Mer än 9 miljoner till hållbar stadsutveckling för Södertörn
Södertörnsmodellen får 9,2 miljoner kronor från Vinnova för att skapa förutsättningar för stadsutveckling som ser till invånarnas behov och bidrar till ett hållbart samhällsbyggande. För Huddinge kommun innebär det en fortsatt satsning på Södertörnsanalysen i samarbete med stiftelsen Gapminder.
De kommande två åren ska modeller och verktyg för kunskapsdriven och värdeskapande stadsutveckling testas i olika projekt i Sverige. Södertörnsanalysen, som drivs på initiativ av Huddinge kommun, är ett av dessa verktyg.
– Målet är att få fram användbara verktyg, som till exempel Södertörnsanalysen, för att fatta väl underbyggda beslut och att etablera modeller för samverkan i planeringen av hållbar stadsutveckling i och utanför Sverige, säger Lise-Lott Larsson Kolessar, projektledare för Södertörnsmodellen och hållbarhetstrateg på White Arkitekter.
Södertörnsanalysen är inspirerad av stiftelsen Gapminders arbete med att tillgängliggöra och visualisera statistik kring global utveckling. Verktyget är öppet för alla och belyser enkelt skillnader, likheter och trender mellan olika områden i Södertörnskommunerna. Gapminder kommer aktivt delta i projektet.
– Södertörnsanalysen är ett spännande experiment som genomförs i södra Stockholm. Vi tror att det skulle kunna bidra till bättre lösningar för segregation och hållbarhet i städer med liknande utmaningar över hela världen. Vi är enormt intresserade av att se hur data-visualisering kan motverka missförstånd och felprioriteringar inom stadsplanering. Därför jobbar vi intensivt med detta lokala projekt, vi som annars mest ägnar åt oss globala världsfrågor, säger Ola Rosling, verksamhetschef för Stiftelsen Gapminder.
Södertörnsanalysen och samarbetet inom Södertörnsmodellen är en viktig pusselbit i den pågående utvecklingen av Flemingsberg till en stadskärna med ett nytt resecentrum som blir knutpunkt för 600 000 resenärer årligen.
– Med hjälp av denna satsning får vi ytterligare kunskap och kraft att utveckla Flemingsberg att bli en attraktiv och hållbar stadskärna. Samarbetet mellan näringsliv, forskning och kommuner ger oss förutsättningar att lyckas. Att även Gapminder deltar är mycket positivt, säger Helene Hill, samhällsbyggnadsdirektör, Huddinge kommun.
Södertörnsmodellen är ett samverkansprojekt för hållbar stadsutveckling där representanter för åtta kommuner på Södertörn, näringsliv och forskning deltar.
För mer information, kontakta:
Marcel Moritz, teamledare hållbarhet och initiativtagare Södertörnsanalysen Huddinge kommun, 08–535 313 78
Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsstrateg White Arkitekter, projektledare Södertörnsmodellen, 070– 610 14 47
Ulrika Lamberth, PR-ansvarig Huddinge kommun, 08– 535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se
Nyckelord
Kontakter
Ulrika LamberthPR-ansvarig
Presskontakt
Dokument
Länkar
Om
Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 112 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.
Följ Huddinge Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun
De får Huddinges kultur- och fritidspriser 202213.7.2022 08:55:21 CEST | Pressmeddelande
Årets pristagare är inspirerande och viktiga förebilder som har gjort skillnad och bidragit till ett bättre Huddinge.
Huddinge kommun och bostadsbolagen firar att Vårby gård fyller 50 år13.6.2022 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
De första hyresgästerna flyttade in i nybyggda lägenheter i Vårby gård 1972. Jubiléet firas med olika festligheter den 16-18 juni med bland annat musik, tårta, loppis, prova-på-aktiviteter, uppträdanden och utställningar.
Stockholmarna vallfärdade till Huddinges naturområden under pandemin2.6.2022 08:57:36 CEST | Pressmeddelande
Under 2021 gjordes 1,8 miljoner besök i Huddinges natur – fler besök än Gröna Lund hade ett vanligt år före pandemin. Det visar en färsk rapport över besökstrycket i Huddinges natur 2019– 2021.
Huddingedagen är tillbaka25.5.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Efter två år av pandemi kan Huddinge kommun återigen arrangera folkfesten Huddingedagen i Sjödalsparken.
Huddinge är 6:e miljöbästa kommun i Sverige 202219.5.2022 11:23:15 CEST | Pressmeddelande
Huddinge kommun fortsätter att klättra mot den absoluta toppen i rankingen över Sveriges miljöbästa kommuner. I årets ranking hamnar Huddinge på 6:e plats i landet och på tredje plats av 46 i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum