Linköpings kommun

Mer fokus på närproducerad skolmat och matglädje

Dela

Mer lokalt och regionalt producerad mat, kvaliteten på råvarorna höjs och menyerna ska bestå av tre huvudkomponenter per dag. Nu blir det fokus på närproducerat, höjd kvalitet och matglädje i Linköpings kommuns förskolor och skolor.

Det nuvarande avtalet för måltidsservice med Kost & Restaurang, som gäller för kommunala förskolor och skolor i Linköpings kommun, löper ut 2020-12-31. Allians för Linköping tillsatte därför en politisk referensgrupp förra året som, fram till nu, har arbetat med att revidera avtalet och kravspecifikationen för måltidsservice inför kommande avtalsperiod. Ett arbete som nu är färdigställt och kan presenteras.

– Det är viktigt att skolmaten är god, nyttig och ser inbjudande ut. Bra skolmat påverkar barnens inlärning, utveckling och medför att eleverna orkar mycket mer, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Kraven ökar på ekologiska produkter till att nu även innefatta citrusfrukt, mängden vatten i fågelprodukter minskar, höjda krav gällande animaliska produktgrupper och på regionalt producerade produkter/ livsmedel. I övrigt har även kravspecifikationen en tydligare hänvisning till Livsmedelverkets rekommendationer.

– Bra kost är viktigt för en bra skolgång. Med detta avtal fortsätter vi på den inslagna vägen med bättre kvalitet och fokus på lokalt producerade råvaror, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Avtalsperioden föreslås vara tre år med rätt för beställaren att förlänga avtalet med 1 + 1 år.

– Vi höjer ambitionsnivån för hur mycket av maten som ska vara lokalt, regionalt och svenskproducerat. Det blir riktigt bra mat för våra elever, och gynnar företagande inom gröna näringarna, vår krisberedskap och hållbarhet säger Trine Vikinge (C), ledamot i barn- och ungdomsnämnden och referensgruppen för nytt kostavtal.

I övrigt ställs fortsatt kravet på att det dagligen ska serveras tre rätter, varav minst ett vegetariskt alternativ, i skolorna. I förskolan serveras även fortsättningsvis endast ett alternativ dagligen.

– Med höjda och skärpta krav för animaliska livsmedel och ett lyft av vegetariska måltider säkerställer vi en hållbar och näringsriktig kost för alla, oavsett vad man äter, säger Linnea Jägestedt (M), ledamot i bildningsnämnden och referensgruppen för nytt kostavtal.

 

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Satsningar på nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro22.10.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Behoven av anläggningar och utemiljöer ökar i takt med att Linköpings kommun växer. Tillgänglighet och närhet till olika platser för idrott och fysisk aktivitet är av stor betydelse för Linköpingsbornas hälsa och välbefinnande. Som ett led i att uppnå det har Kultur- och fritidsnämnden idag tagit beslut för ett nytt motionsspår i Ekängen och konstgräsplan i Ljungsbro.

Resurser ska endast gå till insatser som ger goda resultat för Linköpingsbornas bästa21.10.2020 09:32:29 CESTPressmeddelande

Linköpingsbor som är i behov av omsorgsstöd och hjälp ska få det och då finns det inte utrymme för att resurser läggs på insatser som inte leder fram till goda resultat för Linköpingsbornas bästa. Därför fokuserar Allians för Linköping på tydligare uppföljning av insatser, effektivare arbete samt utvärdering av kommunens omsorgsarbete i social- och omsorgsnämndens internbudget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum