utanför Strömstad. På en 10 meter lång strandsträcka påträffades 2 548 skräp.

En analys av det upplockade skräpet visar att det mesta skräpet bestod av små plastbitar med oidentifierat ursprung, följt av fiskelinor och rep. Den tredje största kategorin skräp var plastförpackningar.

– Resultaten är skrämmande, inte minst med tanke på att stranden såg städad ut när vi kom. Vi hittade otroligt många små plastbitar, vilket visar att stora skräpförmål bryts ner och blir små, små bitar som kanske aldrig försvinner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

På Nordiska kusträddardagen den 6 maj var tusentals människor från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Färöarna ute för att plocka skräp på stränder. Håll Sverige Rents skräpplockningar syftar till att öka medvetenheten hos barn och vuxna kring nedskräpningen.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, 076-941 01 89
Eva Blidberg, projektledare Håll Sverige Rent, 072-551 64 71

Topp-tre lista för skräp i plockanalysen:

  1. 1418 plastbitar och fragment med oidentifierbart ursprung på 10 meter strand
  2. 772 fiskelinor och rep bitar på 10 meter strand
  3. 231 plastförpackningar, korkar och lock på 10 meter strand

Kontakter

Bilder

Skräpet från stranden på Nord Långö analyseras.
Skräpet från stranden på Nord Långö analyseras.
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent och Acamp lanserar ”Clean Camping”21.6.2021 13:33:02 CEST | Pressmeddelande

Försäljningen av husbilar har skjutit i höjden under de senaste två åren och stora campingplatser rapporterar om högt bokningstryck redan innan säsongen har börjat på riktigt. Förra året larmades det från flera håll i landet om en ökad mängd nedskräpning till följd av att fler valde att turista i naturen. Därför lanserar Acamp och Håll Sverige Rent nu initiativet Clean Camping för att förebygga nedskräpning i naturnära områden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum