ManpowerGroup

Mer än hälften tror på jämställda löner inom 20 år

Dela

Varannan kvinna, 51 procent, tror att vi kommer att ha jämställda löner i Sverige senast inom tjugo år. Bland männen är siffran 60 procent. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Jämställda löner har diskuterats länge, men utvecklingen går för sakta. Arbetsgivare som vill attrahera och behålla talanger måste prioritera jämställdhet. Det är en strategisk fråga för ledningen, inte en personalfråga, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Unga män och kvinnor i åldern 18–29 år är mest optimistiska om jämställda löner, enligt Manpower Work Life. Av dem tror drygt fyra av tio, 43 procent, på jämställda löner senast inom tio år. De som är 60 år eller äldre är mer negativa. Bland dem tror var fjärde, 24 procent, att vi aldrig kommer uppnå jämställda löner.

– Det är hoppfullt att så många unga människor tror på jämställda löner. De är med och påverkar arbetsmarknaden, i egenskap av såväl anställda som framtidens chefer och rekryterare, säger Lars Forseth.

4 793 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.

Diagram: Jämställda löner – kvinnor och män
Frågan som ställdes i undersökningen var ”När tror du att vi kommer ha jämställda löner i Sverige, det vill säga att män och kvinnor i genomsnitt tjänar lika mycket?” Svaren fördelade sig som nedan.

När tror du att vi kommer ha jämställda löner i Sverige, det vill säga att män och kvinnor i genomsnitt tjänar lika mycket?

Andel i procent

De är redan jämställda

11

Inom fem år

14

Inom 10 år

21

Inom 20 år

21

Inom 30 år

9

Om mer än 30 år

9

Aldrig

15

Tips: Sju steg mot en jämställd arbetsplats

1. Ändra på dig själv först. Börja med att rannsaka dig själv. Tror du på det här – på riktigt? Engagemanget måste vara äkta, annars framstår det bara som trendängslighet.

2. Ledningen måste äga frågan, inte delegera den. Förändring måste börja i högsta ledningen. Jämställdhet är en strategisk fråga, inte en personalfråga.

3. Vänd på frågan: Fråga ”Varför inte?” I stället för att säga att någon inte har erfarenheten för en tjänst, fråga vad organisationen behöver göra för att det ska fungera.

4. Anställ människor som värdesätter människor. De kommer att få ut mesta möjliga av alla runt omkring sig, och se värdet av att medarbetare kan behålla balansen i livet.

5. Kultur, inte program. Färdiga program för stärkt jämställdhet fungerar dåligt. Ledningen måste påverka arbetsplatskulturen och åstadkomma långsiktig förändring.

6. Var tydlig: Jämställt när och var? Det räcker inte att bara anställa lika många män och kvinnor – arbeta för jämställdhet på alla nivåer och i alla affärsområden.

7. Sätt upp mätbara mål. Mått hjälper organisationen att behålla fokus på att bygga jämställdhet. Stäm av löpande hur långt ni har kommit.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, +46 70 377 45 43 helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen i Sverige består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort. Den senaste undersökningen genomfördes under februari 2017 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 793 personer deltog.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Genom globala insikter och lokal expertkunskap skapar vi värde för våra kunder. Vi kallar det Innovative Workforce Solutions. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter och med fyra varumärken: ManpowerGroup™ Solutions, Experis, Manpower och Right Management. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i mellersta Sverige11.12.2018 08:41Pressmeddelande

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +5 procent för det första kvartalet, på samma nivå som Sverige som helhet. Det är dock en rejäl minskning jämfört med föregående kvartals rekordprognos på +22 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i Västsverige11.12.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i Västra Götalands och Hallands län, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +6 procent för det första kvartalet, långt från rekordprognosen för motsvarande period förra året som då låg på +16 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +5 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum