Mer data och ökad kunskap om landets grundvattentillgångar
Utökad nivåövervakning, mer information om landets tillgång på grundvatten och jordarter, nya 3D-modeller och bättre kunskap om grundvattenkemin. Det är några resultat av regeringens särskilda grundvattensatsning som nu avslutas.

SGU har nu genomfört regeringens satsning på att utöka kunskapen om grundvatten i bristområden, det vill säga områden där tillgången på grundvatten av god kvalitet är lägre än behovet. Satsningen har bestått i en förstärkt finansiering om 26 miljoner per år, under treårsperioden 2018–2020.
– Satsningen på ökad grundvatteninformation har varit mycket viktig för att få fram bättre data och göra informationen mer tillgänglig, samtidigt som grundvattnets värde har synliggjorts, säger Jennie Abelsson, projektledare på SGU.
Genomförandet har bestått av följande delar:
- Nivåövervakningen har byggts ut och automatiserats. Nya digitala tjänster i form av rikstäckande kartor av aktuella, historiska och framtida grundvattennivåer har utvecklats.
- Utökad information om grundvattentillgångar och jordarter har tagits fram genom en intensifierad traditionell kartläggning och via helikopterburen kartläggning med avancerade flyggeofysik.
- 3D-modeller av viktiga eller särskilt utsatta grundvattenmagasin har publicerats och nya rutiner för hantering av geologisk 3D har tagits fram.
- Metoder och redovisningsformer för grundvattnets kvalitet har utvecklats och grundvattnets kvalitet redovisas nu mer i SGUs rapporter av grundvattenmagasin.
En rad omvärldsfaktorer gör att tillgången på grundvatten blir allt viktigare. Krav på ökad civil beredskap och förändrat säkerhetsläge är en sådana omvärldsfaktorer. Ökad efterfrågan på vattenförsörjning i nya områden och områden som saknar goda naturliga förutsättningar är andra. Klimatförändringens påverkan har också ökat behovet av nya och mer detaljerade grundvattendata.
– Grundvattensatsningen har givit grundvattenarbetet i Sverige en rejäl skjuts framåt och satt fingret på att grundvatteninformation är livsviktig. Inte ens i Sverige är grundvattnet en självklarhet, säger Anneli Wirtén, generaldirektör på SGU.
Kontakter
Jennie Abelsson, projektledare SGU, 018-17 90 00, epost: jennie.abelsson@sgu.se
Bilder
Om
SGU tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU arbetar för en hållbar samhällsutveckling där mark och vatten används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade, och att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
SGU lanserar nytt verktyg för att visa framtida grundvattennivåer15.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar nu en funktion som visar hur grundvattennivåer kan komma att förändras de närmaste månaderna. Bland nyheterna finns även en förbättrad funktion för att jämföra grundvattenkartor från olika perioder, från dagens situation tillbaka till 1984.
SGUs arbete med Hoburgs bank: viktiga rev upptäckta med ny teknik23.11.2020 16:15:00 CET | Pressmeddelande
SGUs avancerade kartläggning av havsbotten vid Hoburgs bank har gett detaljerade kartor över livsmiljön och geologin på botten. Små distinkta revstrukturer visar sig ha stor betydelse för livet i området.
SGUs flygmätningar i Östergötland – nya fynd och möjliga vattentäkter6.11.2020 08:57:19 CET | Pressmeddelande
Bättre planeringsunderlag för den framtida vattenförsörjningen i Motala, Linköping, Mjölby och Vadstena. Det är resultatet av SGUs flygburna TEM-mätningar på Östgötaslätten, som nu redovisas i en rapport.
Kostnad för godkänd miljöövervakning av grundvatten – 80 miljoner kronor26.10.2020 14:33:06 CET | Pressmeddelande
Kostnaden för en miljöövervakning som klarar kraven från EU:s vattendirektiv och miljömålet för grundvatten uppskattas till 80 miljoner kronor per år. Det framgår av en SGU-utredning, som också jämför med dagens kostnad på 11 miljoner kronor.
SGU utvecklar sekundär utvinning med hjälp av extra anslag15.9.2020 10:15:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringen fördelar femtio miljoner kronor extra på att utveckla och undersöka förutsättningen för sekundär utvinning av metaller. De extra medlen går till SGU, som föreslås ta hjälp av Naturvårdsverket.
Ännu ett rekordår för svensk malmproduktion 20192.7.2020 12:22:20 CEST | Pressmeddelande
Svensk malmproduktion ökade 2019 till 86,5 miljoner ton, den högsta årsproduktionen någonsin. Sedan nedgången 2015 har produktionen ökat med 19 procent, visar siffror från SGUs årliga publikation Bergverksstatistik som nu finns ute.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum