Almega

Mer än två års tillväxt utraderad i tjänstesektorn

Dela

Det senaste halvåret har varit extremt, inte minst för tjänstesektorn. Almegas Tjänsteindikator tyder dock på att den akuta krisen är över. – Efter en viss återhämtning är tjänsteproduktionen tillbaka på samma nivåer som 2017, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Almegas chefekonom Patrick Joyce
Almegas chefekonom Patrick Joyce

Coronakrisen är unik. Den drabbade först tjänstesektorn och med en hastighet och kraft som överträffat alla tidigare ekonomiska kriser. Resebranschen och besöksnäringen tvärbromsade först. Även bemanningsföretagen drabbades tidigt och därefter följde bransch efter bransch.

– Under det andra kvartalet föll tjänsteproduktionen med 7,5 procent, vilket är det största raset någonsin under ett kvartal. Nu befinner sig tjänstesektorn i en återhämtningsfas men det är långt kvar tills den är tillbaka där den var innan pandemin slog till. Coronautbrottet har raderat ut mer än två års tillväxt, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Företagstjänster är på väg att återhämta sig efter stängningarna av industrierna i våras men läget är oroande. Tre av fyra tekniska konsulter, arkitekter och industrikonsulter har minskat orderingången sedan krisen började. Bland serviceföretagen som säljer städning och facility management till andra företag har vart femte företag tappat mer än 30 procent av sin omsättning.

– Många uppsägningar har hittills kunnat undvikas genom möjligheten till korttidspermittering. Inom tjänstesektorn är det främst tekniska konsulter, arkitekter och andra företagskonsulter som har räddats av den möjligheten. Nu är dessvärre risken stor att vi kommer att få se stora uppsägningar under hösten, säger Patrick Joyce.

En bransch som tycks ha klarat krisen bättre än befarat är IT och telekom. Även om situationen skiljer sig åt mellan olika företag. 

– Företagen uppger själva att såväl efterfrågan som intäkter har fallit under året men produktionssiffrorna visar på en nolltillväxt i branschen under våren. Inte bra men bättre än befarat, säger Patrick Joyce.

Nu ser det ljusare ut och IT- och telekomföretagen tror att efterfrågan kommer att öka under hösten. Fortfarande tror dock vart sjunde IT-företag att uppsägningar kan bli nödvändiga.

Effekterna på arbetsmarknaden märks först ett tag efter det att krisen kulminerat. Åtta av tio tjänsteföretag räknar med att minska sin personalstyrka eller hålla den oförändrad under hösten. Det är dåliga nyheter för dem som vill in på arbetsmarknaden.

– De som drabbats är främst unga och nyanlända. För dem står den privata tjänstesektorn för lejonparten av ingångsjobben och det är därför ytterst viktigt med en så snabb återstart som möjligt för tjänsteföretagen, säger Patrick Joyce.

Hela rapporten finns bifogat pressmeddelandet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Almegas chefekonom Patrick Joyce
Almegas chefekonom Patrick Joyce
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Förläng sänkningen av företagens sjuklönekostnader29.7.2020 08:38:54 CESTPressmeddelande

De ekonomiska konsekvenserna av Corona-pandemin kan inte jämföras med förlusterna av människoliv, men de har skapat stora problem för företag i Sverige. Regeringen och samarbetspartierna har lyssnat på företagens förslag och viktiga åtgärder har genomförts. Men när antalet sjukskrivna återigen ökar är det viktigt att staten fortsätter att ta ett huvudansvar för företagens sjuklönekostnader, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum