Stockholms stad

Mer än dubbelt så många får kulturstipendier i år

Dela

Stockholms stads kulturnämnd delar i år ut 45 kulturstipendier. Vanligen delas 20 kulturstipendier ut årligen, men för att lindra pandemins effekter på kulturlivet mer än dubbleras antalet kulturstipendier i år. Mottagarna tilldelas 40 000 kronor vardera för sin konstnärliga insats i stadens kulturliv de senaste två åren.

Salad Hilowle
Foto: Anders Ahlgren

Kayo Mpoyi
Foto: Kayo Mpoyi

Torkel Rasmusson
Foto: Viktor Gårdsäter
Salad Hilowle Foto: Anders Ahlgren Kayo Mpoyi Foto: Kayo Mpoyi Torkel Rasmusson Foto: Viktor Gårdsäter

– Under en extremt tuff period för kulturlivet i staden känns det mycket glädjande att vi detta år har möjlighet att stötta så pass många fler konstnärer i deras värv, säger Anne Lund, enhetschef på kulturförvaltningen.

Stipendier delas ut till konstnärer inom sju fält: bild- och formkonst, musik, musikdramatik, litteratur, teater och mim, film och dans. Dessutom delas ett kulturstipendium för unga ut på 25 000 kronor. Det går till en ung kulturskapare som genomfört ett kulturprojekt inom stödformen kulturstöd för unga.

Tre av årets 46 stipendiater är:

Torkel Rasmusson – musik
Torkel Rasmussen är född 1941 och bor i Stockholm. Han är låtskrivare och textförfattare från proggmusikscenen. Torkel har medverkat i en rad konserter från Tigerkakan 1969 och kultförklarade proggbandet Blå tåget 1982 till Farväl Kapten på Fasching 2020.

Kayo Mpoyi – litteratur
Kayo Mpoyi är född 1986 och bor i Stockholm. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje och är utbildad till medieproducent och har jobbat som skrivpedagog. Kayo jobbar deltid som bibliotekarie på biblioteket i Jordbro, studerar konst och skriver. Hennes debutroman Mai betyder vatten belönades med Katapultpriset 2019.

– Jag är tacksam, glad och ärad över att bli utvald. Stipendiet betyder tid och möjlighet att få ägna mig åt skrivandet.

Salad Hilowle – film
Salad Hilowle är född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle. Nu bor han i Stockholm. Salad är filmskapare och tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han har tidigare studerat vid Konstfack, Linköpings universitet och Glendale community college, Los Angeles. Salads nya film ”Vanus labor” visades under en utställning på konstakademin tidigare i vår.

– Stockholms stads kulturstipendium känns efterlängtat. Jag har sökt det i sex år! Att jag fick stipendiet är en uppmuntran till alla som söker. Fortsätt söka och gör den film som ni tror på! Stort tack till Stockholms Stad.

Länk till lista med alla mottagare finns på webbsidan:

https://foretagsservice.stockholm/kulturstipendium/

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Salad Hilowle
Foto: Anders Ahlgren

Kayo Mpoyi
Foto: Kayo Mpoyi

Torkel Rasmusson
Foto: Viktor Gårdsäter
Salad Hilowle Foto: Anders Ahlgren Kayo Mpoyi Foto: Kayo Mpoyi Torkel Rasmusson Foto: Viktor Gårdsäter
Ladda ned bild
Salad Hilowle
Foto: Anders Ahlgren
Salad Hilowle Foto: Anders Ahlgren
Ladda ned bild
Kayo Mpoyi
Foto: Kayo Mpoyi
Kayo Mpoyi Foto: Kayo Mpoyi
Ladda ned bild
Torkel Rasmusson
Foto: Viktor Gårdsäter
Torkel Rasmusson Foto: Viktor Gårdsäter
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum