Svenska Postkodlotteriet

Mer än en miljard till ideella organisationer

Dela

- En alldeles speciell dag för Postkodlotteriet, men med kriget i Ukraina på näthinnan är det också en dag med blandade känslor.

Rickard Sjöberg och Postkodlotteriets båda Managing Directors drar fram checken som visar en dryg miljard kronor till 59 ideella organisationer.
Rickard Sjöberg och Postkodlotteriets båda Managing Directors drar fram checken som visar en dryg miljard kronor till 59 ideella organisationer.

Så sammanfattade Postkodlotteriets Managing Director, Eva Struving, känslorna när 59 ideella organisationer i dag fick dela på över en miljard kronor 1 032 348 000. Närmare en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet och bidrog därmed till förra årets miljardöverskott.

Omkring 20 av de organisationer som var med och delade på pengarna arbetar gentemot Ukraina. Flera sedan många år.

-       Akutinsatser som de vi sett de senaste veckorna är oerhört viktiga, men styrkan sitter också i det långsiktiga arbetet, förklarar Anders Årbrandt, Managing Director på Postkodlotteriet. Det här är organisationer som var på plats i Ukraina före krisen, de finns där under krisen och de kommer finnas där efter krisen – det är väldigt viktigt för oss och därför är också vårt stöd återkommande år efter år.

Vid sidan om dramatiken som utspelar sig i Europa pågår andra krig, konflikter eller katastrofer i världen. Dessutom finns det sjukdomar och fattigdom i en värld där även djur och natur påverkas. Områden som samtliga adresseras av de 59 organisationer som nu får dela på den dryga miljard som Postkodlotteriets lottköpare bidragit med. 

En ny organisation, Stiftelsen Läxhjälpen, finns med i kretsen av de ideella organisationer som delar på lotteriets årliga miljardöverskott.

-       Vi på Stiftelsen Läxhjälpen är oerhört stolta över att nu vara en del av Postkodfamiljen. Genom stödet kan vi genom Läxhjälpens unika program bidra till att fler unga klarar skolan, oavsett var i landet man bor eller vad ens föräldrar arbetar med, säger generalsekreterare Henrik Szabo och fortsätter.

-        Ett stort tack till alla som bidrar till Postkodlotteriets arbete, tillsammans skapar vi verkliga resultat för Sveriges framtid.

Pengarna som organisationerna delar på är till största delen i form av icke öronmärkt basstöd och kan användas på det sätt organisationerna bedömer bäst, så väl för akuta insatser som långsiktigt arbete.

 Postkodlotteriets Managing Director Eva Struving förklarar:

-       Det är de ideella organisationerna som bäst vet hur världen ska bli bättre för människor, djur och natur – i kriser som nu, men även via långsiktigt arbete. Svenska Postkodlotteriet kämpar för att generera ett så stort överskott som möjligt, det är vår styrka.

Postkodlotteriet drivs av övertygelsen att världen blir bättre med ett starkt civilsamhälle, som kan driva utvecklingen i en positiv riktning. Många som är med i Postkodlotteriet delar den uppfattningen, samtidigt som de också har en chans att vinna.

-       Många går med i lotteriet för att ha en möjlighet att vinna tillsammans med sina grannar. Men också för att vara med och bidra till ett bättre samhälle, säger Anders Årbrandt. Att överskottet går till ideella organisationer är ett viktigt skäl att stanna kvar länge i lotteriet.

Postkodlotteriet startade i Sverige 2005 och har sedan dess genererat mer än 13 miljarder kronor till civilsamhället.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rickard Sjöberg och Postkodlotteriets båda Managing Directors drar fram checken som visar en dryg miljard kronor till 59 ideella organisationer.
Rickard Sjöberg och Postkodlotteriets båda Managing Directors drar fram checken som visar en dryg miljard kronor till 59 ideella organisationer.
Ladda ned bild

Om

Svenska Postkodlotteriet
Svenska Postkodlotteriethttps://www.postkodlotteriet.se/

Sedan starten 2005 har Svenska Postkodlotteriet genererat mer än 13 miljarder kronor till ideella organisationer – tack vare alla som köpt lotter. Samtidigt har över 1 300 svenskar blivit miljonärer. Novamedia Sverige AB driver lotteriet på uppdrag av Svenska Postkodföreningen, som innehar en spellicens utfärdad av Spelinspektionen. Konceptet ägs av Novamedia B.V. Novamedia Sverige AB är ISO 27001-certifierat.

Följ Svenska Postkodlotteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Postkodlotteriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum